שתף קטע נבחר

מסלול מכשולים: בדרך לארוחת ערב עוצרים לריב

'הלוואי והיינו מצליחים לאכול ארוחת ערב ביחד, אבל למי יש זמן?' - כמה פעמים בשבוע שמעתם את עצמם אומרים את המשפט הזה? בכתבות הבאות של "שולחן משפחתי" נציג בפניכם את המכשולים הנפוצים בדרך לארוחת ערב משפחתית ונביא לכם את הפתרונות שמציעים צוות המומחים שלנו. המכשולים הראשונים הם: זמן והניסיון לאסוף את כולם לשולחן. מתחילים

בעידן בו הורים רבים מתלוננים על כך שילדיהם ספונים בחדריהם עם המחשב, ארוחת ערב היא הזדמנות פז להוציא את "עכברי המחשב" המתוקים שלנו מחוריהם וללכד את המשפחה סביב השולחן.

 

בין השאלה "מי רוצה ביצה עין ומי מקושקשת?", אפשר להשחיל גם: "אז איך עבר עליכם היום? וכן להחליף חוויות, ללבן עניינים לא פתורים, ובכלל ליצור הווי משפחתי ותחושת שייכות. מחקרים אף מראים שהארוחה המשותפת חיונית לתחושת הביטחון של הילדים, להקניית הרגלי אכילה נכונים ושמירה על משקל, למיצוי פוטנציאל הגדילה שלהם, ובכלל ליכולתם לתפקד טוב יותר.

 

  • הצטרפו אלינו לשולחן המשפחתי

 

ממדגם שערכו לאחרונה מינה צמח ומנו גבע בקרב 500 בתי אב ישראלים, עולה שלמעלה מ-90% מהנשאלים אכן רואים חשיבות בקיום ארוחה משפחתית משותפת, כשבפועל מסתבר שפחות ממחציתם מצליחים לקיים ארוחה כזאת כל יום, או אפילו פעמיים שלוש בשבוע.

 

כמה פעמים בשבוע אתם מצליחים להגיע לשולחן יחד? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמה פעמים בשבוע אתם מצליחים להגיע לשולחן יחד?(צילום: shutterstock)

 

לשאלה מדוע אינכם אוכלים יחד ארוחת ערב לפחות פעמיים בשבוע היו תשובות הנשאלים מגוונות: "לא יוצא", "אין זמן", "אנחנו עובדים בערב", "כל אחד אוכל בשעה שלו", "הילדים אוכלים ארוחת צהריים מאוחרת", ואפילו ו"אצלנו בבית מדלגים על ארוחת הערב כדי לשמור על המשקל".

 

 

מסלול מכשולים בדרך לארוחה המשפחתית

אז בואו נעשה סדר בבלגן וננסה להבין מהם המכשולים שעומדים בפני המשפחה הישראלית הממוצעת בדרכה לארוחת הערב המשותפת, ומה שיותר חשוב, איך מתגברים על המכשולים האלה? לצורך כך אספנו את צוות חיים בריאים של אסם- עדי הרפז, מאמנת משפחתית; פז שוסטר- דיאטן קליני; איילת הירשמן- שפית, שייתנו עצות כיצד מתגברים על המכשולים בדרך לארוחת הערב המשפחתית.

 

המכשול הראשון: זמן

כמו בציור המפורסם של סלבדור דאלי עם השעונים, שנראים כאילו הם נוזלים, הזמן בורח לנו מבין האצבעות. שולחים את הילדים לבית הספר או לגן, מוציאים את הכלב, ממהרים לעבודה, עומדים בפקק, פה ושם הולכים לרופא לבד או עם הילדים, שיהיו בריאים, ממלאים טפסים, דואגים שיאכלו צהריים: "האוכל במקרר, תחממו שתי דקות במיקרו", אנחנו נאלצים לפעמים לומר בטלפון. חוזרים הביתה, עומדים שוב בפקק, מסיעים את הילדים לחוגים, מזמינים בעל מקצוע לתקן משהו שהתקלקל בבית, כביסות, כלים, סידור הבלגן היומי, הליכה לסופר, ורק שלא נשכח לקנות לילד חולצה לבנה, בשביל הטקס.

 

וזה עוד בלי שהזכרנו את אגף המבצעים המיוחדים: אחת לכמה שנים צריך לצבוע את הבית? צריך. את הריפוד המרופט של הספה צריך לחדש? בטח שצריך. את מיטת הילד צריך להחליף למיטת נוער? ברור שכן. שלא לדבר על רשימות הספרים לבית הספר בתחילת כל שנה, אספות ההורים, שמיכות הקיץ שצריך לאפסן לטובת שמיכות החורף, מסיבות יום ההולדת ושאר ירקות.

 

בסוף היום, עוד לפני שהספקנו לסמן וי על כל המטלות, אנחנו כבר מותשים. פלא שרבים מוותרים על ארוחת ערב מסודרת סביב השולחן? יאללה, שכל אחד יחטוף משהו, ונסגור עניין!

 

"ברור שאנחנו עמוסים ושתלאות היום יושבות על כתפינו כל יום וכל שעה", אומרת עדי הרפז, מאמנת משפחתית. "אגב, זו לא רק נחלתם הבלעדית של ההורים, גם לילדים יש סדר יום עמוס ומלא, בית ספר, חוגים, חברים, שיעורי בית, מבחנים. וברור שבגלל העומס הזה, הציפייה לשבת כל ערב לאכול יחד היא לפעמים גבוהה מידי, ולכן אנחנו מתייאשים ומוותרים".

 

אני באמצע משהו, תתחילו בלעדיי את ארוחת הערב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אני באמצע משהו, תתחילו בלעדיי את ארוחת הערב(צילום: shutterstock)

 

"הדרך לעשות את זה היא להתחיל בקטן. לקבוע ריטואל קבוע פעם בשבוע. ריטואל הוא פעולה מדויקת, שמונעת מערכים עמוקים, שמבוצעת בזמנים ספציפיים ובאופן עקבי. הרעיון הוא שמשפחה עם לוז צפוף לא תצליח לארגן את זה באופן ספונטני. אנשים אומרים "לא יוצא". איך ייצא אם לא תקבע זמן ותגרום לזה לקרות? בתור התחלה אפשר לקבוע יום בשבוע שכל בני המשפחה יודעים שבו יושבים בשעה מסוימת סביב השולחן, וכולם מתכוננים ומפנים את הזמן לקראתה".

 

"שינוי לא קורה ב- 180 מעלות. אנחנו לא נתחיל לאכול יחד ארבע פעמים בשבוע, ולכן כדאי להתחיל בשיחה משפחתית, שההורים יוזמים ובה הם אומרים, הזמן אתכם, הילדים, חשוב לנו, ולכן ביום מסוים כולנו נשב יחד, וכל אחד יתגמש ויתרום את חלקו. אם נחכה למשמעת העצמית שלנו, שתעשה את קסמיה, המציאות תכריע אותנו. הריטואל משחרר אותנו מהצורך להתעסק בנושא, כבר אין שאלה, וברגע שהריטואל מוטמע, זה הופך למסורת נעימה ולזמן איכות שלימים נשאר כזיכרון ילדות".

 

פתרון נוסף לבעיית הזמן הוא לעיתים הזמנת אוכל מבחוץ, במשפחות שידן משגת, כמובן. זו אמנם לא ארוחת ערב ביתית שיוצרת זיכרונות ילדות לגבי הבישולים של אימא, אבל זו עדין ארוחה יחד.

 

אבל, הדיאטן פז שוסטר לא ממש מתלהב- "מבחינת השקעת הזמן, לא בטוח", הוא אומר, "זמן ההכנה של המזון יחד עם זמן השליחות עשויים לקחת זמן רב יותר מאשר הכנת ארוחה עצמאית. הכנת ארוחת הערב לא מחייבת השקעת זמן רב, אך אם אכן מדובר בחוסר זמן, זו בהחלט אפשרות, בהנחה שבחירה איכותית של מזון אפשרית".

 

"אם לא, עדיף להשקיע מעט יותר זמן ולקבל ארוחה איכותית בסופו של יום. עם זאת, מדי פעם, לשם שבירת שגרה וההנאה והשחרור שבדבר, אפשר למצוא מזונות איכותיים יחסית לקנייה בחוץ. מודעות המסעדות לנושא המזון הבריא עלתה, וכיום ניתן למצוא מזון איכותי יותר גם בהזמנה חיצונית, הכול עניין של בחירה מושכלת".

 

המכשול השני: קשה לאסוף את כולם

אבא עוד לא חזר מהעבודה, ילד אחד בצופים, לשני יש אימון כדורסל, כל אחד והלו"ז שלו, על פי צרכיו ואילוציו. אבל גם כשכולם בבית, לא תמיד כולם רעבים באותו הזמן, או שיש מישהו שיש לו משהו יותר מעניין לעשות.

 

קורה לא אחת שמי שמכין את הארוחה חש תסכול, כשבני הבית לא ממהרים להגיע לשולחן, וכאילו עושים טובה שהם באים. פעמים רבות מי שהגיע לשולחן מתחיל לאכול בלי לחכות לאחרים ואז הארוחה המשפחתית מתפספסת לחלוטין. "אז זהו", אומרת הרפז, "שהריטואל עונה גם על הקושי הזה. כשיש ריטואל כולם יודעים עליו ויכולים להתכונן מבעוד מועד. ושוב, כל השבוע באמת קשה לאסוף את כולם, כי לכל אחד יש את העיסוקים שלו, אבל יום בשבוע, שנקבע מראש, זה סיפור אחר. ארוחת יום שישי, למשל, היא בהרבה בתים ריטואלית, אין שאלה בכלל, אתה כבר לא עוצר לחשוב, ואם גם באמצע השבוע מחליטים על ארוחה אחת יחד, שמתקיימת בעקביות באותו היום, העניין הופך למסורת, וזה מקל על האיסוף, כי כולם מתכווננים".

 

נו, כמה זמן צריך לחכות לכולם שיבואו לאכול? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נו, כמה זמן צריך לחכות לכולם שיבואו לאכול?(צילום: shutterstock)
 

 

- הכול יפה וטוב, אבל מה קורה כשלמרות זאת אחד הילדים מסרב?

 

"אי אפשר להכריח אף אחד, ואנחנו גם לא רוצים לבסס את היחסים על כוח וכפייה. הפעלת כוח מכניסה אוירה של מתח ואי נעימות, וארוחת ערב משפחתית אמורה להיות משהו נעים. תמיד עדיף לנהל דיאלוג שמשתף את הילד, להסביר למה חשוב לך שהוא ייטול חלק בארוחה, ולנסות להבין מה מפריע לו. ברגע שעושים את זה, עולה הסבירות שהוא ישתף פעולה. אפשר לשאול: יעזור לך אם נדחה את השעה, או אם נשנה משהו? להגיד, חשוב לנו שהארוחה תתקיים, מה אתה מציע? להעביר אליו את הכדור, כי לפעמים הילד צריך להרגיש שהדברים לא מתנהלים בלי שיש לו שליטה ויכולת השפעה עליהם".

 

צוות חיים בריאים של אסם (מימין): איילת הירשמן, פז שוסטר ועדי הרפז (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
צוות חיים בריאים של אסם (מימין): איילת הירשמן, פז שוסטר ועדי הרפז(צילום: צביקה טישלר)

 

בכתבות הבאות נציג לכם עוד מכשולים על פתרונותיהם כדי שלכולם יתאפשר לאכול ארוחת ערב משפחתית - כי זה טוב לכולנו

 

  • למה אתם לא מצליחים לאכול ארוחת ערב יחד? ספרו לנו ואולי תזכו בארוחת ערב חינם לשנה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באמצע הבלגן, למי יש זמן להכין ארוחת ערב לכולם?
צילום: shutterstock
צילום: ענבל מרמרי
עדי הרפז
צילום: ענבל מרמרי
פז שוסטר
צילום: עדי אורני
איילת הירשמן
צילום: עדי אורני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים