שתף קטע נבחר

75% מהסטודנטים שנוטלים ריטלין - ללא מרשם

הם משלבים בין לימודים ועבודה, ומנסים בכל דרך להתרכז טוב יותר כדי להצליח. התוצאה: סטודנטים רבים נוטלים ריטלין, למרות שהם כלל לא סובלים מהפרעת קשב וריכוז. מומחה מזהיר: זה עלול להוביל להתמכרות קשה

רק 14% מהסטודנטים שנוטלים ריטלין עושים זאת לאחר שקיבלו מרשם מרופא: כך עולה מסקר "יד על הדופק" שיזמו הרשות הלאומית למלחמה בסמים והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. מחירו של כדור ריטלין בודד עשוי להגיע גם ל-20 שקלים. 

 

בישראל, כך עולה מהסקר חדש, ריטלין הפך לפתרון שכיח עבור הסטודנטים, שנאלצים ללמוד שעות ארוכות, לעתים לאחר משמרת מתישה בעבודה. 13% מהסטודנטים בישראל, כך עולה מהסקר, צרכו ריטלין בשנה האחרונה - רק 14% מהם עשו זאת באופן חוקי, באמצעות מרשם מרופא. 51% לקחו את

הכדור מחבר שהיה לו מרשם חוקי ו-24% השיגו אותו מאדם אחר בקמפוס או מחוצה לו. לא ברור כמה מתוך האחרונים השיגו את הכדור בחינם, אך מי ששילם עבורו נאלץ להירד מסכום של כ-20 שקלים עבור כדור בודד.

 

השימוש בריטלין הפך נפוץ מאוד בקרב סטודנטים, ורק הקנאביס על צורותיו השונות מצליח להיות פופולארי יותר, כש-31% מהסטודנטים צרכו אותו. הסמים האחרים, אקסטזי, LSD, קוקאין וסמי פיצוציות, נצרכו בכמויות קטנות יותר, כש-5% עד 6% מהסטודנטים השתמשו בהם בשנה האחרונה.

 

הסקר נערך בקרב 1,156 סטודנטים ב-12 קמפוסים אקדמיים ברחבי הארץ. נתוניו יוצגו היום (ה') על ידי ד"ר חגית בוני-נח בכנס "הפרעות קשב והתמכרות בקרב בני נוער וצעירים" שייערך על ידי המסלול לקידום נוער במכללה האקדמית בית ברל, בשיתוף עם הרשות העירונית למאבק בסמים ובאלכוהול בעיריית כפר סבא והרשות הלאומית למלחמה בסמים.

 

ריטלין: עלול לגרום לתחושת רדיפה

הנתונים המפתיעים עלולים לגבות מחיר כבד מחלק מהסטודנטים. לדברי ד"ר אילן טל, מומחה המטפל בהפרעות קשב ובהתמכרויות, ריטלין עובד באמצעות הגדלת כמות של חומר בשם דופמין במוח. מי שבאמת סובל מהפרעת קשב יוכל להתרכז יותר בקלות, אך מי שלא עלול לסבול מתופעות לוואי קשות. "הריטלין מרגיע את מי שיש לו הפרעת קשב, אבל לעתים יש בו שימוש לרעה. אנשים בלי הפרעות קשב לוקחים את זה כדי שיתפקדו טוב יותר במבחן, ועם הזמן הם הופכים לתלויים יותר בריטלין כדי לעשות זאת, ומאוחר יותר הופכים לתלויים בתרופה גם ביומיום".

 

לדברי ד"ר טל, ישנם גם מי שמתמכרים לריטלים. "המכורים לוקחים ריטלין בכמויות גדולות ומפתחים תופעות לוואי קשות, כמו חרדה", הוא מסביר. "תופעות לוואי נוספות הן ירידה בתיאבון, פגיעה בשינה, טיקים, אי שקט ובחילות. ראיתי אנשים שמכורים לריטלין, וזו התמכרות קשה. חלקם לגמרי 'אאוט' וסובלים מתחושת רדיפה קשה. מי שלא סובל מהפרעות קשב ולוקח ריטלין יכול לסבול במקרים קיצוניים ממש ממצב פסיכוטי".

 

הסכנות בשימוש לא נכון בריטלין לא מסתיימות שם. "בעיה נוספת היא שבשוק השחור שקיים באוניברסיטאות לפעמים הריטלין הוא אמיתי, אבל בחלק מהמקרים לך תדע מה שמים שם. בנוסף, לריטלין יש אינטרקציות בין-תרופתיות, צריך לבצע בדיקות דם לפני הנטילה וביקורת במהלכה, ואי אפשר לדעת לאן זה מוביל", מזהיר ד"ר טל.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב עמרני
ריטלין. "אי אפשר לדעת לאן זה יוביל"
צילום: יוגב עמרני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים