שתף קטע נבחר

כאבי ברכיים: למה הם נגרמים ואיך לטפל

30% מהאוכלוסייה הבוגרת נפגעת ברמה מסויימת מדלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס), מחלה הגורמת לכאבים ופוגעת בתפקוד ובאיכות החיים. מהם סימני המחלה ואיזה טיפולים יכולים לעצור את התקדמות המחלה ולהרגיע את הכאב? אורטופד מסביר

 

אוסטיאוארטריטיס היא מחלה ניוונית דלקתית וכרונית של המפרק. מדובר בשינויים המתרחשים בסחוס המפרקי, שלרוב קשורים לגיל ולעיתים גם מופיעים לאחר פציעות של המפרק.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

כ-80% מהאוכלוסיה בגילאי 55 ומעלה נפגעים מצורה כלשהי של המחלה ובשנים האחרונות שכיחותה עולה בצורה מתמדת בשל העלייה הקבועה בתוחלת החיים. המחלה עשויה לערב את כל המפרקים בגוף, אך היא נפוצה בעיקר במפרקי הברך, הירך, הכתף ושורש כף היד.

 

עוד על בעיות ברכיים

כאבי ברכיים: מהי הדרך הטובה ביותר לטיפול?

כיפוף נעים: 6 תרגילים למניעת כאבי ברכיים

ריצה הורסת את הברכיים? 8 מיתוסים מהמסלול

 

למה זה קורה?

מחלת האוסטיאוארטריטיס מתפתחת כתוצאה מניסיון של הגוף לתקן את נזקי היום יום הנגרמים למפרק עקב השימוש בו, בתהליך התיקון הגוף מפריש חומרים שונים שגורמים לגירוי דלקתי.

 

מה ההסבר לכך? במפרק בריא קיים נוזל סינובאלי שתפקידו לשמש כחומר מסכך (נוזל סיכה) של המשטחים הנעים במפרק, כמקור ההזנה של הסחוס במפרק וכחומר בעל יכולת לספיגת זעזועים.

 

כאשר מתרחש גירוי דלקתי של חלקי המפרק הנובע מתהליך התיקון של הגוף, הנוזל הסינובאלי נפגם ונפגעת יעילותו בהגנה על המפרק.

 

מהם גורמי הסיכון?

גיל: שכיחות המחלה עולה בגילאי 55 ומעלה, אך היא קיימת גם בקרב אנשים צעירים.

 

מין: המחלה שכיחה פי שלוש בקרב נשים.

 

משקל יתר: לבעלי עודף משקל יש סיכון מוגבר ללקות באוסטיאוארטריטיס בברך ביחס לבעלי משקל תקין. משקל עודף משפיע על קצב התקדמות המחלה ועל התפתחותה בשתי הברכיים.

 

עומס אינטנסיבי על המפרקים: הסיכון ללקות באוסטיאוארטריטיס מושפע משימוש חוזר במפרק. עבודה הכרוכה בכריעה או בכיפוף הברכיים גורמת לשכיחות גבוהה של אוסטיאוארטריטיס בברך.

 

הליכה למרחקים ארוכים בדרכים קשות והרמת משאות כבדים: ספורטאים פגיעים במיוחד לאוסטיאוארטריטיס מפני שפעילותם משלבת שימוש מופרז עם טראומה משמעותית למפרקים, כפי שקורה במהלך ריצה וקפיצה. באחד המחקרים שבוצעו בתחום, נמצא ש-32% מהכדורגלנים לשעבר אובחנו כלוקים במחלה.

 

טראומה לאחר חבלות ושברים או פציעות סחוס: טראומה קשה כגון נזק לרצועה, לשריר או לסחוס, יכולה לגרום שינוי במבנה של המפרק ולהגביר את רמת הלחץ המופעל עליו. נמצא כי גברים שספגו פציעה קשה בברך נמצאים בסיכון גבוה פי כמה ללקות באוסטיאוארטריטיס פוסט-טראומתית לעומת אלה שלא נפצעו.

 

גורמי סיכון נוספים הם תורשה, זיהומים במפרק, מחלות הורמונאליות שונות ופריקה של מפרקי הירכיים בגיל הינקות והילדות.

 

מהם הסימנים לאוסטיאוארטריטיס?

תחושת כאב המחמירה בהדרגה: מחלה מתפתחת באופן איטי והדרגתי ותסמינה העיקרי הוא כאב במפרק.

 

כאב זה מופיע בתחילה רק בשעות פעילות ולאחר מאמץ גופני וככל שהמחלה מתקדמת, הכאבים נעשים תכופים יותר ואי הנוחות תורגש גם במנוחה או במהלך הלילה ועלולה לגרום להפרעות בשינה. הכאב הוא הגורם העיקרי למוגבלות ולנכות מהמחלה ורמתו אינה בהכרח משקפת את חומרתה.

 

נוקשות במפרקים: תחושת הנוקשות מורגשת לרוב לאחר זמן ממושך של חוסר פעילות, לדוגמא לאחר שנת לילה. בשלבים מתקדמים עשויה להופיע תחושת 'חריקה' במפרק.

 

נפיחות במפרקים: הנפיחות במפרקים נוטה להחמיר בשל הנוכחות של אוסטאופיטים (בליטת עצם חריגות), אשר ניתן לראות בצילום רנטגן. הנפיחות במפרק עלולה להיגרם מנוזל הנמצא בחלל המפרק.

 

איך לעצור התקדמות המחלה ולהפחית את הכאב?

המחלה גורמת לפגיעה בתפקוד שנגרם כתוצאה מהכאב וכן בשל הנפיחות והעיוות במפרקים והמוגבלות בתנועתיות המפרק. מסיבה זו, הסובלים מהמחלה נמנעים מביצוע פעילות גופנית בשל הכאב.

 

נדרשת ולו פעילות יומיומית בסיסית, וחשוב לזכור שחוסר פעילות גופנית יחמיר עוד יותר את המצב מאחר והוא גורם להיחלשות השרירים, להתרופפות הרצועות, לפגיעה ביציבות המפרקים ולהגברת הרגישות לפציעות.

 

כשיש כאבים, אפשר ליטול משככי כאבים להקלה כללית או כשעה וחצי לפני פעילות גופנית. אם יש כאבים לאחר הפעילות, אפשר לשים קומפרסים קרים על המפרק הכואב, מיד לאחר הפעילות.

 

מטרת הטיפול היא שיכוך הכאבים. העדיפות הינה לתרופות שאינן מסוג NSAID’S (כגון אקמול, רוקסט או אופטלגין), בעיקר בגלל תופעות הלוואי הרבות בקיבה ובכליות בתרופות מסוג זה.

 

כאשר יש מרכיב דלקתי, משתמשים בתרופות מסוג NSAID'S, בתרופות הותיקות מסוג זה (כגון וולטרן ונקסין), קיימות תופעות לוואי רבות שמרביתן אינן קיימות בתרופות מהדור החדש (כגון סלקוקס, ארקוקסיה, אטופן).

 

מחקרים הראו כי יש הטבה קטנה הודות לשימוש ממושך בתוספי מזון המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין, MSM סלדרין, ואפילו כורכום.

 

טיפול באמצעות הזרקת חומצה היאלורונית

כחלק מאפשרויות הטיפול במחלה, אחד הטיפולים המומלצים הינם הזרקת חומצה היאלורונית synvisc) ואחרים) לברך. מדובר בחומר שמוזרק ישירות למפרק כחומר סיכה, אשר מחקה את פעילותו של הנוזל הסינוביאלי באדם צעיר ובריא ומטפל בבעיה על ידי שיקום זמני של יכולת המפרק להגן על עצמו.

 

הטיפול בהזרקה של חומצה היאלורונית כגון synvisc משפר את הצמיגות של הנוזל הסינוביאלי ועשוי לגרום להקלה משמעותית בכאב למשך חודשים רבים. היתרון בטיפול זה לעומת טיפולים אחרים, הוא אחוז נמוך מאוד של תופעות לוואי והאפשרות לטיפול באמצעות זריקה אחת בלבד (synvisc ONE ).

 

מחקרים הוכיחו ש synvisc מכיל את החומצה ההיאלורונית היחידה שהוכיחה הפחתה משמעותית בכאב ויעילות לאורך תקופה ממושכת.

 

בנוסף לאפשרויות הטיפול הללו, ישנה חשיבות רבה לשמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית מבוקרת, ירידה במשקל והפחתת העומס והלחץ על המפרקים הפגועים.

 

קיימים ומומלצים אף טיפולים ושיטות נוספים כגון פיזיותרפיה, הידרותרפיה, אפוסתרפיה ואפילו אימון על הליכון מיוחד חדש בישראל המאפשר הליכה וריצה תוך הפחתת משקל הגוף בעת הפעילות (מכשיר הAnti-Gravity).

 

הכותב הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית וספורט, מנהל מרפאת- OA-CLINIC מרפאה ייעודית המתמחה בטיפול באוסיטאוארטריטיס – במדיקס המרכז לאורתופדיה, רפואת ספורט ופיזיותרפיה

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה כואבות לנו הברכיים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים