שתף קטע נבחר

מסתמן: האפיפיור יפתח את "ארכיוני השואה"

הרב אברהם סקורקה, חברו הטוב של האפיפיור, טוען כי האפיפיור יפתח את הארכיונים מתקופתו של פיוס ה-12 - מי שכיהן בתפקיד בתקופת השואה, והואשם בהעלמת עין מפשעי הנאצים. עד כה לא התאפשרה גישה לארכיון, על אף הפצרות שונות. "יד ושם": "רואים חשיבות רבה בפתיחת הארכיונים"

האם הארכיונים הסודיים של הוותיקן מתקופת השואה יראו אור? הרב אברהם סקורקה, חברו הטוב של האפיפיור פרנסיסקוס הראשון, טוען כי האפיפיור מעוניין לפתוח את הארכיונים מתקופתו של פיוס ה-12 - מי שכיהן כאפיפיור בתקופת מלחמת העולם השנייה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

את הדברים אמר הרב סקרוקה, בראיון לעיתון "הסאנדיי טיימס" - אך עד כה אין לידיעה אישור רשמי מטעם "הכס הקדוש".

 

האפיפיור הבטיח, האפיפיור יקיים?

אברהם סקורקה, רב ארגנטינאי מבואנוס איירס, הנחשב לחברו הטוב של האפיפיור הנוכחי, ואף צפוי להגיע לישראל בחודש מאי הקרוב - שמע לדבריו את הדברים מפי האפיפיור בעצמו, בעת שהתארח אצלו במהלך חודש ספטמבר האחרון.

 

"האפיפיור תמיד עקבי בכל הצהרותיו". הרב סקרוקה עם האפיפיור ()
"האפיפיור תמיד עקבי בכל הצהרותיו". הרב סקרוקה עם האפיפיור

 

הייתה זו הפעם הראשונה, לדברי העיתון, שבה שהה רב יהודי במעונו של האפיפיור (או בכלל תחת קורת גג אחת), האכסניה "סנטה מרתה" שבמדינת הוותיקן. השניים, מעיד סקורקה, דנו בנושא השנוי במחלוקת.

 

פיוס ה-12, אאוג'ניו פצ'לי, הואשם בהעלמת עין מכוונת ממסע ההשמדה שניהלו הנאצים ברחבי אירופה. עד כה נותרו הארכיונים בוותיקן סגורים וחתומים, זאת על אף בקשות שונות לאפשר את פתיחתם לציבור ולחוקרים, מצד אישים יהודים שונים לאורך השנים.

 

למרות זאת, עד כה לא הותרה גישה אליהם לאיש, מלבד לאנשי הוותיקן. אלא שהאפיפיור הנוכחי, שנודע בגישתו הרפורמיסטית - עשוי להוציא לאור את אחד הפרקים השנויים במחלוקת בדברי ימי הכנסייה הקתולית , ולקבוע חד-משמעית האם פיוס אכן ידע את שעוללו הגרמנים, ומה הייתה עמדתו בעניין.

 

"האפיפיור תמיד עקבי בכל מה שהוא אומר", העיד הרב סקרוקה, "וללא ספק תמיד הוציא לפועל את הצהרותיו, עוד מימיו כקרדינל".

 

הרב סקורקה הוא רבה של קהילת "בני תקווה" בבואנוס איירס, רקטור הסמינר הרבני-לטיני וכן פרופסור לתנ"ך ולתלמוד, ונחשב כידיד קרוב של האפיפיור עוד מימיו כקרדינל. השניים אף הגישו תוכנית טלוויזיה משותפת בארגנטינה - "תנ"ך - דו-שיח חי".

 

התוכנית המצליחה אף הולידה ספר משותף, "בין שמים וארץ" (Sobre el Cielo y la Tierra), שעוסק, כפי שסיפר הרב ל-ynet, "במגוון נושאים המעסיקים את האדם הפשוט: המוות, אלוהים, היסטוריה, מדינת ישראל והקונפליקט הישראלי-פלסטיני. נגענו בכל זה, שוחחנו והעמקנו". 

 

פיוס השנוי במחלוקת

ב"יד ושם" בירכו הבוקר על החדשה, וציינו כי הם רואים "חשיבות רבה בפתיחת הארכיונים של הוותיקן מתקופת השואה, כדי שיתאפשר לחוקרים לקבל תמונה בהירה יותר בסוגיית הוותיקן והתנהלותו של פיוס ה-12 בתקופת השואה". עוד ציינו, כי "גם האפיפיור הקודם, בנדיקטוס ה-16, תמך בתהליך פתיחת הארכיונים".

 

הרקע ההיסטורי ל"פולמוס הארכיון" נעוץ דווקא בקודמו של האפיפיור פיוס ה-12 - פיוס ה-11, אקילה ראטי, שיוצג באותם הימים על ידי מזכיר מדינת הוותיקן דאז, אאוג'ניו פצ'לי, לימים האפיפיור פיוס ה-12. האחרון חתם מטעמו על אמנה מול גרמניה הנאצית, על מנת לשמר את זכויות הכנסייה הקתולית בגרמניה.

 

ב"יד ושם" אומרים כי תגובת פיוס ה-12 להשמדת היהודים בשואה, נותרה עניין שנוי במחלוקת בין החוקרים. מראשית מלחמת העולם השנייה שמר הוותיקן על מדיניות ניטראלית, והאפיפיור אף נמנע מלחתום על הצהרת בעלות הברית מיום 17 בדצמבר 1942, שגינתה את השמדת היהודים.

 

אולם בנאומו ברדיו לרגל חג המולד ב-24 בדצמבר 1942, הוא התייחס ל"מאות-אלפי אנשים אשר על לא עוול בכפם, לעתים רק בשל לאומיותם או מוצאם האתני, נידונו למוות או לדעיכה אטית". היהודים לא נזכרו בה במפורש.

 

כאשר שולחו יהודי רומא לאושוויץ, נמנע הכס הקדוש מלהביע מחאה פומבית. עם זאת, בשני מקרים נפרדים - הונגריה וסלובקיה - התערב "הכס הקדוש" לטובת היהודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
רב הנסתר. פיוס ה-12
צילום: gettyimages
צילום: גטי אימג'בנק
האפיפיור פרנסיסקוס
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים