שתף קטע נבחר

רבנים נגד חוק המשמעת: "סתימת פיות"

רבני ערים בכירים בציונות הדתית קובעים: "לא יסתמו לנו את הפה", בעקבות הצעת החוק המבקשת לאסור על הרב המקומי התבטאויות נגד מהלכי הממשלה. הרב שמואל אליהו: "דווקא רבני ישראל יושפלו בסתימת פיותיהם?" הרב יעקב אריאל: "הגוף היחיד שיכול לבקר את הרב הוא הרבנות הראשית"

רבני ערים תוקפים את כוונת הממשלה להקים בית דין משמעתי לרבנים , וטוענים כי משמעות המהלך היא סתימת פיות והטלת אימה עליהם. לטענתם, הצעת החוק שיוזמים שרת המשפטים ציפי לבני וסגן השר לשרותי דת אלי בן דהן בעניין זה, המבקשת לאסור על הרב המקומי כל התבטאות נגד מהלכי הממשלה – היא מעשה שלשיטתם הינו אנטי-דמוקרטי.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

רב העיר צפת, שמואל אליהו, שניסיון החקיקה נתפס כמכוון נגדו - מתח ביקורת קשה על ההצעה: "היכן כל אבירי הדמוקרטיה וחופש הדיבור, כאשר מנסים להעביר חוק אנטי-חוקי של סתימת פיות, ולאיים על רבנים ומנהיגי קהילות?" תהה. "האם חושבים בממשלה שאם יעבירו חוק שניתן לחתן בארץ יהודי עם גויה, יוכלו למנוע מהרבנים לומר כי הדבר פסול ואסור?

 

 

"הייתכן שלכל מרצה מתחיל באקדמיה יש חופש לתקוף את כל מוסדות השלטון וליזום חרמות נגד ישראל, לכל איש תקשורת מתלהם ואמנים למיניהם מותר להלהיב ולהסית את ההמונים בכל דרך, ודווקא רבני ישראל – משענתו הרוחנית וזקיפות קומתו של עם ישראל – יושפלו בסתימת פיותיהם והכתבת עמדתם כמריונטות? זה נגד החוק ונגד ההיגיון".

 

"תנו את התפקיד לדיין שמבין את המערכת"

רב העיר רמת גן, יעקב אריאל, העומד בראש רבני פורום "חותם" - אמר כי "לא ייתכן שיגבילו את חופש

הביטוי לרבנים". לדבריו, "כל חברה בריאה בנויה מהמתח בין האידיאל והריאל, משום שהדבר מפרה ומקדם את החברה. מנהיגות רוחנית מציגה בפני החברה אידיאלים נעלים יותר. היא איננה משלימה עם המציאות הריאלית. אם תעשה כן, היא מועלת בשליחותה. תפקידה של מנהיגות רוחנית לבקר את הנורמות החברתיות, התרבותיות, המדיניות והמוסריות".

 

הרב אריאל, מבכירי רבני הציונות הדתית, סייג כי "אמנם רב חייב לשמור על התבטאות ראויה וחייב להיות מופת לחברה בסגנון דיבורו, אולם לא ייתכן שיגבילו את התבטאויותיו של רב בישראל, או שיאסרו עליו שימוש באמצעים מודרניים להפיץ את רעיונותיו", ואמר: "הגוף היחיד שיכול לבקר את הרב הוא הרבנות הראשית לישראל".

 

רב מועצת השומרון, אליקים לבנון, תקף את ההצעה בנימוק אחר: "ההכפפה של רבנים לשופט שאיננו מבין כהוא זה במערכת התורנית, ולאפשר לו לשפוט אם רב פועל כראוי - זה דבר שלא יעלה על הדעת. אפשר בהחלט לתת תפקיד כזה לדיין שמבין את המערכת התורנית".

 

ייתן כלים לפעילות חוקית נגד רבנים

בשנים האחרונות התעוררו סערות רבות סביב התבטאויות של רבנים בכירים,

כדבריו של רב העיר צפת, שמואל אליהו, אודות ערבים והומואים. במקרה שלו התבטאויותיו אף הובילו לחקירה פלילית ולפעילות חריגה של היועץ המשפטי לממשלה נגד מינויו לתפקיד הרב הראשי. למרות זאת, לא ננקטה פעולה כלשהי נגד הרב.

 

החוק, שייקרא "דין משמעתי לרבנים", מגדיר מחדש את הדין המשמעתי החל על רבני ערים, ומסדיר את ההליך המשמעתי, וכן מגדיר גורמים המוסמכים לקבלת החלטות על פתיחה בחקירה, הגשת תובענה, הכרעת דין וערעור.

 

החוק קובע, בין השאר, כי יוקם בית דין למשמעת של רבני ערים, ובית הדין החדש ידון שעברות משמעת שאינן הולמות את מעמדו, ובעברות שיש עמן קלון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
"חוק אנטי-חוקי של סתימת פיות". הרב אליהו
צילום: אפי שריר
צילום: אילן מרסיאנו
"לא ייתכן שיגבילו את חופש הביטוי לרבנים" הרב אריאל
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים