שתף קטע נבחר

האבטלה ירדה, אך יש גל פיטורים. מבולבלים?

בזמן שמספרים לנו שהאבטלה ירדה, אנו שומעים מדי יום על מפוטרים חדשים. אם נבחן את נתוני הייצוא - נבין שזו רק ההתחלה, כי כשנכנסים למיתון - האבטלה מגיעה לרוב בפיגור ומפתיעה את כולנו (דעה)

מצד אחד, הלשכה המרכזית לסטטיסקה פרסמה כי נכון לסוף אוקטובר שיעור האבטלה בישראל ירד ל-5.9%. מצד שני כל יום אנחנו שומעים על גל פיטורים חדש, ועל פי נתוני שירות התעסוקה שפורסמו אתמול, מספר הישראלים שהצטרפו באוקטובר למעגל מחפשי העבודה הוא הגדול ביותר מאז חודש יולי - 14,420 מפוטרים.

 

 

כל אחד מאיתנו תוהה, כיצד לצד הנתונים המעודדים לגבי שיעור הבלתי מועסקים, אנו מתעוררים כל יום לכותרת חדשה על פיטורים בחברות. כל שכיר מתחיל לשאול את עצמו מתי זה יגיע אליו והאם מדובר במגמה או במשהו מקרי. אמנם לא כל מפוטר הופך להיות מובטל, שכן חלקם חוזרים מיד למעגל העבודה - אבל פיטורים מרובים וחוסר יציבות תעסוקתית הם לא סימנים חיוביים במשק.

 

כדי לדעת האם המשק נכנס לגל אבטלה משמעותי, מומלץ להסתכל על נתוני מאקרו נוספים, כמו צמיחה למשל - נתון מאקרו כלכלי שמספר לאן הרוח נושבת. כדי למדוד צמיחה במשק יש לבדוק גידול בתוצר, וזה נקבע לפי מספר משתנים - צריכה פרטית, הוצאה ממשלתית, יצוא והשקעות.

 

הנתון הראשון שמדליק נורית אזהרה בתקופה של מיתון זה הייצוא - המנוע וקטר הצמיחה של המשק הישראלי. כשיש ירידה בצמיחה, הייצוא הוא הראשון להצביע על מגמות כלכליות במשק, בדומה לחום הגוף כאשר יש נגיף שפעת באוויר. מאחר שאנחנו שוק קטן ומוגבל, יש לו השפעה גדולה על הצמיחה במשק. 

 

ירידה בייצוא

מנתוני הייצוא שהתפרסמו לאחרונה עולה כי בין יולי לספטמבר 2013 חלה ירידה בייצוא הסחורות, למעט אוניות מטוסים ויהלומים, בשיעור שנתי של 17.4%. זאת בהמשך לירידה (בשיעור שנתי) של 18.4% בחודשים אפריל עד יוני. באופן כללי ניתן להגיד שיש ירידה בייצוא בינואר-אוקטובר ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

 

כשיש ירידה ביצוא משמע פחות כסף נכנס לחברות ישראליות והן מרווחיות פחות. כשמרווחים פחות, מתחילים לחשוב על התייעלות וקיצוץ בהוצאות. ההפנמה של החברות שחלה ירידה בפעילות וכי נדרש לבצע תהליך של התייעלות מגיעים בשלבים יותר מאוחרים.

  

כשנכנסים למיתון, האבטלה מגיעה לרוב בפיגור ומפתיעה את כולנו. בגלל הפער הזה - של העיתוי בין תחילת המיתון לבין הפיטורים בפועל, כלכלנים אוהבים לקרוא לנתוני האבטלה "משתנים בפיגור". זה מה שקורה עכשיו בישראל - בזמן שמספרים לנו שהאבטלה ירדה, אנו שומעים על גל פיטורים.

 

מנהיגות כלכלית היא מנהיגות שיודעת לצפות ולהיערך לשינויים כשהם קורים, ולא להתבשם מנתונים זמניים שלא מלמדים מה צפוי בעתיד למשק.

 

הכותב הוא מנכ"ל E.A Investment bankingומומחה ליעוץ וליווי עסקי לחברות ולמשקיעים בתחום המיזוגים והרכישות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
המשבר הגדול בדרך
צילום: Shutterstock
צילום: ניר בוקסנבאום
אלדד אברהם
צילום: ניר בוקסנבאום
מומלצים