שתף קטע נבחר

העידן הבא בהשתלת שיניים: רפואה דיגיטלית

הטכנולוגיה המתקדמת העומדת לרשות רופאי השיניים היום מאפשרת להם לתכנן וירטואלית את הניתוח להשתלת השיניים, לעצב את הפה על מסך המחשב וליצור כתרים בדיוק מושלם. שלב אחרי שלב, כך מתבצע הטיפול

מטופל המגיע לטיפול שיניים שאמור לכלול השתלות דנטליות וליצור לו קו חיוך חדש, לעתים קרובות אינו יודע אם התוצאה האסתטית תהיה משביעת רצון ועד כמה תהיה קרובה למה שהובטח לו.

 

ברפואת שיניים דיגיטלית, התוכנות והמכשור המיוחד יעזרו לחזות מראש את התוצאה הסופית, לדייק בהכנת הכתרים הסופיים, לקצר את הטיפול ולהפחית את מידת הכאב. ניתוח ההשתלה הופך מדויק יותר וכואב פחות והכי חשוב: צפוי מראש. 

 

 

עוד על השתלות שיניים :

 

אנו רואים יותר ויותר רופאים בארץ ובעולם שמנצלים טכנולוגיות אלו לשדרוג רמת הטיפול שהם מציעים. בארצות הברית, למשל, כ-20% מהרופאים משתמשים בתכנון הממוחשב (CAD) או בביצוע הדיגיטלי של הכתרים (CAM). עולם המחר של רפואת השיניים הוא שילוב CAD/CAM. איך זה עובד ומה הם השלבים השונים בתהליך התכנון של השתלה דיגיטלית?

 

1. צילומים ותכנון החיוך

לפני שמתחילים בטיפול מבצעים צילומים דיגיטליים באמצעות מצלמה רגישה במיוחד. צילומים אלו משמשים את הרופא לתכנון הדיגיטלי של החיוך. אם נדרש טיפול כירורגי הכולל שתלים, יופנה המטופל לצילום CT.

 

הרופא יוכל לקבל תדפיס פלסטיק בתלת-ממד של הלסת, כך שיוכל להחזיק ביד את המודל ולתכנן מעשית את הגודל, את הצורה ואת הצבע של השיניים.

 

 

2. תכנון וירטואלי של הניתוח

עד לפני שנים אחדות, הקריטריון להצלחת ההשתלה בפה היה אי-דחייה על ידי הגוף, אך היום הדרישות כוללות גם פרמטרים של אסתטיקה ויופי.

 

בשיטה הדיגיטלית מזין הרופא את נתוני ה-CT לתוכנה מיוחדת, שבעזרתה הוא מתכנן וירטואלית את הניתוח. בתכנון זה יתקבל המידע על מספר השתלים ההכרחי, גודלם והקוטר שלהם, מיקומם המדויק שלא יפגע בכלי דם או בעצבים (החדרת השתלים מתבצעת על פי התכנון כמו בשימוש ב-GPS) והמראה הכמעט-סופי של הכתרים.

 

בהוראה פשוטה נוספת מתקבל סד כירורגי לניתוח, מעין שבלונה שדרכה מחדירים את השתלים על פי התכנון הווירטואלי. סד זה הופך בדרך כלל את החיתוך ואת התפירה למיותרים.

 

את ההרדמה הרגילה מחליפה בשיטה זו הרדמה בעזרת מזרק ממוחשב קטן ביותר, שדואג לפיזור איטי מאוד של חומר ההרדמה, כך שגם שלב זה הופך לפחות כואב ופחות תלוי ב"ידיים" של הרופא ובמצב רוחו. 

 

3. הדפסת כתרים זמניים

בתכנון הווירטואלי של הניתוח עוצבה גם צורת הכתרים הזמניים בדיוק רב, וכעת מדפיסים אותם במדפסת תלת-ממד, במקום לאלתר כתרים זמניים שאינם מתאימים תמיד היטב כמו בשיטה הישנה.

 

4. נטילת מידות

ברפואת השיניים האנלוגית הרגילה משתמשים במעין פלסטלינה לשם לקיחת מידות והכנת תבנית לשיניים הסופיות. זהו שלב לא נוח ולא מדויק, בגלל מקדמי התכווצות והתרחבות של חומרי המטבע.

 

בשיטה הדיגיטלית משתמשים בסורק קטן דמוי עט, המכיל מצלמות זעירות. ללא כל שימוש בחומר חיצוני, מתקבלת תוך דקות ספורות תמונת פה,שיניים ושתלים מדהימה בדיוקה. תמונה זו מועברת באינטרנט למרכז לטכנאות שיניים דיגיטלית, לשם השלב הבא.

 

5. חריטת כתרים סופיים

כשהטכנאי מקבל את הקובץ של סריקת הפה, הוא משתמש בתוכנת הדמיה כדי להכין את הכתר הסופי, ו"מלביש" את תכנון הניתוח על הסריקה, כדי לקבל כתרים בדיוק מרבי.

 

הכתרים הסופיים אינם מבוצעים ידנית באמצעות יציקה וגילוף, אלא מכונות CNC חורטות מבלוקים של מתכת, זרקוניה או חרסינה את הכתרים, ללא מגע אדם. 

 

הפחתת הכאב, מהירות התכנון, הדיוק בטיפול ורמת האסתטיקה הגבוהה - יתרונות אלה הופכים את רפואת השיניים הדיגיטלית להכרח, אף על פי שרופאים "טכנופוביים" יתקשו אולי להשתלב בעולם חדש זה. 

 

בשלב זה, ההשקעה הכספית הגדולה הנדרשת תיאלץ אותנו להמתין עד שתתפתח תחרות גדולה יותר בין החברות הדנטליות שתאפשר הוזלת מחירים משמעותית. נכון להיום, טיפול שמבוצע בטכניקות הדיגיטליות יקר קצת יותר מטיפול רגיל, אך לא משמעותית.

 

הכותב הוא מנהל מרפאת דנטסמייל לרפואת שיניים דיגיטלית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנטסמייל
מתכננים את הגודל, הצורה והצבע של השיניים
צילום: דנטסמייל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים