שתף קטע נבחר

ynet בדק: האם יש חומרים משמרים בטחינה?

אחרי החומוס והיוגורטים, הגיע תור הטחינה. ynet יצא לבדוק האם במאכל הכי "ישראלי", יש חומרים משמרים, האם הם צריכים להיות שם ומה זה עושה לבריאות שלכם. כתבה שלישית בסדרה

טחינה נחשבת לאחד המאכלים הבריאים ביותר והפופולארים בישראל. היא מופקת מקילוף וכתישה של זרעי שומשום קלויים. מחקרים של השנים האחרונות מצאו כי הזרעים הללו עשירים בפיטוסטרולים, שעיקר פעולתם היא להפחית את ספיגת הכולסטרול בדם.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

בנוסף, הטחינה היא מקור בלתי נדלה לסידן וברזל והיא בת לוויה מעולה לחומוס - כשיחד הם מהווים את הצמד הכי ישראלי על הצלחת. אבל האם בנוסף לכל ההבטחות הבריאותיות באכילת חומוס, יש בה גם חומרים משמרים שעלולים להזיק לנו?

 

כבר בדקנו:

בדקנו: איזה חומר משמר מכיל החומוס בסופר?

ynet בדק: באיזה יוגורטים יש חומר משמר?

 

גיל כדורי, טכנולוג מזון, מסביר כי סלט טחינה שקונים בחנות, אמור להכיל טחינה, מים, קצת מלח, ותבלינים כמו למשל, לימון, שום או ירק לתוספת. שמן צמחי, עמילן או סיבים, שחלק מהם או כולם מצויים במוצרי טחינה רבים - מיותרים ואינם מועילים תזונתית.

  

על פי התקינה הישראלית, ניתן להוסיף לטחינה חומצה סורבית בכמות שנקבעה בתקן. חומצה סורבית היא תרכובת אורגנית חומצית, המשמשת כחומר משמר בתעשיית המזון. החומצה הסורבית, והמלחים המינרליים שלה: נתרן סורבט, אשלגן סורבט וסידן סורבט משמשים מאז שנות ה-40 של המאה ה-20 בחומרים משמרים בתעשיית ייצור המזון.

 

כדורי מסביר: "לכל חומר משמר יש מספר שמסומן באות E. מדובר בקידוד שמשתמשים בו בעיקר באירופה - Europe - זו משמעות הסימון E. שיטת הסימון האירופאית מיושמת בכל רחבי העולם, פרט לאוסטרליה ולניו זילנד (שם מסמנים את החומרים המשמרים באות A)". 

 

הוא אומר: "חומצה סורבית פועלת נגד מיקרואורגניזמים במזון ובמשקאות קלים באמצעות עיכוב התפתחות החיידקים ובכך מונעת צמיחה של עובש ופטריות במזון". הוא מוסיף שהחומר מתפרק בגוף ולא נצבר לאורך זמן.

 

הדיון בחומרים משמרים, מציף את הדיון לגבי הצורך בשימוש בחומרים משמרים ככלל וגם בצבעי מאכל. צריכת מאכלים שמכילים את החומרים האלו, נקשרת למחלות כמו אסתמה, מיגרנות ואף לסרטן.

 

אולם נכון להיום אין מספיק מחקרים בעיקר בשל הזמן היחסית קצר (במונחים מחקריים) בו משתמשים בחומרים כאלו בכמויות גדולות, ובשל העובדה שככל שעובר הזמן אנו צורכים יותר ויותר מזון מתועש.

 

 

הדירוג

 

מקום ראשון - טחינה צבר

במוצר נמצאה כשליש מכמות החומר המשמר, חומצה סורבית, המותרת בתקן.

 

 

 ( ) ( )
( )

 

מקום שני - אחלה טחינה

במוצר נמצא החומר המשמר, חומצה סורבית - על פי התקן המותר.

 

 ( ) ( )
( )

  

מקום שני (1) - טחינה מעדני מיקי

כמות החומר המשמר, חומצה סורבית היא בכמות המותרת על פי החוק.

 

 ( ) ( )
( )

 

מקום שלישי - טחינה יד המלך

כמות החומר המשמר, חומצה סורבית, עוברת במעט את התקינה המותרת על פי החוק.

 

 

 ( ) ( )
( )

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
טחינה. חומצה סורבית בכולן
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מומלצים