שתף קטע נבחר

7.5 שעות במיון: באיזה בי"ח מחכים הכי הרבה?

דו"ח של משרד הבריאות בדק כמה זמן אנחנו נאלצים "לבלות" בחדרי המיון בבתי החולים השונים בארץ. התוצאות: בבתי החולים בירושלים זמני ההמתנה הארוכים ביותר. בצפת - הכי קצרים

צריכים ללכת למיון? כדאי שתגיעו לנצרת. דו"ח חדש של משרד הבריאות מגלה מהם זמני ההמתנה בחדרי המיון בכל רחבי הארץ, ומאשש את התחושות של כולנו - בכל שנה אנחנו מחכים יותר.

 

52% ממתינים יותר מ-4 שעות במיון

בבית החולים הירושלמי שערי צדק זמן השהייה הממוצע במיון בשנת 2012 היה 7.29 שעות, מרגע ההגעה למיון ועד השחרור הביתה או למחלקות האשפוז. רק לפני שלוש שנים, בשנת 2009, זמן ההמתנה הממוצע היה 6.62 שעות, כך שלמעשה מדובר בעלייה משמעותית של 0.67 שעות, כ-40 דקות בממוצע.

 

בבית החולים שערי צדק מסבירים כי הדבר נובע מכך שהם לא מאשפזים חולים במסדרונות. "בניגוד לשאר בתי החולים, בשערי צדק חולים לא מאושפזים במסדרונות של מחלקות האשפוז", נמסר מבית החולים. "בתוך מתחם המיון יש מחלקת השהייה, וחולים מאושפזים שם ומקבלים טיפול. משך ההמתנה הזה לא מצביע על המתנה לבדיקת רופא, אשר בודק את החולים בזמן סביר, בהתאם לבעיה הרפואית שלהם".

 

תושב ירושלים שיחליט שהוא מוכן לנסוע רחוק יותר על מנת לחכות פחות ויגיע לבית החולים
כמה זמן תמתינו במיון?
בית החולים זמן ההמתנה
שערי צדק 7.29
הדסה עין כרם 5.93
כרמל 5.92
רמב"ם 4.63
בילינסון 4.01
הר הצופים 4
קפלן 3.87
שיבא 3.86
סורוקה 3.7
העמק 3.34
בני ציון 2.84
איכילוב 2.69
פוריה 2.53
ברזילי 2.51
זיו 2.41
הדסה עין כרם יגלה ששם ממתינים הרבה פחות: 5.93 שעות, אך זה עדיין זמן ההמתנה השני באורכו בארץ. גם בבית חולים זה ישנה עלייה מתמשכת. בשנת 2009 חיכו בהדסה עין כרם 5.32 שעות. אגב, בבית החולים הדסה הר הצופים ממתינים הרבה פחות: ארבע שעות בדיוק.

 

גם חיפה נמצאת בראש רשימת ההמתנה. בבית החולים כרמל חולים "מבלים" 5.92 שעות בממוצע בחדר המיון, כשב-2009 המתינו שם 4.55 שעות, זינוק של יותר משעה וחצי. בבית החולים רמב"ם תשהו 4.63 שעות במיון ובבני ציון "רק" 2.84 שעות.

 

במרכז המצב טוב יותר. בית החולים בילינסון בפתח תקווה משך הזמן במיון עומד על 4.01 שעות, בקפלן ברחובות ממתינים 3.87 שעות, במרכז הרפואי שיבא ברמת גן 3.86 שעות ובאיכילוב שבתל אביב רק 2.69 שעות.  במאיר ממתינים בממוצע 2.67 שעות, בשרון 2.81 שעות, בהלל יפה 2.35 שעות ובלניאדו 2.37 שעות.

 

בבתי החולים בפריפריה טוב יותר, לפחות באופן יחסי. בסורוקה בבאר שבע, שמשרת את כל אוכלוסיית הנגב, "תבלו" 3.7 שעות בממוצע, בבית חולים העמק שבעפולה ממתינים 3.34 שעות, בפוריה שבטבריה ובית החולים בנהריה 2.53 שעות, בברזילי שבאשקלון 2.51 שעות ובזיו שבצפת 2.41 שעות.

 

מלבד בית החולים הסקוטי ובית החולים סנט וינסנט שבנצרת ובית החולים מעייני הישועה שבבני ברק, בכל חדרי המיון בארץ חלה עלייה בזמן ההמתנה הממוצע מ-2009 ועד 2012. בסך הכל השהייה הממוצעת היא 3.38 שעות בשנת 2012, בעוד שב-2009 היא הייתה 2.97 שעות. כלומר, בתוך שלוש שנים חלה עלייה ממוצעת של כ-25 דקות.

 

25% מהחולים המתינו יותר מארבע שעות בחדר המיון. גם כאן ירושלים בראש, כשבהדסה עין כרם יותר ממחצית (52%) המתינו יותר מארבע שעות ובשערי צדק מדובר ב-44%. בבית החולים כרמל 47%, ברמב"ם 41%, ובסורוקה ובשיבא 35% כל אחד. בסנט וינסנט שבנצרת מדובר רק ב-1% מהחולים, במשפחה הקדושה ובסקוטי מדובר ב-4% בלבד.

 

"צריך להגדיל את הטיפול בקהילה"

"קיים עומס אדיר", אומר ד"ר עזיז דראושה, יו"ר האיגוד לרפואה דחופה. "יש 2.9 מיליון פניות בשנה לחדרי המיון, כאשר יותר משליש מכלל האוכלוסייה מבקרים במיון. כל אחד מביא מלווה, ואפשר רק לדמיין את העומס. החולים לא מגיעים באופן שווה בכל שעות היממה, אלא בין עשר בבוקר לשתיים בצהריים ובין שש לתשע בערב, כך שקשה להתאים את כוח האדם לשעות האלה.

 

"המחלקות מלאות ולכן המיטות במיון נשארות תפוסות. היום אנחנו משקיעים הרבה יותר

בחולים שמגיעים למיון. פעם החולה היה הולך הביתה או מתאשפז בתוך שעה, אבל עכשיו אנחנו מייצבים את החולים, עושים להם בדיקות, נותנים טיפולים, וכל הפעולות האלה לוקחות זמן.

 

"צריך להוסיף כוח אדם, להגדיל את עמדות ההמתנה ואת מיטות האשפוז, צריך להרחיב את המחלקות כדי שיהיה אפשר לפנות מיד את החולה כשמחליטים לאשפז אותו. לפעמים עשרות אחוזים מהעמדות במיון תפוסות על ידי חולים שכבר סיימנו את הבירור בעניינם והם ממתינים למיטה במחלקת אשפוז. אם חייבים להיות באשפוז אז חייבים, אבל לפי הדו"ח שני שליש הולכים הביתה, וזה מסוכן לשהות בבית החולים שלא לצורך. צריך להקטין את הפניות המיותרות על ידי הגדלת הטיפול בקהילה".

שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה מסר בתגובה: "מדינת ישראל ממשיכה לחסוך תקציבים למערכת הבריאות על גבם של החולים. הגרעון המתמשך של בתי החולים הוא בעל השלכות חמורות על זמני ההמתנה בחדר המיון כמו גם על הטיפול אותו מקבלים החולים. אם מדינת ישראל לא תתייחס בכובד ראש לבעיותיה של מערכת הבריאות אזי סכנת קריסה היא רק עניין של זמן. מוטב שמקבלי ההחלטות ייקחו אחריות על ציבור החולים, יפסיקו להסתכל דרך החור של הגרוש ויתחילו להתייחס לזקנה במסדרון שכבר מזמן הבטיחו לטפל בה".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיוטר פליטר, דוברות ביה"ח רמב"ם
חדר מיון ביה"ח רמב"ם. 4.63 שעות
צילום: פיוטר פליטר, דוברות ביה"ח רמב"ם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים