שתף קטע נבחר

מזון בארץ יקר ב-25% מאשר באיחוד האירופי

מסמך שהכין מרכז המחקר של הכנסת חושף את המחיר הגבוה שמשלם הצרכן הישראלי על מזון. המוצרים היקרים ביותר הם בענפים שבהם קיימת ריכוזיות גבוהה כמו משקאות קלים ומוצרי חלב. לפי הדו"ח, מחירי המזון בארץ עלו ב-8 השנים האחרונות בשיעור הגבוה ביותר מבין המדינות המפותחות

מחירי המזון בישראל גבוהים בכ-25% מהמחירים במדינות האיחוד האירופי. כך עולה ממסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת המנתח את עליית מחירי המזון בישראל. המסמך הוגש היום (ג') לוועדה המשותפת של ועדת הכלכלה והכספים אשר מכינה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית לקידום התחרות בענף המזון. החוק נועד ליישם את המלצות ועדת קדמי בנושא.

 

לכתבות נוספות בנושא:

נילסן: רשתות המזון הקטנות מתחזקות

לפיד: "כל האמצעים כשרים להוזלת המזון"

מחיר מזג האוויר: אלו ירקות עלולים להתייקר?

חשש לקראת השמיטה: מחירי הירקות יזנקו

 

בולטים בפער (של 25%) המחירים בענפים שבהם קיימת ריכוזיות גבוהה, כגון משקאות קלים ומוצרי חלב וגבינות. כמו כן העלתה ההשוואה כי המחירים בישראל עלו בשיעור ריאלי של 16% בהשוואה לעלייה של 1.8% במדינות האיחוד האירופי.

 

בישראל עליית המחירים הגבוהה ביותר ב-8 שנים

המחקר מציין כי מחירי המזון בישראל עלו ריאלית ב-8 השנים האחרונות בשיעור הגבוה ביותר מקרב המדינות המפותחות שנסקרו. עליית המחירים בישראל היתה כפולה מזו של טורקיה (8%), פי 4 מבלגיה (4%) ופי 32 מצרפת (עליה ריאלית של 0.5% בלבד).

 

ניתוח הגורמים לעליית מחירי המזון בישראל מצא כי העלייה במחירי התשומות העיקריות (סחורות, חשמל, מים ועבודה) ושיעורי המסים המוטלים על המוצרים, אינם יכולים להסביר את הפער בין ישראל למדינות אירופה, וההסבר הסביר העיקרי הוא המבנה הריכוזי במקטע הייצור ובמקטע הקמעונאי.

 

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) היו"ר הנוכחי של ועדת הכלכלה העומד גם בראש הוועדה המשותפת אמר בהקשר לנתון המרכזי של פער המחירים במסמך החדש, כי ניתוח עליית המחירים מחזק את חששותיו שלא החוק בלבד יוביל להוזלת המחירים המצופה.

 

לפיכך הוא הקדים להודיע כי במסגרת החוק הוועדה תחייב את הממשלה להגיש לכנסת דיווח שנתי על השינויים שחלו במחירי המזון בעקבות החוק. "רק לאחר שנקבע לכך מספר פרמטרים להשוואה נוכל לדעת מה השגנו ולאן אנחנו ממשיכים", אמר ברוורמן.

 

הוא גם הודיע כי לקראת אישורו הסופי של החוק הוועדה גם תטיל משימות נוספות על הרשות להגבלים עסקיים שיבטיחו את קידום התחרות בין רשתות השיווק ויצרני המזון הגדולים השולטים בשוק.

 

גם כאן הוא דרש לפעול כבר עתה כדי לתגבר את כוח האדם של רשות ההגבלים כך שהיא תוכל לאכוף את החוק בצורה אפקטיבית. "הצעת החוק לא תאושר אם האוצר לא יתקצב את התקנים הנוספים לטובת הרשות", הבהיר ברוורמן.

 

בדיון שנערך היום על הצעת החוק עסקה הוועדה בפרק שמסדיר את פעילות הספקים והקמעונאים בשוק המזון. היא אישרה מספר סעיפים שנועדו להגדיר את הפעולות האסורות על השחקנים בשוק, בין השאר שקמעונאי לא יעמיד לספקים תנאים באשר להתנהלותם מול קמעונאים מתחרים.

 

לפי הסעיף שאושר ייאסר על רשת שיווק להורות לספקי מוצרים שלא לתת הנחות לרשת אחרת. אושר גם סעיף האוסר על ספקים להתערב במחירים שגובות רשתות השיווק מהצרכים עבור מוצרים של ספקים אחרים.

 

משמעות הסעיף שהתקבל היא כי ספק של מוצר מסוים לא יוכל להפעיל לחץ על רשת שיווק, על מנת שזו תמכור את המוצר של הספק המתחרה במחיר גבוה מהמוצר שלו.

 

השוואת מחירי המזון בין ישראל לאירופה שעורך מרכז המחקר איננה חדשה. מסמך דומה שהוגש לוועדת הכלכלה בכנסת הקודמת ציין פער גבוה במקצת בין המחירים כך שבישראל משלמים עבור סל המזון בשליש יותר מאשר הצרכנים באיחוד האירופי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
יקר יותר מהאיחוד האירופי
צילום: shutterstock
מומלצים