שתף קטע נבחר

על חשבון הציבור: חברת חשמל העניקה פנסיה וחשמל חינם לעובד שגנב

אין גבול לציניות: מנהל בחברת החשמל הואשם בגניבת ציוד ובניצול עובדים לצרכיו האישיים, לאחר שלקח ממחסן החברה עשרות פריטים בשווי אלפי שקלים ושלח את עובדיו לקנות לו בשר ופיצוחים. עקב התקרית הוא פוטר מיד אך קיבל פיצויים של למעלה מחצי מיליון שקל וחשמל חינם כל החיים. איך זה ייתכן? בחברה מבהירים: "הוא קיבל את העונש החמור ביותר במערכת"

מה עונשו של מנהל שמעל בציוד של החברה וניצל את עובדיו תוך הפחדה ואיומים? בחברת החשמל, מסתבר, העונש החמור ביותר על עבירות אלה הוא פיטורים עם פיצויים מלאים תוך שמירה על תנאי הפנסיה המיטיבים של עובדי החברה, לרבות חשמל חינם לכל החיים.

 

לכתבות נוספות על חברת החשמל

 

כך עולה מסיפורו של מנהל מחסן בחברת החשמל, שהואשם על ידי מחלקת הביקורת הפנימית בעבירות של גניבת ציוד וניצול של עובדיו למטרותיו אישיות. למרות האישומים, העובד קיבל פיצויים של יותר מחצי מיליון שקל ונהנה גם היום מחשמל חינם.

 

תחילת הפרשה בפברואר 2009, אז הגיעה תלונה אנונימית למנכ"ל חברת החשמל, שלפיה מנהל מחסן של החברה במרכז הארץ עושה בציוד שעליו הוא מופקד כבשלו. המנכ"ל העביר את התלונה לביקורת הפנימית של החברה, אשר פתחה בחקירה ממושכת. ממצאי החקירה, שהוגשו להנהלה הבכירה של חברת החשמל בקיץ 2009, איששו את רוב התלונות ואף הוסיפו עוד ממצאים מדאיגים בנוגע להתנהלותו של המנהל.

 

המנהל היה מופקד במשך 4 שנים על המחסן של מחוז גדול בחברה, ועל תשעת עובדיו. עובדי המחסן עסקו בניהול הציוד ששימש את צוותי ההתקנה והתיקונים של המחוז, כולל ציוד הנדסי וחשמלי יקר ערך. הציוד היה מוזמן מיצרנים, מוזן באופן שיטתי לתוכנת ניהול מלאי ממוחשבת ולאחר מכן מונפק מהמחסן לעובדי החברה או נשלח לתיקונים בבתי המלאכה שלה.

 

הביקורת הפנימית מצאה, כי בכמה הזדמנויות הזמין מנהל המחסן ציוד יקר ערך (כמו מקדחה חשמלית מתקדמת, למשל) והורה לעובדיו שלא להזין את פרטי המוצר לתוכנת ניהול המלאי. לאחר מכן, נעלמו הפריטים ובביקורת הפנימית סבורים כי המנהל לקח אותם לעצמו.

 

כמו כן, מצאה הביקורת כי לאורך התקופה שבה ניהל את המחסן (עד למועד תחילת החקירה) לקח המנהל לביתו 168 פריטים שאוחסנו במחסן והחזיר רק 118 מהם. שווי הפריטים שנותרו ברשותו, נכון למועד תחילת החקירה, הוערך על ידי הביקורת הפנימית בלמעלה מ-11 אלף שקל. לאחר שנפתחה החקירה, החזיר המנהל 37 מתוך 50 הפריטים שהיו בביתו עם פתיחתה.

 

עוד נמצא כי לאורך כל השנים שבהן ניהל את המחסן, לא נערכה אפילו ספירת מלאי אחת של הציוד שמצוי בפועל אל מול הציוד שמוקלד במערכת ניהול המלאי. בדיקה מדגמית שערכה הביקורת הפנימית העלתה כי במחסן היה ציוד בשווי של למעלה מ-20 אלף שקל, שכלל לא הוזן אל תוך מערכת ניהול המלאי. כלומר, חברת החשמל שילמה על הציוד, אך עובד במחסן היה יכול לקחת אותו לעצמו מבלי שתהיה עדות לכך.

 

הפך את העובדים למשרתיו

מדו"ח החקירה עולה, כי המנהל לא הסתפק במעילה בציוד החברה שעליו היה מופקד, וניצל לטובתו האישית גם את העובדים שהיו תחת מרותו. עובדים אלו נאלצו, במהלך שעות עבודתם ותוך עשיית שימוש ברכבי חברת החשמל, לבצע שליחויות אישיות עבור מנהל המחסן.

 

כך, למשל, נשלחו שני עובדים במהלך יום העבודה למחסני רכבת ישראל כדי לאסוף משם אדני רכבת ולהביאם לביתו של המנהל, על מנת שישמשו ליצירת ערוגות בגינת הבית. עובדים נשלחו למשק גליקמן שליד רחובות כדי לקנות ביצים למנהלם, נסעו לבקעא-אל-גרבייה כדי לקנות לו בשר, כל הדרך עד ל"פיצוחי עודד" בחיפה כדי לקנות לו פיצוחים ועובד אחד נאלץ לנסוע בשליחות מנהלו פעמיים באותו היום לבית-ליד. המנהל שלח אותו לקנות לו כובע גרב, ומשחזר העובד בידיים ריקות ואמר כי החנות הייתה סגורה, הורה לו המנהל לנסוע שוב.

 

ניצול העובדים לא הסתיים במסעות הרכישה. אחד מעובדי המחסן נאלץ לספר באופן אישי את המנהל ומנהל נוסף בחברת החשמל. על פי הדו"ח, היה זה עובד שחשש מהמנהל במיוחד, שכן היה העובד היחיד במחסן שלא זכה עדיין לקביעות ונזקק לחוות דעת חיובית ממנהלו הישיר על מנת לקבלה. עובדת ארעית נוספת שלא הייתה מוגנת על ידי הסכמים קיבוציים, קיבלה הוראה לאפות למנהל עוגיות במטבח המחסן, במהלך שעות העבודה.

 

לצד הניצול לרעה של ציוד ועובדים, ציינה הביקורת הפנימית כי מנהל המחסן אינו מבצע כהלכה את עבודתו שלו. המנהל יצא פעמים רבות משטח המחסן מבלי להחתים שעון נוכחות. כששהה במחסן, עסק בין היתר בייצור יין באמצעות גתות דריכה וחביות שימור שהביא למקום העבודה.

 

דו"ח הביקורת הפנימי תיאר סביבת עבודה של הפחדות וניצול, כאשר כל עובד שהעז להתנגד למעשיו של מנהל המחסן זכה לאיומים ולגידופים. עורכי הביקורת התרשמו כי העובדים חששו בתחילה לדבר עימם, שכן סברו כי המנהל זוכה לגיבוי מצד גורמים בכירים יותר בתוך החברה ומחוצה לה ולכן יוכל להתנקם בהם.

 

רושם זה נוצר, בין היתר, כאשר אחד העובדים שנאלץ להוביל אדני רכבת לביתו של המנהל, התלונן לסגן מנהל המחוז לענייני כוח אדם, ואף הציג תמונות שמעידות על ההובלה. לטענת העובדים, במקום לפעול במהירות ובנחישות לחקירת הטענה, המליץ לו הסמנכ"ל "למחוק את התמונות ולפתוח דף חדש עם המנהל".

 

חברת החשמל: העובד קיבל פיצויים ויהנה מחשמל חינם

הדו"ח החריף הוגש, כאמור, למנהלים בכירים בחברת החשמל בצמוד להמלצה להעמיד את המנהל לדין משמעתי. העובד אכן הועמד לדין משמעתי בחברה, ולאחר מכן פוטר. באחרונה הגיעו לידינו מסמכים שמעידים על כך שלמרות הטענות הקשות בדו"ח, המנהל זכה לפיצויים נדיבים וממשיך ליהנות מתשלומי גמלאות ואפילו מחשמל חינם.

  

בחברת החשמל אישרו שאכן, העובד קיבל יותר מחצי מיליון שקל ונהנה מחשמל חינם. "הביקורת ב-2009 מצאה אי סדרים בהתנהלותו (של המנהל, א.ל)", נמסר בתגובה מחברת החשמל. "בעקבות כך קיבל את העונש החמור ביותר הקיים במערכת הענישה, הוא פוטר מהעבודה בהליך מהיר. העובד קיבל פיצויי פיטורין בהתאם לחוקת העבודה בפיטורי עובד. כגמלאי החברה, הוא זכאי לתעריף חשמל מוזל". 

 

עוד נמסר מחברת החשמל, כי בשעתו הועבר דיווח בנושא ליועץ המשפטי לממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים