שתף קטע נבחר

בזכות הרוח: 4 סודות הקבלה לדיאטה

תשכחו מדיאטות טרנדיות וותרו על הקרב מול המזונות האהובים עליכם. על פי תורת הקבלה, המפתח להרזיה נמצא במודעות למאבק בין הכוחות הסותרים בעולם, בהתעלות רוחנית באמצעות המזון ובאמונה שאתם יכולים לחולל שינוי. הקשיבו היטב למה שהגוף מנסה לומר לכם, ותגיעו למשקל היעד

עודף משקל הוא אחד האויבים העיקריים של האדם המודרני: סיבה מרכזית לפגיעה בבריאותנו, במצב הרוח שלנו, באנרגיה ובתחושה הכללית. הדבר משפיע עד כדי כך על כל תחומי החיים עד כי בדורנו אין כי מי שלא עלה בדעתו רצון למצוא תחבולה שתסייע לו לרזות.

 

אוכל הוא חלק גדול מחיינו. אנו לא יכולים להתקיים בלי לאכול, ואוכל הוא אף חלק נכבד מתענוגות החיים. אז מדוע מכריחים אותנו החיים לעבוד קשה כדי להרוויח את לחמנו? מדוע האוכל אינו זמין לכולם בחינם וללא מאמץ, כמו האוויר שאנו נושמים? ומדוע כל כך הרבה אנשים מתקשים להגיע למשקל תקין ולשמור עליו? מדוע קשה לאכול נכון ולבצע את הפעילות הגופנית המתאימה לגוף?

 

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

 

לדבר יש כמובן סיבה עמוקה. כאשר אנו נמצאים ברחם אמנו, אנו מקבלים את כל ההזנה שאנו זקוקים לה. אנחנו מקבלים את המזון הטוב ביותר והמשובח ביותר (כמובן בהתאם לאופן שבו האם מזינה את עצמה). כלומר, הגענו לעולם הזה ממקום שבו הזינו אותנו בקביעות וקיבלנו בדיוק את מה שהיינו צריכים לקיומנו. הרגע שבו נחתך חבל הטבור הוא נקודת הזמן שבה עלינו להתחיל לנקוט פעולות כדי להרוויח את המזון שלנו. בתחילה זה פשוט: כל שאנו צריכים לעשות הוא לבכות, כדי להזכיר לאמנו שאנו רעבים, והנה אנחנו ניזונים מחלב אם כמזון משובח. אבל תקופה זו אינה נמשכת זמן רב, ובמהלך חיינו הבוגרים על פני האדמה עלינו לעבוד קשה כדי להשיג את מזוננו.

 

הקבלה מסבירה שהשהות עלי אדמות דורשת מאיתנו ללמוד להתחבר מחדש למקור החיות, התזונה והקיום שלנו על ידי מאמץ רב, כדי שנהנה מיגיע כפינו ולא נאכל "לחם ביזיון", שהוא אחד היסודות העיקריים של חוכמת הקבלה. המקובלים מסבירים שמחשבת הבריאה הייתה ליהנות לנבראיו, והנאה אמיתית ושלמה מושגת רק כשהיא נטולת בושה. כלומר, נוכל ליהנות ממה ששייך לנו לאחר שעבדנו עבורו.

 

כעת מתבארת השאלה ששאלנו לגבי אכילה נכונה ופעילות גופנית. התשובה היא שהקושי קיים כמו כל קושי אחר בחיים, והוא כדי שנרוויח את ההצלחה במו ידינו וביגיע כפינו. לכן, הפתרון העיקרי לבעיית ההשמנה נעוץ במצב הרוח שלנו, בהסרת הדאגות מלבנו ובחיזוק הרוח כדי שלא נתעצל ונזדרז לעשות את המאמץ הדרוש כדי להירתם לאורח חיים נכון - והגוף יימשך אחר הרוח.

 

העיקר טמון בכוח שלנו, שבא מהרוח, להירתם להרגלי אכילה נכונים ולפעילות גופנית טובה. הטפל הוא סוג הדיאטה או סוג הפעילות הגופנית.

  

1. אכילה מתוך מחשבה

עלינו לשאול את עצמנו: האם רוב הזמן אנחנו אוכלים מתוך מחשבה מכוונת? מתוך שליטה בהתנהגות שלנו? קרוב למדי שעבור רובנו התשובה היא "לא". עם יד על הלב, בואו נודה שרוב הזמן אנחנו אוכלים מתוך רצון, דחף, רעב, חשק למשהו בטעם מסוים - סך התשוקות שמתעוררות בתוכנו. בסופו של דבר, אנחנו אוכלים מתוך האינסטינקטים שלנו, שלא תמיד מותאמים למה שאנו צריכים לאכול באמת.

 

לפעמים אנו מנסים לאכול מטעמי בריאות או אסתטיקה, אך לא עושים זאת מתוך הבנה עמוקה וידיעה של הנושא, אלא מתוך סקירה קצרה וברפרוף, או אוכלים בשל כל מיני אימרות שהושרשו לנו בילדותנו, כמו "גזר טוב לעיניים", "חלב מחזק את העצמות" וכן הלאה. בחלקם הדברים נכונים ובחלקם מיתוסים לא מדויקים או שמובאים בהקשר שאינו נכון.

 

לפני הכל, עלינו ללמוד כיצד לבחור באוכל מתוך השכל, החוכמה והאינטואיציה, במקום הדחפים, הרעב או התאווה. כדי לעשות זאת עלינו להבין את עליונות המחשבה על החומר, להכיר את חולשת המאכל הרע ושקרו עד שמאליו נמאס בו. מאכל כזה אין שיעורו אלא כשיעור הזמן שהוא נמצא בבית הבליעה, וברגע שיוצא המאכל לבני המעיים אבד זכרו ונשכח כאילו לא היה, ואין שום הבדל אם שבענו ממטעמים לא בריאים או מלחם יבש. השביעה היא שביעה, ואם נשים אל לבנו לתחושת הכבדות שלאחר שעות האכילה ולחוליים הרבים שיכולים לבוא אלינו מחמת האכילה - נתפכח ונשלוט על יצרנו.

  

כאשר נחתך חבל הטבור ואנחנו נפרדים מהמזון שהוענק לנו אוטומטית, אנו מאבדים את האינטואיציה ולא תמיד יודעים מה נכון לנו לאכול, מתי, כמה ואיך לאכול אותו. כל שצריך לעשות הוא ללמוד להקשיב לגוף, כדי להבחין מה אנחנו באמת רוצים או מה אנחנו צריכים.

 

ה"מה", "מתי", "כמה" ו"איך" קובעים את מודעות האכילה שלנו, וגם את סוג החיים שנחיה ואת איכותם. המודעות שלנו היא שתסייע לנו להפחית במשקל, ולא משנה איזו דיאטה נבחר לעשות. זו לא הדיאטה שחשובה, אלא אופן החשיבה שלנו. הקושי אינו קלורי, אלא קושי נפשי של עמידה בפיתויים. הקושי הוא גם טכני, ביכולת להיערך לקראת ארוחת הערב עם מוצרים מזינים. הקושי הוא בהחלטה לצאת להליכה או לריצה גם כשאנו משתוקקים להישאר בבית על הספה.

 

ללמוד כיצד לבחור באוכל מתוך השכל, החוכמה והאינטואיציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ללמוד כיצד לבחור באוכל מתוך השכל, החוכמה והאינטואיציה(צילום: shutterstock)

 

2. אמונה בשינוי

בכל מסע שאליו אנו יוצאים עלינו לזכור שהאמונה היא השלב החשוב ביותר. אתם יכולים לעשות כל דיאטה שמתאימה לכם, בתנאי שתאמינו ביכולת שלכם לשלוט במה שאתם אוכלים, ולא פחות חשוב - באיך שאתם אוכלים.

  

הדעות לגבי מה שקורה לנו מבוססות על חוויות שחווינו במהלך החיים. פעמים רבות מדובר בחוויות שהענקנו להן פירוש שמשרת אותנו, ובפעמים אחרות מדובר בחוויות שהענקנו להן פירוש שגוי, ואנו מסתובבים חיים שלמים עם אותה דעה או אמונה שגויה. הדבר עלול לגרום לכאוס בחיינו, לכן עלינו להתאמץ ולהשתחרר מהדעות השגויות שלנו או להחליפן כשהן אינן משרתות אותנו יותר. אותן דעות שגויות הן גם הגורם לכך שאנחנו לא מצליחים לרזות.

 

בעולם מתקיים כוח שנקרא "היריב", שנועד ליצור הגבלות על הקיום שלנו ועל החיים שלנו. היריב יכול להיות כל דבר שמוציא אותנו מהמסלול וגורם לנו לא להיות מכווני מטרה - מווירוסים וחולשות במישור הפיזי ועד אשליות וחולשות אופי במישור הרוחני. העבודה שלנו היא להילחם בכוח המחליש הזה, שנכנס לעולמנו על גבי שני גשרים, יצר האכילה ויצר המין, ובדרך זו מעניק לנו המון עונג ומשחד אותנו כדי שנתבסם בו. בכוחו לפתות אותנו ולהפילנו במלכודות שהוא מציב בפנינו.

 

למשל, כאשר אני מדוכא ועייף אעדיף לאכול שוקולד ודברי מתיקה כדי להתגבר על המצב. הבחירה במזונות המנחמים הללו כמובן אינה הדרך הנכונה, אבל כשאני מדוכדך אני לא חושב מה נכון ומה לא נכון. אני פשוט אוכל.

 

כאן נכנסים לתמונה המודעות, האופי שלנו ויכולתנו להחליט החלטות שנכונות עבורנו. היכולת לדעת מה לאכול ועל מה לוותר, היכולת להעריך את חשיבותו של האוכל כמזון לגוף ולנפש, לזכור שהכאוס קשור לאכול וכן הלאה.

  

3. התעלות עם האוכל

השורש א-כ-ל בעברית מכיל מגוון אפשרויות, ובהן לאכול ולשרוף. הדבר מסביר לנו שכשאנו אוכלים משהו אנחנו מכניסים אותו למכונת הגוף שלנו, שהופכת אותו בסופו של דבר לאנרגיה. האש מאכלת את הקלוריות שיש במזון, כלומר שורפת אותו ומפיקה ממנו אנרגיה. בתהליך זה המזון הוא כמו ניצוצות של אור שאנו מחזירים לגוף בתהליך ההזנה שלו. המזון הוא חומר הבעירה שאנו מכניסים לגוף כדי לבנות אותו.

 

אבל לא מדובר רק באנרגיה פיזית, אלא גם מנטלית, רגשית ושכלית. זאת הסיבה לכך שאכילה משפיעה גם על מצב הרוח שלנו. המקובלים מסבירים שכאשר אנו אוכלים משהו אנו מתעלים. לפי הקבלה, ממש כמו בתהליך של שריפה, כשדבר מה עולה באש והאנרגיה עוברת לממד אחר, כך עלינו לאכול ולשרוף מזון ממשי בתהליך העיכול כדי לתעל את המציאות הפיזית לממדים אחרים.  

 

ההסבר לכך מתקשר שוב ליציאה שלנו מהרחם: הגענו לעולם מתוך שלמות, היה לנו אוכל כל הזמן אבל לא רק אותו - אלא גם את כל הידע. באנו ממקום מושלם, ואז הגענו לעולם הזה שבו עלינו לפעול בעצמנו כדי לשרוד - ולא רק כדי לשרוד. על פי המקובלים, ירדנו למקום הפיזי הזה כדי לתעל אותו, לרומם אותו. לא הגענו לעולם רק כדי לחיות או כדי להעביר את זמננו עם הכי פחות כאב. לא זו המטרה. הגענו לכאן כדי לאסוף ניצוצות, כדי להעלות דברים לממדים גבוהים ולהביא את העולם למקומות טובים יותר.

 

זו הסיבה לכך שאנו צריכים להרוויח את מה שהוא שלנו. הגענו לעולם הזה כדי להרוויח את הלחם, להרוויח את המילוי. באנו כדי להתעלות, ואחד הגורמים שמאפשרים לנו להתעלות הוא המזון שאנו בוחרים לאכול והעובדה שאנחנו שולטים במה שאנחנו אוכלים.

 

הבחירה במזונות המנחמים כמובן אינה הדרך הנכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבחירה במזונות המנחמים כמובן אינה הדרך הנכונה(צילום: shutterstock)

 

4. מזון כאנרגיה רוחנית

החיבור בין בריאות, שמחה ואוכל חשוב, כיוון שמוטב לא לחבר אוכל עם איסורים. הדיאטות שנכשלות הן אלה שמובילות אותנו להתמודד עם הדברים שאסור לנו לאכול, ולרוב מדובר בקרב אבוד. במקום זאת צריך ליהנות מהאוכל, להתענג עליו, לאפשר לו לשמח את לבנו, את גופנו ואת נפשנו - אבל לאכול בחוכמה. למשל, למשל בעוד שבשבת צריך להשקיע באוכל ולאכול ממנו כדי פינוק, הרי שבימות חול צריך להיצמד לאוכל בריא ולאכול בכמויות מדודות שמסייעות לגוף לשמור על עצמו.

  

כשאני נמצא במודעות ובמקום טוב, כל דבר שאני אוכל הופך להיות מוטיב רוחני-חיובי בתוך הגוף שלי. בסופו של דבר, החומר (האוכל) הופך לאנרגיה (אש, חום), והמודעות שלי קובעת אם האנרגיה תלך לטוב או לרע. תהליך זה נקרא כאמור "להעלות ניצוצות", כיוון שהאוכל הופך לאנרגיה שבה משתמשים כדי להמשיך להשיג את האור ולעשות מעשים טובים.

 

מזון הוא אנרגיה, והיא יכולה להתאים לנו או שלא. היא יכולה להיות חיובית או שלילית. לכן אומרים המקובלים ש"אוכל מעלה, אוכל מוריד". בדקו את עצמכם: האם אתם מאכילים את עצמכם או את היריב?

  

כאשר אנחנו אוכלים בצורה נכונה, האוכל מעלה אותנו. כאשר אנחנו אוכלים בצורה שגויה, הוא מוריד אותנו ואנחנו מאמצים התנהלות חייתית, שמאכילה את היריב, את הצד בכם שגורם לכם לכעוס, לפחד, להיות עצלנים, מלאי תאווה, קנאים וכל התכונות השליליות האחרות.

 

אם תאכלו אחרת, תעלו את עצמכם ואת כל מה שנמצא סביבכם, את האנשים שמקיפים אתכם, כיוון שתקרינו אהבה וחיוניות.

 

הכותב הוא ראש המרכז לקבלה בישראל בראשותם של הרב וקרן ברג



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זו לא הדיאטה שחשובה, אלא אופן החשיבה שלנו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים