שתף קטע נבחר

סיסי כוסס ציפורניים. מצרים מצביעה על חוקה

עשרות מיליוני אזרחים יילכו היום לקלפי בארץ הנילוס כדי להצביע בעד או נגד החוקה החדשה, אך מדובר בראש ובראשונה בהצבעת אמון בגנרל המצרי שתקע סכין בגבו של מוחמד מורסי ומשתוקק לרוץ לנשיאות, אם יתנו לו

אזרחי מצרים ישובו היום (יום ג') לקלפיות, לראשונה מאז הדחתו של מוחמד מורסי בקיץ האחרון, והפעם כדי להצביע במשאל עם בעד או נגד חוקה חדשה למדינה הערבית השסועה.

 

עוד חדשות בעולם :

פוענח כתב סתרים: כך מגייסת המאפיה

שחקנית ומאהבת. האישה ה-2 של נשיא צרפת

אופס: המטוס נחת בשדה התעופה הלא נכון

הגיליוטינה של היטלר נמצאה במרתף מוזיאון

 

על פי מצב הכוחות במצרים, אישור החוקה מסתמן כעובדה מוגמרת עוד בטרם הוטל פתק אחד בקלפי.

הסיבה לכך היא ש"האחים המוסלמים", תנועתו של הנשיא המודח, קראו לאזרחים להחרים את משאל העם כדי שלא לתת לגיטימיות לתוצאה שלו וכדי שלא לחזק את כוחו של מפקד הצבא ושר ההגנה, עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

ההצבעה במשאל העם נתפשת עבור א-סיסי כהצבעת אמון אישית בו, ואם שיעור התמיכה בחוקה החדשה יהיה גבוה הרי שהוא יעודד את הגנרל המצרי לרוץ לנשיאות בבחירות הקרובות. סיכוייו של א-סיסי להיבחר גבוהים מאוד ובחודשים האחרונים מתנהל קמפיין לא רשמי בעדו שזוכה לפופולריות גבוהה בקרב המצרים.

 

בעד חוקה למצרים, נגד "האחים המוסלמים". קריקטורה ב"אל-חייאת" הלונדוני ()
בעד חוקה למצרים, נגד "האחים המוסלמים". קריקטורה ב"אל-חייאת" הלונדוני

מי שצפה בימים האחרונים בטלוויזיה המצרית הממלכתית התקשה שלא להתפעל מהמאמץ ההסברתי הגדול שהשקיעו השלטונות בשיווק טיוטת החוקה החדשה אחרי הדחת מורסי. מאמץ זה כלל סרטי תעמולה שקראו להצביע בעד החוקה וסיפרו כיצד היא תיטיב עם כלל האזרחים - בניגוד לחוקות קודמות. בין המשתתפים בתשדירי התעמולה: איכרים, ילדים, נשים, זקנים, פוליטיקאים, פעילים מתנועת "תמרוד" (שהובילה להדחת מורסי), זמרים, שייחים וכמרים.

 

247 סעיפים, 53 מיליון בעלי זכות בחירה

החוקה המוצעת מסמלת ציון דרך חשוב ב"מפת הדרכים" שעליה הכריז א-סיסי בדרך למשטר קבע במצרים. באופן כללי, החוקה החדשה מגמדת את כל התיקונים שבוצעו בשנה שעברה בעידן הנשיא מורסי, שהעניקו לזרמים האיסלאמיסטיים ול"אחים המוסלמים" עדיפות, ומעניקה לצבא לרשות השופטת ולמוסדות השלטון סמכויות לא מבוטלות.

 

בפועל, משאל העם על החוקה כבר יצא לדרך עם פתיחת הקלפיות מחוץ לארץ הנילוס עבור 680 אלף אזרחים מצרים בעלי זכות בחירה. בשגרירות מצרים בישראל, לדוגמה, רשומים 99 אנשים בעלי זכות הצבעה (במשאל העם). אולם, רגע האמת של משאל העם הוא כמובן היום. במשך יומיים יוכלו 53 מיליון מצרים בעלי זכות הצבעה להגיע לקלפיות ולהצביע "כן" (בעד החוקה) או "לא".

 

מעבר למאמץ התקשורתי, ממשלת מצרים הדפיסה בחודש האחרון מיליוני עותקים של טיוטת החוקה שחולקו בחינם לאזרחים ברחבי המדינה. המטרה: שכל אזרח יכיר את 247 סעיפי החוקה החדשה המוצעת. סקר דעת קהל שהתפרסם לא מזמן במצרים על ידי הממשלה קבע כי יותר מ-78 אחוזים מהמצרים יצביעו בעד החוקה.

 

קריקטורה באל-ג'זירה: זה מה שיקרה למי שיצביע נגד חוקת מצרים ()
קריקטורה באל-ג'זירה: זה מה שיקרה למי שיצביע נגד חוקת מצרים
"החגיגה הדמוקרטית" הגדולה טומנת בחובה סיכונים רבים, ובמצרים ונערכים למבצע אבטחה רחב היקף שנועד להבטיח סדר בקלפיות ולמנוע תקריות חריגות. ובמספרים: 250 אלף אנשי משטרה וצבא, בהם קצינים, יאבטחו את המצביעים והקלפיות.

 

השלטון רוצה לגיטימציה, א-סיסי רוצה נשיאות

היעד של השלטון והצבא ברור כשמש - לסחוף את המיליונים לקלפיות להצביע בעד החוקה. אך כאמור, לא מדובר כאן רק על הצבעה על מסמך חוקתי, אלא על הרבה מעבר - מתן לגיטימציה לשלטון המצרי החדש שהחליף את זה של "האחים המוסלמים", ובראש ובראשונה בחיזוק מעמדו של א-סיסי.

 

"זה לא רק משאל עם על החוקה. זה משאל עם על הפופולריות של א-סיסי", הסביר ל-ynet עיתונאי מצרי. "אני חושב שאם תהיה השתתפות מסיבית אז ודאי שזה יעודד את א-סיסי לקבל את ההחלטה להתמודד".

 

התחושה הכללית במצרים מזכירה תחושה שקיימת לפני משחק כדורגל בין קבוצת צמרת לבין קבוצת תחתית. השאלה היא לא מי תנצח במשחק אלא באיזו תוצאה ייגמר המשחק. "אני חושב שהחוקה תעבור ומה שחשוב זה אחוזי התמיכה שהיא תקבל", אמר העיתונאי המצרי.

 

הקמפיין לנשיאות כבר החל, לא באופן רשמי. תמונת א-סיסי בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
הקמפיין לנשיאות כבר החל, לא באופן רשמי. תמונת א-סיסי בקהיר(צילום: AP)
הגנרל המצרי מופיע גם על שוקולדים (צילום: AP) (צילום: AP)
הגנרל המצרי מופיע גם על שוקולדים(צילום: AP)

גם יאסר עבד א-נעים, ראש אגודת העיתונאים הדיפלומטים באלכסנדריה, שותף לאותה הערכה. הוא אמר בשיחה עם ynet שתמיכה בחוקה בשיעור של 75 אחוזים תיחשב על-ידי א-סיסי כתמיכה גדולה בו אישית ותעודד אותו לרוץ לנשיאות.

 

"רצחו את הדמוקרטיה במצרים עם הדחת מורסי"

איש תקשורת מצרי ששוחח עם ynet מרוצה מסעיפי החוקה החדשה, אבל אמר שיחרים היום את ההצבעה בגלל הדחה של נשיא שנבחר בצורה דמוקרטית. "בשנה האחרונה לא קיבלו את מה שאני ואחרים בחרנו. הצבעתי בבחירות הפרלמנטריות ופיזרו את הפרלמנט. הצבעתי בבחירות למועצת השורא ופיזרו אותה. הצבעתי לנשיא והדיחו אותו, אז למה שאצביע אם אין משקל לקול שלי?", אמר איש התקשורת. "אני מחרים את משאל העם בגלל רצח הדמוקרטיה עם הדחתו של מורסי".

 

לדבריו, "למרות שאני מאמין שיש בחוקה סעיפים טובים, אני סבור שאין זו התקופה לגבש חוקה חדשה. קודם כול חייבים להגיע לפיוס עממי בדרך לדמוקרטיה". איש התקשורת גינה את האלימות ברחוב המצרי גם מצד "האחים המוסלמים" וגם מצד השלטון והעריך כי החוקה תעבור בכל מקרה ושהפגנות המחאה נגד השלטון יימשכו.

 

בימים האחרונים פורסם במצרים כי בקרוב יתבצעו בממשלה חילופי גברי שיכללו את א-סיסי, דבר שמעיד על כוונתו לרוץ לנשיאות ללא קשר לתוצאות משאל העם. במקביל, בעיתון "אל-חיאת" הלונדוני נטען כי המועצה הצבאית העליונה אישרה בישיבתה האחרונה לא-סיסי להתמודד לנשיאות רק לאחר קבלת תוצאות משאל העם.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"אם אני אציג את מועמדותי זה צריך להיות מתוך דרישה של העם ובייפוי כוח של הצבא", אמר א-סיסי בסוף השבוע האחרון, וזכה למחיאות כפיים סוערות. הגנרל המצרי שמונה על ידי מורסי ולאחר מכן הדיח אותו מתפקיד הנשיא ציין שאינו יכול להפנות עורף למצרים. אולם, הוא סייג את דבריו ואמר כי מה שרוצה אללה - זה מה שיהיה, ומי שגורלו לשבת על כיסא הנשיאות יישב בכיסא זה. "אני מאמין לגמרי שמה שרוצה אללה, זה מה שיקרה".

 

הצבא: "מאחוריך בכל החלטה א-סיסי"

שר ההגנה המצרי גם קרא להמונים להגיע לקלפיות ולהצביע במשאל העם. קצין אחד פנה לא-סיסי ואמר לו: "היינו רוצים לשמור אותך לעצמנו, אבל אי-אפשר להתעלם מקול הציבור. אנחנו מאחוריך בכל החלטה".

 

מאז הדחתו של א-סיסי הוא נישא על גבי גלי אהדה לא שגרתיים שמזכירים עידנים אחרים שבהם עמדו בראש המדינה קציני צבא. פולחן האישיות לא-סיסי נמצא בשיאו ודיוקנו מופיע כמעט בכל מקום אפשרי, החל משוקולדים ותכשיטים וכלה בפיג'מות של נשים. ואבוי למי שיעז למתוח עליו ביקורת. תשאלו את הסאטיריקן באסם יוסף ("ג'ון סטיוארט המצרי"), שהעז לצחוק על פולחן האישיות לא-סיסי ולאחר מכן הורדה תוכניתו מהאוויר במהירות האור בעקבות המחאה הציבורית נגדו.

 

מאות אלפי כוחות ביטחון יאבטחו את הקלפיות (צילום: AP) (צילום: AP)
מאות אלפי כוחות ביטחון יאבטחו את הקלפיות(צילום: AP)

"הצבענו לפרלמנט ולנשיא, אבל לא כיבדו את בחירתנו". פתקי הצבעה בדרך לקלפי בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
"הצבענו לפרלמנט ולנשיא, אבל לא כיבדו את בחירתנו". פתקי הצבעה בדרך לקלפי בקהיר(צילום: AP)

חשש משפיכות דמים. עימותים אלימים בין תומכי מורסי לכוחות הביטחון (צילום: AP) (צילום: AP)
חשש משפיכות דמים. עימותים אלימים בין תומכי מורסי לכוחות הביטחון(צילום: AP)

קידם חוקה איסלאמיסטית. מורסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קידם חוקה איסלאמיסטית. מורסי(צילום: EPA)

אזרח מצרי קורא את טיוטת החוקה החדשה (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרח מצרי קורא את טיוטת החוקה החדשה(צילום: AP)

מי שמאיים להרוס את החגיגה של א-סיסי והשלטון הזמני הם כמובן "האחים המוסלמים". הם הכריזו כאמור על החרמת משאל העם, ועדיין מלקקים את פצעי הדחתו של מורסי, הרדיפה אחר בכיריהם וההכרזה עליהם כארגון טרור. "'כן' ו'לא' לחוקה זה אותו דבר. התאחדו והחרימו את החוקה", קראה התנועה האיסלאמית לאזרחי מצרים. השלטונות במצרים חוששים מפרוץ מהומות אלימות במהלך משאל העם על החוקה ואחריו, ויש להם סיבה טובה לכך. רק בסוף השבוע האחרון נהרגו שלושה בני אדם במדינה בעימותים בין תומכי "האחים המוסלמים" לבין כוחות הביטחון במסגרת הפגנות שקראו להחרים את משאל העם.

 

דבר שמדאיג עוד יותר את השלטונות במצרים הוא האפשרות שארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים כמו "אנסאר בית אל-מקדס", שמבצע באחרונה פיגועים רבים ולא רק בחצי האי סיני, ינסו ביחד עם "האחים המוסלמים" לטרפד את ההצבעה על החוקה באמצעות פעולות טרור נגד האזרחים.

 

מלבד "האחים המוסלמים", יש במצרים עוד גורמים שמתנגדים לחוקה החדשה המוצעת. עבד אל-מונעם עבד אל-פתוח, יוצא ארגון "האחים המוסלמים" ויו"ר מפלגת "מצרים חזקה" שהתמודד בבחירות הקודמות לנשיאות וזכה ב-4 מיליון קולות בסיבוב הראשון, הודיע כי אנשיו יצביעו נגד החוקה. לטענתו, בדומה לחוקה הקודמת, החוקה החדשה לא פותרת את בעיותיה של מצרים ומעניקה יותר סמכויות לנשיא מאשר לפרלמנט. גם תנועת "6 באפריל" הליברלית, שהייתה חלק בלתי נפרד ממהפכת 25 בינואר שהפילה את חוסני מובארק, הודיעה כי תחרים את משאל העם. אחת מטענותיה העיקריות היא שבחוקה יש סעיף שמותיר פתח לבתי הדין הצבאיים לשפוט אזרחים.

 

הצבעה על חוקה במצרים היא מתכון בטוח לעימותים ומחלוקות. בעידן הנשיא מורסי אושרה ברוב של כמעט 64 אחוזים חוקה חדשה שלוותה בסערה ציבורית גדולה משום שכללה סעיפים "איסלאמיסטיים". ואם זה לא הספיק, לאחר מכן פרסם מורסי הצהרה חוקתית שהעניקה לו סמכויות נרחבות והגבילה את צעדיו של בית המשפט העליון. אך את זה לא יכלו הליברלים והחילונים לשאת, והם פתחו בגל של מחאות ברחבי מצרים שהוביל בסופו של דבר להדחתו של מורסי ולהעמדתו לדין באישומים שונים, בהם בגידה ומעורבות בהרג אזרחים.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 13/01/2014 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פחות סעיפים איסלאמיסטיים. טיוטת החוקה המוצעת
צילום: AP
מומלצים