שתף קטע נבחר

השרים אישרו: רב ראשי אחד

האם זו הקדנציה האחרונה שבה מכהנים רב ראשי אשכנזי ורב ראשי ספרדי? ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק הממשלתית המבקשת למנוע את הכפילות, וכן להפריד בין מוסד הרבנות למערכת בתי הדין - כגוף שיפוטי עצמאי. בנט: "רב אחד לעם אחד". לבני: "הקץ לכפילות המיושנת והמפלגת"

צעד נוסף בדרך לשינוי היסטורי ברבנות הראשית : ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק הממשלתית שיזמו שרת המשפטים ציפי לבני, ושר הכלכלה נפתלי בנט, המבקשת למנוע את הכפילות בכהונת הרבנים הראשיים לישראל, ולהחיל מצב חדש שבו יהיה בישראל רב ראשי אחד.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

בנוסף, מבקש החוק החדש להפריד בין מוסד הרבנות, לבין מערכת בתי הדין - כגוף שיפוטי עצמאי. על פי ההצעה, נשיא בית הדין הרבני הגדול והמשנה לנשיא, יתמנו מקרב דייני בית הדין הרבני ‏הגדול, בדומה לתפקיד ‏נשיא בית המשפט העליון והמשנה לו. בהצעת החוק נטען כי המצב הקיים, שבו הנשיא ממלא ‏תפקיד ציבורי רחב יריעה, איננו עולה ‏בקנה אחד עם התפיסה של ייחוד הכהונה של נושא משרה ‏שיפוטית.

 

השרים יוזמי ההצעה הדגישו כי אישור החוק בשלוש קריאות יוביל להחלתו בתום תקופת כהונתם של הרבנים הראשיים ורבני הערים המכהנים כיום.

 

"אין לנו שתי מדינות ישראל"

"רב אחד לעם אחד", אמר בנט לאחר אישור ההצעה. "כמו בצבא, כמו בבית הכנסת, כמו בחיים. אני משוכנע

שההחלטה תתרום לחיזוק האמון הציבורי ברבנות הראשית לישראל מול אלה המנסים להחלישה, ומול אלה המנסים להחליש את זהותה היהודית של המדינה היהודית היחידה בעולם. המהלך מבוצע כעת לאחר התייעצות עם רבנים מרכזיים".

 

שרת המשפטים העלתה פוסט לעמוד הפייסבוק שלה אחרי האישור, ואמרה: "אין לנו שתי מדינות ישראל. יש ישראל יהודית ודמוקרטית אחת לכולנו - אשכנזים, ספרדים, אתיופים ודוברי רוסית, צעירים וותיקים ועוד - כולנו עם אחד".

 

לבני הביעה שמחה על אישור ההצעה, "שתשים קץ לכפילות המיושנת והמפלגת (רב אשכנזי ורב ספרדי) ברבנות הראשית", לדבריה, "כך שבבחירות הבאות ימונה רב אחד ויחיד לעמוד בראשותה״. היא הוסיפה כי ״רב ראשי אחד הוא עוד צעד בדרך לרבנות מכילה ומאחדת, שנותנת שירות מקרב ולא מרחיק, ראוי ויעיל לכל היהודים בישראל״.

 

בהמשך לחקיקה הנוגעת לרבנויות המקומיות

מאז ייסודה של הרבנות הראשית מכהנים בצמרת שני רבנים ראשיים: ספרדי ("ראשון לציון") ואשכנזי, כאשר לכל אחד מהם תפקיד ייחודי ברוטציה ביניהם: האחד מכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול לערעורים (ערכאה דתית-ממלכתית המקבילה במעמדה לבית המשפט העליון), והשני - נשיא מועצת הרבנות הראשית.

 

על פי ההצעה, ימונה רב ראשי אחד שיכהן כנשיא המועצה, וללא קשר לרבנות – ימונה אף נשיא קבוע לבית הדין.

 

לפני כשבועיים אישרה ועדת השרים הצעה דומה של ח"כ אלעזר שטרן ("התנועה"), המתייחסת לרבנות המקומית, ובה נקבע כי בכל עיר ימונה רק רב ראשי אחד, ולא שניים כפי שנהוג כיום.

 

בנוסף, על פי הצעת החוק, כהונתו של הרב הראשי המקומי תוקצב לעשר שנים, ותינתן לו אפשרות

להיבחר בשנית. עוד הציע החוק להגביל את הכהונה לגילאי 40-70, בדומה לחוק הנוגע לרבנים ראשיים. כמו כן, יובטח ייצוג נשי באסיפה הבוחרת את הרב המקומי הראשי.

 

ההצעה עוררה זעם ברבנות הראשית. "העומס של שני הרבנים המכהנים רב גם כך", הסבירו, ונשיא המועצה, הרב הראשי האשכנזי דוד לאו, טען כי "על מנת לנהל את שירותי הדת בצורה הטובה ביותר, חובה שבראש שתי המערכות הללו יעמדו רבנים במעמד שווה, כבימי התנאים שמעיה ואבטליון... העומס של שני הרבנים המכהנים רב גם כך. אין כל הצדקה למהלך, שבסופו של דבר יפגע בשירותי הדת וביהדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט
הכהונה האחרונה? הרבנים הראשיים
צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט
מומלצים