שתף קטע נבחר

האם נחוצה לנו דיאטה נטולת גלוטן?

נראה שכולם מסביב עושים דיאטה ללא גלוטן - אבל האם העובדות תומכות בהימנעות? הדיאטנית הקלינית ד"ר אולגה רז מסבירה שבניגוד למיתוס הרווח, הגלוטן אינו נדבק למעיים או גורם לכאבי בטן. על מה לוותר בכל זאת?

מה מותר לאכול ומה אסור? חדשות לבקרים אנו נתקלים בפרסומים בכלי התקשורת העוינים מזונות מסוימים, והתוצאה היא הצטברות של דעות מוזרות לעתים וכאלה שאינן מבוססות על אמת מדעית כזו או אחרת.

 

גם אנשי המקצוע מוסרים לפעמים מידע מטעה לציבור, ורק לאחרונה שמעתי דיאטנית מוסמכת מסבירה בתוכנית טלוויזיה שכדי לא להעלות את רמת הכולסטרול בדם עדיף לאכול שלוש פרוסות של גבינה צהובה במקום ביצה אחת, דבר שלחלוטין אינו נכון: הרי הוכח שלא הכולסטרול שבביצה מעלה את רמת הכולסטרול בדם אלא שומנים רוויים - שנמצאים דווקא בשפע בגבינה צהובה אך כמעט שאינם קיימים בביצה.

 

 

מה אתם יודעים על תזונה ?

  

גלוטן לא נדבק למעי

גלוטן משמש כאויב העם התורן כבר די הרבה זמן. הדיאטה הפופולרית שמחייבת "גמילה" מגלוטן אוסרת באופן גורף לאכול כל מזון העשוי מחיטה. היות ומזונות אלו כוללים כמובן בורקסים, עוגות ועוגיות, אין זה פלא שאנשים יורדים במשקל, אבל זה לא קורה בגלל ההתנזרות מגלוטן, אלא בגלל אי אכילה של מזונות העשירים בסוכר ובשומן.

 

מהו גלוטן? שמו בא מהמילה glue, דבק, והוא הרכיב שמעניק ללחם את גמישותו ואת מרקמו המיוחדים. למרות הקישור למילה דבק, המיתוס שעל פיו הגלוטן נדבק למעי אינו נכון ואף מגוחך. גלוטן נמצא בכמויות שונות בסוגים רבים של דגנים, כולל חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין, ומדובר למעשה בחלבון, תערובת של גליאדין וגלוטנין, הבאים לצד עמילן בתוך גרעיני הדגנים האלה. 

 

רגישות גבוהה לגלוטן מתבטאת בצליאק, מחלה אוטואימונית של המעי הדק, המופיעה בקרב 0.5%-1% מהאוכלוסייה בלבד, בכל הגילאים. עם זאת, אויבי הגלוטן מייחסים רגישות לגלוטן לשכבות רחבות של האוכלוסייה ומאשימים אותו במחלות שונות, כולל תסמונת העייפות הכרונית, מחלות עור ועוד.

 

תסמיני הצליאק כוללים עצירות כרונית, שלשולים, גזים, כאבי בטן, אנמיה, חולשה, חסר בוויטמינים, פגיעה בפוריות, הפרעות גדילה והתפתחות בילדים ועוד. במקרים רבים אין תסמינים כלל, והגילוי עשוי להיות מקרי לגמרי.

 

תסמיני הצליאק כוללים עצירות כרונית, גזים וכאבי בטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תסמיני הצליאק כוללים עצירות כרונית, גזים וכאבי בטן(צילום: shutterstock)
 

 

כאבי בטן? הגלוטן לא אשם

אם לא התגלתה רגישות לגלוטן בבדיקות דם או בביופסיה של המעי הדק, אין סיבה לוותר על מוצרים מכילי גלוטן כמו לחם ופסטה בגלל כאבי בטן. כאבי בטן ובעיות עיכול נוספות עלולות להופיע על רקע גורמים תזונתיים אחרים השכיחים הרבה יותר כגון:

 

  • צריכה עודפת של סיבים תזונתיים, הנמצאים גם בלחם העשוי מקמחים מלאים. במקרה כזה יש לבחור לחם בעל תכולת סיבים נמוכה או סיבים מיוחדים כגון שיבולת שועל.

 

  • צריכה עודפת של ירקות הגורמים לגזים, כמו כל סוגי הכרוב, פלפל, צנון ולעתים בצל ושום.

 

  • אי סבילות ללקטוז בחלב ומוצריו.

 

 

  • צריכה עודפת של פירות.

 

אכילת גלוטן הנה האחרונה ברשימה בדרך כלל. מניסיוני, מעטים מאוד האנשים הסובלים מרגישות לגלוטן. במקרים כאלה, ורק בהם, יש צורך בדיאטה דלת גלוטן.

 

חיטה היא אחד המזונות הנפוצים ביותר בחלק גדול מהעולם, ובראייה היסטורית הייתה מקור מזון עיקרי לאוכלוסיות רבות. גם היום לחם ומוצרי חיטה מהווים חלק חשוב ביותר בתזונתנו, ואין כל סיבה לאסור על אנשים שאין סובלים מרגישות לגלוטן לאכול מזונות חשובים אלה.

 

אמנם גם עוגות, עוגיות, ופלים ובורקסים עשויים מקמח ומכילים גלוטן, אבל לא זה הרכיב הבעייתי בהם. מה שבאמת מזיק וגורם להשמנה הוא תכולת הסוכר והשומן הגבוהה במוצרים אלה. אנחנו לא משמינים בגלל פרוסת לחם או פסטה ברוטב עגבניות, אלא בגלל מוצרים העשירים בסוכר ובשומנים מיותרים.

 

הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים איכילוב

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעטים מאוד האנשים הסובלים מרגישות לגלוטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים