שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: הנחיות חדשות לטיפול בלחץ הדם

אחרי ארה"ב ואירופה - גם בישראל: כדי לשפר את מצב החולים הסובלים מיתר לחץ דם, ישתנה בקרוב פרוטוקול הטיפול בהם. בין השינויים, המובאים כאן לראשונה: מתן שתי תרופות ולא אחת, ועדכון מדדי לחץ הדם כך שיתבססו בעיקר על ערך לחץ הדם הגבוה

שתי תרופות - במקום אחת: החברה הישראלית ליתר לחץ דם תפרסם השבוע את ההנחיות החדשות לטיפול ביתר לחץ דם, במטרה לשפר את הטיפול בחולים. ההנחיות החדשות כוללות מדידת לחץ דם בבית, ולא אצל הרופא, טיפול בשתי תרופות במקום אחת, והתייחסות שונה לערכי לחץ הדם במדידה.

 

על פי ההערכות כרבע מהאנשים בישראל סובלים מיתר לחץ דם - שיעור דומה לזה שנמדד בארצות הברית. מדי שנה מתגלים עוד כ-70 אלף איש הסובלים מהמחלה. שכיחות המחלה עולה עם הגיל: אצל צעירים בשנות ה-30 לחייהם שכיחות יתר לחץ הדם עומדת על כ-10%, בעוד שיותר מ-75% מבני ה-75 ומעלה יסבלו מיתר לחץ דם. המחלה מתפתחת בגוף במשך שנים בלי סימנים שיעידו על כך, ומגבירה באופן משמעותי את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, ובהן התקף לב ושבץ מוחי.

 

 

עוד על יתר לחץ דם:

 

לחץ דם הוא הלחץ שמפעיל הדם על קירות העורקים שבהם הוא זורם. הוא מתבטא בשני ערכים: הגבוה (סיסטולי) מתייחס ללחץ שנוצר בעורקים כתוצאה מהתכווצות הלב, והנמוך (דיאסטולי) מבטא את הלחץ בעורקים בזמן שהלב במנוחה, בעת התרפות חדרי הלב, מיד לפני ההתכווצות הבאה. שני הערכים נמדדים מספרית על פי מילימטר כספית. לחץ הדם הממוצע הנחשב תקין הוא 120/80. יתר לחץ דם הוגדר עד כה בערכים 140/90 ומעלה.

 

ההנחיות החדשות: בדיקה בבית, טיפול בשתי תרופות

ההנחיות החדשות מתבססות על שילוב בין ההמלצות האחרונות של החברה האירופאית ליתר

לחץ דם וזו האמריקנית. ואלה עיקרן:

 

טיפול תרופתי

על פי ההנחיות החדשות, טיפול בתרופה אחת אינו יעיל מספיק בהורדת שיעור התחלואה משבץ מוחי אצל הסובלים מיתר לחץ דם ולכן עדיף לטפל בשתי תרופות, המפחיתות אותו בצורה טובה יותר ומגינות על איברי המטרה העלולים להיפגע מהמחלה. עוד נמצא כי הטיפול בקבוצת התרופות "חסמי ביטא" הפופולרים הינה בעלת יעילות מופחתת במניעת שבץ, ולפיכך ממליצות ההנחיות להעדיף תרופות ממשפחות אחרות.

 

מדידות בבית

נמצא כי מדידות לחץ הדם אצל הרופא אינן מדוייקות, אם בשל תסמונת "החלוק הלבן", הגורמת לערכי לחץ דם גבוהים במיוחד אצל הרופא ככל הנראה בשל מרכיב של לחץ והתרגשות, או בשל "תסמונת המיסוך" ההפוכה, הגורמת מסיבות דומות דווקא לערכים נמוכים של לחץ דם, בעוד שלחץ הדם האמיתי הוא גבוה.

 

לפיכך נקבע כי המדידות המדוייקות יותר נעשות דווקא בבית ולכן אצל חולה החשוד כסובל מיתר לחץ דם יש להעדיף את בדיקת הבחירה, שהיא ניטור בן 24 שעות באמצעות מכשיר "הולטר". בדיקת הבחירה השנייה היא מדידה במכשיר יתר לחץ דם ביתי אמין, במשך 14 יום, כפעמיים עד שלוש ביממה, ועריכת רישום מסודר של הערכים שנמצאו. כל מדידה כזו צריכה להיעשות לאחר מנוחה מוחלטת של כעשר דקות.

  

מספרים חדשים

ההנחיות התייחסו עד כה לשני המספרים, לחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה מבין השניים) והדיאסטולי (הנמוך), אולם על פי ההנחיות החדשות די באחד מהם כדי לקבוע יתר לחץ דם. ההנחיה הקרויה "יתר לחץ דם חד ערכי" נותנת את הדגש דווקא ללחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה), בניגוד לנוהג בעבר להתייחס דווקא יותר לערך הנמוך (לחץ הדם הדיאסטולי). כך, למשל, אם לחץ הדם הוא 150/70, הרי שההתייחסות היא למספר הגבוה, שידרוש תחילת טיפול .

 

ההנחיות קובעות גם כי מעל גיל 65 לחץ הדם התקין צריך להיות נמוך מ-135/80, זאת בניגוד להנחיות עד כה שקבעו כי רק לחץ דם מעל 140/90 ידרוש טיפול. חשוב לציין כי ההנחיות האמריקניות מחמירות עוד יותר וקובעות כי לחץ דם גבוה מ-130/80 דורש להתחיל בטיפול.

  

"יתר לחץ דם הוא גורם סיכון מספר אחד לאירועים מוחיים וגורם סיכון משמעותי גם לפגיעה בלב ובאיברים נוספים", אומר ל-ynet פרופ' יאיר יודפת, מומחה לרפואת משפחה וליתר לחץ דם. "הורדת לחץ הדם מפחיתה באופן מובהק את הסיכון לאירועים מוחיים בלמעלה מ-40%. הבעיה היא שחלק גדול מהרופאים אינם יודעים כיצד יש לטפל ביתר לחץ דם ומתייחסים רק למספר ולא לחולה בשלמותו.

 

"ישנו חולה שזקוק לירידה במשקל וטיפול בגורמי הסיכון כמו עישון וסוכרת, בעוד שאחר יצטרך טיפול תרופתי. לא ייתכן שנטפל רק במספר עצמו, ורופא צריך לקחת הכל בחשבון. אנחנו מקווים שההנחיות החדשות יביאו לטיפול מיטבי בלחץ הדם, ועמו גם לירידה בשיעור התחלואה הנלווית".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחץ דם גבוה. סיכון משמעותי לשבץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים