שתף קטע נבחר

על סף קריסה: כך תימנעו מעייפות כרונית

סדר היום התובעני שכופים עלינו החיים המודרניים גובה מחיר לא מבוטל: הריצה מהפגישות בעבודה לחוגים של הילדים ובחזרה למחשב בבית מובילים לתשישות נפשית, לכאבי שרירים ולכאבי ראש. הבשורות הטובות: שינויים בתזונה והיעזרות ברפואה משלימה יכולים להוציא אותנו ממעגל הסבל. מדריך

אין מי שלא חווה מדי פעם עייפות המצריכה שינה טובה של כמה שעות או אפילו יום חופש למילוי המצברים. אך מה קורה כשהעייפות אינה בעיה נקודתית אלא חלק משגרת היום לאורך שנים? בדרך כלל מדובר באנשים שאינם מפרידים בין שעות העבודה ושעות הבית, לוח הזמנים שלהם עמוס לעייפה במטלות שונות, מהסעת הילדים לחוגים ועד עבודה לתוך הלילה אחרי שהבית נרדם, ובעיקר - אין להם היכולת או הידע לפרגן לעצמם מנוחה טובה.

 

אנשים אלה מכניסים את עצמם במוקדם או במאוחר למצב של עייפות כרונית, שמקריה החמורים ידועים כ"מחלת היאפים". הבשורות הרעות הן שמספר הולך וגדל של צעירים סובל מהתסמונת, אבל הבשורות הטובות הן שבמעט תשומת לב לעניין אפשר לשפר את המצב ולחיות הרבה יותר טוב.

 

 

עוד דרכים לשפר את איכות החיים:

 

מהי עייפות כרונית?

ברפואה ההוליסטית מייצגת מערכת הנשימה אורח חיים בריא: כמו במחזורי השאיפה והנשיפה, כך ביום יום צריך האדם להקדיש שעות מסוימות לפעילות ושעות למנוחה, ואלה אמורות להתחלף במקצב מסוים. אלא שבסדר היום התובעני בעולם המערבי אנו מוצפים בשל עודף פעילות, בעיקר זו של המערכות המנטליות, החושים ומערכת העצבים. הצפה כזו נובעת כאמור מאורח חיים אינטנסיבי - המוביל לעייפות מצטברת לאורך זמן.

 

ישנם אנשים אשר אינם עומדים בעומס ומכלים את כוחותיהם בהתמודדות עם המצב השוחק לאורך זמן. במהרה הם מציגים תסמינים שונים כגון מיגרנות, אולקוס, התקפי לב - וגם עייפות כרונית.

 

אי אפשר לאתר עייפות כרונית בבדיקות דם, אבל יש לה תסמינים ברורים מאוד כמו חוסר חיוניות, קושי לקום מהמיטה, חוסר מוטיבציה, אפתיה, פסיביות, כאבי שרירים, כאבי מפרקים וכאבי ראש. במקרים רבים נוצר מעגל שקשה להשתחרר ממנו: העייפות גוררת דיכאון, הדיכאון מעייף עוד יותר וכך הלאה.

 

מי נמצא בסיכון?

בדרך כלל מדובר בצעירים קרייריסטים בגילאי 45-18, כאלה שלוקחים את העבודה הביתה: עצמאיים, סטודנטים המשלבים לימודים ועבודה, אנשי היי-טק ואפילו תלמידי תיכון המנסים ללמוד לבגרויות תוך פעילות בתנועת הנוער, עבודה חלקית ובילויים עם החברים.

 

מחקרים מוכיחים כי מספרן של נשים הלוקות בעייפות כרונית גבוה יותר. מדובר לרוב בנשות קריירה העושות "ג'אגלינג" בין שעות עבודה מרובות במשרד ובבית ואימהות.

 

רצים בין העבודה לשעות עם הילדים - וקורסים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רצים בין העבודה לשעות עם הילדים - וקורסים(צילום: shutterstock)

 

כיצד למנוע עייפות כרונית?

במאמץ לא גדול אפשר למנוע את ההידרדרות במצב. איך מכניסים כמה דקות של מנוחה בסדר היום המטורף שרבים מאיתנו מנהלים?

 

  • תכננו סדר יום סביר. אל תנסו לדחוס ב-24 שעות פעילויות שמספיקות ל-48 שעות, כי ממילא לא תצליחו לעמוד ברשימת המטלות הזאת. עשו סדר עדיפויות והחליטו מה באמת חשוב שיתבצע היום - ואת היתר דחו למחר. 

 

  • הקפידו על שינה טובה. סגלו לכם שעות שינה קבועות, ואם אפשר אתם מוזמנים גם לנמנם שעה בצהריים. מומלץ ללכת לישון שעתיים-שלוש לאחר השקיעה, ולקום בשש בבוקר.

 

  • קומו מוקדם. הקדימו את שעת היקיצה שלכם ברבע שעה, כדי שתוכלו לשתות ולאכול במנוחה לפני היציאה מהבית או ההתארגנות עם הילדים.

 

  • נוחו רגע במשרד. הגעתם למשרד? קחו שתי דקות לרגיעה לפני שאתם צוללים לים המשימות. בצעו תרגיל הרפיה קצר, והתחילו את היום בצורה רגועה יותר.

 

  • אל תאכלו מול המסך. קחו הפסקה אמיתית בצהריים, צאו לאכול בחוץ ואל תענו לטלפונים בזמן הזה.

 

  • הקפידו על תזונה בריאה. אכלו מזון קל וטרי שלא יכביד עליכם לאורך היום.

 

  • הפרידו את העבודה מהבית. כשנגמר החלק הראשון של היום, צרו הפרדה מושלמת וארגנו לכם סדר יום שני הכולל פעילות עם הילדים בגן השעשועים, ספורט, ארוחת ערב משפחתית ובילוי נעים בבית או בחוץ.

 

  • אל תעמיסו על הילדים. אין צורך בחמישה חוגים בשבוע - גם חוג אחד יספיק לילד ולא יעמיס עליו ועליכם בהסעות. הניחו גם לו להיות נינוח בבית.

 

  • נוחו עם הילדים. נצלו את הזמן עם הילדים למנוחה לנפש: הרכיבו יחד פאזל או ארוחת ערב טעימה.

 

  • הפחיתו את החרדה. אם אתם מוצאים את עצמכם בלחץ להספיק, נסו להירגע באמצעות דמיון מודרך או ביופידבק.

 

  • נצלו את סוף השבוע. נוחו היטב בסוף השבוע, טיילו בטבע או הישארו בבית עם ספר טוב, סרט מעניין או אמבטיה מפנקת. אין צורך לבחור תמיד במסלולי אקסטרים ובסופי שבוע רוויי פעילות.

 

  • הפרידו בין לימודים ועבודה. אם אתם סטודנטים, נסו לא לעבוד וללמוד באותו היום אלא לחלק את השבוע לימי פעילות נפרדים, כדי להוריד מעצמכם מהעומס הפיזי והנפשי.

 

מה מציעה הרפואה המשלימה?

  • שנו את התפריט. צמצמו צריכה של חלבון מהחי, התחילו כל ארוחה בסלט גדול מלא בעלים ירוקים וירקות עונתיים, אכלו יותר אגוזים, שקדים, קטניות ודגנים מחממים לחורף והקפידו על צריכת סיבים תזונתיים שיקלו את פעולת העיכול ויחזקו את המערכת החיסונית.

 

  • ותרו על מזון תעשייתי ואלכוהול. אל תרעילו את עצמכם במזון תעשייתי, מעובד, כזה העשיר בקלוריות ריקות. צריכת מזון כזה בתוספת שתיית אלכוהול תכביד על הכבד שלכם ותקשה על הוצאת הרעלים מהגוף, מה שיגרום לכם להרגיש פחות חיוניים. ותרו גם על ארוחות הלילה, המזיקות במיוחד. בשלב זה של היממה הכבד מכין את עצמו ליום החדש, ומזון שנכנס לגוף לא יתעכל היטב. אנשים שאוכלים בלילה פועלים בניגוד ל"לוח הזמנים" של הטבע, מתקשים להירדם וסובלים לאחר מכן משינה איכותית פחות. הם קמים עייפים וכבדים ועלולים לסבול מבחילות וצרבות.

 

  • טלו תוספי מזון. מחקרים מוכיחים שתוספת של ויטמיני B מסייעת לסובלים מסטרס, כמו גם צריכת מזונות העשירים בהם: דגנים מלאים, לחם מלא, ומזונות נוספים עתירי סיבים.

 

  • היעזרו בנטורופתיה. במהלך הטיפול יתאים הנטורופת למטופל צמחים מסלקי רעלים שישפרו את תפקוד הכבד, כגון ארטישוק, שן הארי, עולש וכדומה או פורמולות צמחיות המנקות את הגוף. התאמה זאת נעשית באופן אישי לכל אדם.

 

  • נסו דיקור סיני. דיקור סיני מחזק את הטחול והכבד, מסייע לפזר את האנרגיה ה"טובה" בגוף ולנתב החוצה רעלים.

 

  • טפלו בכאבי השרירים. רפלקסולוגיה, שיאצו או עיסוי ישפרו את זרימת הדם הפריפרית.

 

  • אל תדכאו מחלות חום בכדורים. לעתים העייפות הכרונית יוצרת מחלת חום, הצטננות או שפעת קלה ובכך מאותת לנו הגוף לעצור לרגע. נסו לא להילחם בחום בתירוץ "אין לי זמן להיות חולה", אלא לנוח בבית כמה ימים, לוותר על מזונות כבדים ובעיקר להקפיד על שתייה מרובה של מים ושל תה צמחים. אל תנסו לדכא את החום באמצעות כדורים, אלא הניחו לגוף לפעול בעצמו כדי לנקות מגופכם את המחלה.

 

הכותב הוא הרופא הראשי ברשת מרפאות כללית רפואה משלימה



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מועדים לפורענות: צעירים קרייריסטים בגילאי 45-18
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים