שתף קטע נבחר

בעקבות הטרגדיה בצ'ילה: מהי היפותרמיה ואיך להימנע

הירידה בטמפרטורת הגוף וקריסת המערכות, המאפיינות היפותרמיה, עלולות להתרחש לא רק כשהמעלות צונחות מתחת לאפס. מה קורה בגוף בזמן הירידה בחומו - ומה הטיפול המיידי בשטח? מדריך

כשהטיול הופך לסכנת חיים: קצינת צה"ל סגן נעם רובינשטיין (22) קפאה למוות בצפון צ'ילה, לאחר שנפצעה בטיול באיזור הררי. חברתה שהייתה איתה ניסתה להזעיק עזרה, אבל כוחות ההצלה הגיעו רק כמה שעות לאחר מכן, ומותה נקבע במקום.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

  

עוד כתבות

בעקבות הסערה: איך ניתן למנוע פגיעות קור?

איך למנוע פגיעות קור בקשישים?

10 עצות ליישום להתמודדות עם הקור

 

פגיעות קור קטלניות מתרחשות לא רק באיזורי טמפרטורת קיצון, אלא גם בטמפרטורה קרה הגבוהה מאפס מעלות. היפותרמיה היא מצב בו הגוף אינו מצליח לאזן את הטמפרטורה הפנימית, לרוב בשל חשיפה לסביבה קרה.

 

בסיכון הגבוה ביותר נמצאים תינוקות וקשישים, חסרי בית החשופים לקור שבחוץ, צוללנים או למטיילים באזורים מושלגים. אבל כאמור, גם כשהטמפרטורה אינה מתחת לאפס, תיתכן פגיעת קור.

  

טמפרטורת ליבת הגוף, היא "המדחום הפנימי" שלנו, נעה בין 36.5 עד 37.6 מעלות צלזיוס. זו הטמפרטורה האופטימלית לפעולות הגוף התקינות. עם זאת, הגוף עדיין יודע להתמודד בטמפרטורות שבין 35 ל-41 מעלות. כל סטייה מטווח זה, עלול להסתיים באסון.

 

מי ששולט על איזון הטמפרטורה הוא גרעין ההיפותלמוס במוח: בכל ירידה בטמפרטורת הגוף, גורם ההיפותלמוס דרך מגוון מנגנונים, לשמירה על חום הגוף באמצעות התכווצות כלי דם ורעד.

 

במקביל, מופחתת זרימת הדם לאיברים חיוניים פחות לחיים כמו קצות האצבעות, אוזניים ואף, כדי להזרים כמה שיותר דם אל הלב והמוח. אלא שעד מהרה עוד ועוד מערכות גוף נפגעות, עד למוות.

 

היפותרמיה קלה

מצב זה מתרחש כאשר טמפרטורת הגוף נעה בין 32 ל-35 מעלות צלזיוס. בשלב זה רוב האנשים חשים רעד בידיים רגליים ושפתיים. כאשר הטמפרטורה צונחת מתחת ל-34 מעלות, הנפגע מתחיל לסבול מהפרעה בשיפוט, שיכחה וקושי בדיבור. קצב הנשימה מתחיל לגבור.

  

בטמפרטורה של 33 מעלות, מופיע קושי בתזוזה ואפתיה. החולים לרוב יציבים עדיין מבחינה המודינמית, כלומר – במערכות לחץ הדם ותפקוד הלב, אך קצב הנשימה וקצב הלב גוברים ותפוקת השתן יורדת עד לחוסר יכולת השתנה, כדי להפחית ככל האפשר את איבוד חום הגוף.

  

היפותרמיה בינונית

כאשר טמפרטורת הגוף נעה בין 28 ל- 32 מעלות, ממשיכה ההידרדרות: תפקוד המוח ומערכת העצבים נפגע קשות, הרפלקסים בגפיים מופחתים, זרימת השתן כמעט ומופסקת. רוב הנפגעים בטמפרטורה של 32 מעלות כבר מצויים במצב של קהות חושים.

  

כשהטמפרטורה צונחת ל-31 מעלות ומטה, הגוף מאבד את היכולת ליצור חום באמצעות רעד. בטמפרטורה של 30 מעלות, הנפגע מתחיל לסבול מהפרעות בקצב הלב. הדופק צונח, תפוקת הלב מידרדרת והמשאבה כבר אינה מסוגלת לספק דם וחמצן לאיברי הגוף.

  

בטמפרטורה של 28 עד 30 מעלות, האישונים מורחבים באופן ניכר ואינם מתכווצים, מה שמעיד על פגיעה מוחית קשה ביותר. מצב זה מתקרב למוות מוחי.

  

היפותרמיה קשה

כשטמפרטורת הגוף צונחת אל מתחת ל-28 מעלות, מוחמרות הפרעות קצב הלב עד שהוא פוסק. בגוף מצטברים נוזלים, הגוף אינו מגיב, לחץ הדם כה נמוך עד שאינו נמדד והפעילות המוחית אינה נראית. מתחת ל-27 מעלות, 83% מהנפגעים כבר מצויים בתרדמת.

  

הטיפול שיעזור

עד להגעה לבית החולים, יש להזעיק עזרה ראשונה ולהתחיל בטיפול ראשוני המתמקד במניעת אובדן חום נוסף, חימום הגוף, וביצוע החייאה במצב קשה. יש להעביר את הנפגע למקום חמים במידת האפשר, להסיר מגופו בגדים רטובים או קפואים, ולכסות את כל גופו בביגוד יבש ושמיכה. במידת האפשר יש לחמם את גופו בצורה הדרגתית באמצעים הקיימים בשטח.

  

אם החולה מחוסר הכרה ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה הכוללת פתיחת נתיב אוויר וביצוע עיסויי לב בקצב של 100 לדקה. אם קיים מכשיר החייאה "דפיברילטור חצי אוטומטי", יש לחבר אותו לחולה, ולאפשר לו לאתר הפרעת קצב המכונה "פרפור חדרים" ולהעביר שוק חשמלי שישיב את הלב לפעולה תקינה.

  

הטיפול בבית החולים מתמקד בטיפול בחימום המטופל באמצעות עירויי חם, או במקרים קשים בשטיפת הבטן בתמיסה חמה. במקביל, מטופל החולה בשלל הפגיעות באיברי הגוף: הפרעות הקצב מתוקנות באמצעות תרופות או מתן שוק חשמלי, הוא מחובר למכונת הנשמה ובמקרים קשים גם למכונת לב ריאה – ECMO.

  

פגיעת הקור הקשה פגעה גם באיזון חומציות הדם, המתוקנת בעירויים כמו "ביקרבונט". בשל אי ספיקת הכליות מחובר החולה לדיאליזה המסייעת לפינוי הרעלים.

 

בד בבד ניתנים עירויים לתיקון האלקטרוליטים בדם המשפיעים על כל תא ותא בגוף, אנטיביוטיקה לטיפול ומניעת זיהומים האופייניים גם כן לפגיעות קור, וטיפול ממושך בכוויות הקור בעיקר באיזורים שהיו חשופים לקור הקיצוני.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
להצליח להתגבר על הטמפרטורות הנמוכות
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים