שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: בת 39 עברה השתלת מעי

בפעם הראשונה בארץ בוצעה בבית החולים בילינסון השתלת מעי דק באדם מבוגר. המושתלת: אישה בת 39 שעברה כריתת מעי לפני שנתיים ומצבה היה קשה. הניתוח המורכב ארך כעשר שעות וכלל צוות רפואי גדול במיוחד. מצבה מוגדר כעת יציב - אך הימים הקרובים יהיו קריטיים להצלחת ההשתלה

לראשונה בישראל - השתלת מעיים באדם מבוגר: בבית החולים בילינסון נערך אתמול (ו') ניתוח חלוצי להשתלת מעי דק באישה בת 39, נשואה ואם לילדים, שעברה לפני כשנתיים כריתת מעי והייתה תלויה לחלוטין בהזנה תוך-ורידית. הניתוח ארך כעשר שעות ודרש היערכות מיוחדת של צוותי משתילים, הרדמה, טיפול נמרץ ועוד.

 

על פי גורמים בבית החולים מדובר היה בניתוח מאתגר באישה צעירה שהייתה במצב קשה מאוד, והימים הקרובים יהיו קריטיים להצלחת ההשתלה. בשלב זה מאושפזת האישה במחלקה לטיפול נמרץ ומצבה מוגדר יציב.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

עוד חדשות בריאות:

 

הניתוח המורכב, המהווה פריצת דרך בישראל, מבוצע כיום רק בכמה מרכזים רפואיים בעולם והוא דרש הכנות מקיפות שכללו תיאום בין צוות משתילים, מרדימים, אחיות חדר ניתוח, צוותי טיפול נמרץ, גסטרואנטרולוגים, צוות המכון לחקר התזונה, בנק הדם ועוד.

 

על פי דיווח בית החולים, האישה שעברה את השתלת המעי סובלת ממחלה הגורמת לגידולים שפירים בחלל הבטן ולגידולים ממאירים במערכת העיכול. בשל המחלה עברה האישה לפני כשנתיים כריתה של המעי הדק, ומאז היא אינה יכולה לאכול ותלויה בהזנה תוך-ורידית (TPN) בלבד. האישה הייתה במצב קשה שהביא לאשפוזים רבים.

 

צוות המשתילים כלל את ד"ר אביתר נשר, רופא בכיר במחלקת השתלות בבילינסון, ופרופ' איתן מור, מנהל המחלקה. ד"ר נשר התמחה בנושא השתלות מעיים במשך שנתיים במרכז להשתלות כבד ומעי בבית החולים Jackson Memorial במיאמי שבארצות הברית, מהמובילים בעולם בתחום.

 

בשנת 2008 נערך במרכז שניידר לרפואת ילדים ניתוח ראשון מסוגו בישראל להשתלת מעי בנערה בת 16 שעברה אף היא כריתת מעיים והייתה תלויה בהזנה תוך ורידית. בצעירים נחשב הניתוח כבעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר, וכעת הוא בוצע בפעם הראשונה בארץ כאמור באדם מבוגר.

 

רק 60% שורדים אחרי 5 שנים

"מהלך ההשתלה לווה בקשיים טכניים רבים בשל מצבה הכללי של החולה, שהיה ירוד ביותר", אומר ד"ר נשר. "בתום הניתוח המעי הראה סימני חיות כולל אספקת דם טובה, והאישה הועברה למחלקת טיפול נמרץ כללי במצב יציב להמשך טיפול.

 

"השתלה של מעי דק מורכבת ודורשת מיומנות רבה מצד המנתח וליווי צמוד מצד גורמים רבים אחריה. לאחר הניתוח מאושפזים המושתלים במחלקה לטיפול נמרץ כשבועיים-שלושה ונמצאים במעקב צמוד כדי לוודא שהגוף אינו דוחה את המעי המושתל. בהדרגה יכולים המושתלים לשוב ולאכול, עד שגופם מציג יכולת עיכול מלאה של מזון מוצק.

 

"שיעור ההישרדות של מושתלי מעי בעולם עדיין אינו גבוה בהשוואה להשתלות אחרות, והוא עומד על 85% מהחולים בטווח של שנה וכ-60% בטווח של חמש שנים. בשל כך, מוצעת ההשתלה בעיקר לחולים שעבורם ההשתלה היא האפשרות היחידה להצלת חייהם.

 

"השתלת מעי דק מתאימה למטופלים שהזנה תוך-ורידית, שהם תלויים בה מסיבות שונות, אינה מתאימה להם כיוון שהיא גורמת להפרעות בתפקודי כבד, לזיהומים חוזרים, לקרישי דם ולסתימה של כלי דם. קבוצת חולים זו כוללת חולי קרוהן עם כריתות חוזרות של המעי הדק, חולים עם תהליך גידולי שפיר, פגמים מולדים, טראומות כתוצאה מניתוח, חולים עם בעיות עצביות ועוד".

 

בעולם: 80 השתלות מעי בשנה

פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון, אומר כי "כ-80 השתלות מעי נעשות מדי שנה בעולם, ומרכזי השתלות מעטים מבצעים את ההליך המורכב. מדובר בפריצת דרך ישראלית המציבה אותנו עם מרכזי ההשתלה המובילים בעולם. בשונה מהשתלות כליה, כבד ולבלב, השתלה זו מורכבת יותר והחשש מדחיית השתל ומזיהומים קיים שבועות וחודשים לאחריה. לפנינו תקופה ארוכה מאתגרת רפואית עד להגדרה של קליטה מלאה של השתל".

 

פרופ' פייר זינגר, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ בבילינסון, מוסיף כי "השתלת מעי נותנת תקווה לחולים הסובלים מאי ספיקת מעי. חולה שהייתה בטיפול תזונתי תוך-ורידי במשך שנים תצליח בעזרת ההשתלה לחזור להרגלי אכילה תקינים. לאחר השתלת מעי קיימים שינויים ניכרים באיזון החומרים ויכולת הספיגה של המזון. בשלב קריטי זה החולה זקוקה לטיפול אנטיביוטי המנטר את כל השינויים האלה, המתריע על דחייה ונותן מענה לכל הצרכים התזונתיים הנדרשים".

 

ד"ר ערן הלפרן, מנהל המרכז הרפואי, תיאר את ההכנות שקדמו להשתלה ואמר כי "בית חולים בילינסון השקיע רבות בהכשרת צוות נרחב בשנתיים האחרונות בהשתלמות בחו"ל, לימוד ותרגול הנושא. זוהי תקווה לעידן חדש בתחום ההשתלות. בית החולים ימשיך להשקיע כדי לקדם נושא חשוב זה כחלק מתרומתנו למערכת הבריאות".

 

ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות איברים, אמרה כי "ועדת ההיגוי של המרכז להשתלות אישרה את התוכנית לפני כשנה, ומאז מתאמות ההשתלה תודרכו ועברו הכשרה מקצועית לאיתור תורמים פוטנציאליים המתאימים לתרום מעי. אנחנו מברכים את הצוותים על שיתוף הפעולה ועל הפעלת תוכנית ראשונית זו להשתלת מעיים". 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח מאתגר באישה במצב קשה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים