שתף קטע נבחר

אושר בקריאה ראשונה: יוקם מוסד תכנון לאומי

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לבנייה. הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור, הותמ"ל, תאשר תכניות לעשרות אלפי יח"ד ותגבר על כל תוכנית מתאר למעט תוכנית המתאר הארצית

מליאת הכנסת אישרה הלילה (ב') את הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לבנייה. ההצעה אושרה ברוב של 19 תומכים מול 13 מתנגדים, והיא תועבר לדיון בוועדות הפנים והסביבה של הכנסת.

 

חוק הותמ"ל - עוד כותרות בערוץ הנדל"ן :

 

ההצעה קובעת כי יוקם מוסד תכנון חדש (ותמ"ל - ועדה לתוכנית מועדפת לדיור) שיחזיק בסמכויות לאישור תוכניות של עשרות אלפי יחידות דיור למגורים, בין היתר במרכז הארץ. הוועדה תטפל בכל שלבי התכנית המאושרת, דבר שיביא לקיצור משמעותי של משך הזמן שבין איתור המתחמים שיפותחו לבין תחילת הבנייה.

 

הצעת החוק התבססה על המלצות צוות 90 הימים שהוקם על ידי שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור, יאיר לפיד. תזכיר החוק הוגש במשותף על ידי משרדי האוצר, הפנים והשיכון. ההצעה תיכנס לתוקף למשך ארבע שנים עם אפשרות להארכה.

 

תגדל יכולת המדינה לשימוש בקרקע חקלאית

בהצעת החוק נקבע, כי יועצמו יכולות המדינה בכל הנוגע להשבת קרקע חקלאית השייכת לה לטובת פרויקטים בשולי הערים. הליכי פדיון קרקע מחוכרים חקלאיים או בעלי זכויות אחרים נמשכים שנים רבות ומהווים גורם מעכב משמעותי לשיווק מתחמי קרקע לדיור.

 

החלטות הותמ"ל יגברו על כל תוכנית מתאר, למעט תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35). התוכניות שיאושרו במוסד התכנון העליון יתווספו לכ-60 אלף יחידות דיור שמאושרות בכל שנה על ידי מוסדות התכנון הקיימים.

 

מוסד התכנון העליון החדש ידון אך ורק בתוכניות דיור לאומיות רחבות היקף (ל-500 דירות ומעלה) בהליך מזורז, תחת הכותרת "תוכנית אחת, ועדה אחת". זאת בניגוד לשרשרת התכנון שעוברת תוכנית סטנדרטית כיום, מהוועדות המקומיות למחוזיות, ולעתים אף למועצה הארצית לתכנון.

 

הממשלה תוכל להכריז על מתחם כמתחם דיור לאומי והוא יידון בוועדת תכנון אחת בלבד. על החלטות מוסד התכנון הלאומי לא ניתן יהיה לערער (ניתן להגיש התנגדויות במהלך אישור תוכנית, אך לא לערער על החלטה סופית של הותמ"ל), והיא תוכל כאמור לגבור על כל תוכנית מתאר, מלבד תמ"א 35.

  

במהלך הליכי החקיקה תקפו מספר ארגונים ירוקים את ההחלטה להקים ותמ"ל, וטענו כי הוא לא יפתור את משבר הדיון, אך יגרום לנזקים בלתי הפיכים מבחינה סביבתית ותכנונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
מומלצים