שתף קטע נבחר

לראשונה מ-49': מו"מ היסטורי בין סין וטייוואן

היחסים הכלכליים בין הצדדים פורחים כבר כמה שנים, אבל בסין עדיין טוענים לריבונות על האי "המורד" ולא פוסלים שימוש בכוח כדי להשיבו לידיהם

אחרי שישה עשורים של נתק הסכימו היום (יום ג') סין וטייוואן על פתיחת נציגויות רשמיות בהקדם האפשרי. סבב השיחות ההיסטורי שנפתח היום בין נציגים בכירים משני הצדדים הוא הראשון מאז מלחמת האזרחים בסין ב-1949 שהובילה להקמת הרפובליקה העממית של סין והרפובליקה הסינית בטייוואן. השיחות נערכות במחוז נאנג'ינג ויימשכו ארבעה ימים.

 

עוד חדשות בעולם :

האיראנים חוגגים 35 למהפכה: 'מוות לישראל'

רצו להקים חניון ומצאו 1,000 גופות באדמה

רובים ושושנים. הבהלה לנשק בירדן

מושל טוקיו נבחר חרף "שביתת הסקס" נגדו

 

למרות הפן ההיסטורי החשוב של השיחות, שני הצדדים לא צפויים לדון בהן בסוגיות פוליטיות רגישות כמו הסכם שלום רשמי בשעה שכל אחד מהם טוען לריבונות על האי הטייוואני. בראש המשלחת הסינית עומד ג'אנג' ג'ג'ון, ראש המשרד הסיני ליחסים עם טייוואן, ובראש המשלחת הטייוואנית עומד וואנג יו-צ'י, שר בממשלת טייוואן שאחראי ליחסים עם סין. השניים לחצו ידיים ואף החליפו חיוכים במהלך המפגש ביניהם.

 

מדברים זה עם זה, אבל לא על הכול. נציגי סין וטייוואן בנאנג'ינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מדברים זה עם זה, אבל לא על הכול. נציגי סין וטייוואן בנאנג'ינג(צילום: רויטרס)
בטייוואן אמרו כי יעלו בשיחות את סוגיית חופש העיתונות, והסינים מצדם צפויים לבקש את זירוז אישור הסכם הסחר בין המדינות שנחתם ב-2010. למרות ההתקדמות ביחסים, לא צפויה פגישה בין מנהיגי שני הצדדים.

 

"הזדמנות יקרת ערך"

המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין מחשיבה את טייוואן למחוז מורד ומעולם לא פסלה את האופציה של שימוש בכוח

כדי להשיב לידיה את האי אחרי שהשתלטה על סין היבשתית בתום מלחמת האזרחים. בשנים האחרונות, הקשרים הכלכליים בין שני הצדדים התרחבו.

 

וואנג, נציג טייוואן לשיחות, אמר כי פגישתו עם ג'אנג בעיר נאנג'ינג שבמזרח סין היא "הזדמנות שאי אפשר היה להעלותה על הדעת בשנים מוקדמות יותר". דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינואה". "האפשרות לשבת ולדבר היא הזדמנות באמת יקרת ערך בהתחשב בעובדה ששני הצדדים היו כמעט במצב של מלחמה", אמר וואנג.

 

"צריך להפעיל קצת דמיון". נציג טייוואן וואנג (משמאל) עם הנציג הסיני ג'אנג (צילום: AP) (צילום: AP)
"צריך להפעיל קצת דמיון". נציג טייוואן וואנג (משמאל) עם הנציג הסיני ג'אנג(צילום: AP)

ג'אנג, נציג סין מטייוואן, התייחס לשיחות ההיסטוריות עם האי היריב ואמר ששני הצדדים "צריכים להפעיל קצת יותר דמיון". לדבריו, "אנו נפגשים תחת ציפיות גדולות ונושאים באחריות גדולה".

 

סוכנות הידיעות הסינית "שינואה" דיווחה כי שני הצדדים הסכימו להקים משרדי נציגויות "מוקדם ככל האפשר" עבור שני הארגונים הרשמיים למחצה שעוסקים בקשרים בין סין לבין טייוואן. שני הצדדים גם הסכימו להעמיק את הקשרים הכלכליים ולהתמודד "באופן הולם" בסוגיות כמו טיפול רפואי לסטודנטים בסין ובטייוואן.

 

נשיא סין שי ג'ינפינג אמר בחודש אוקטובר כי פתרון פוליטי למבוי הסתום בין סין היבשתית לבין האי הטייוואני לא יכול להידחות לעד. אלא שנשיא טייוואן מא יינג־ג'יאו אמר כי אין כל דחיפות לקיים שיחות פוליטיות והוסיף שהוא רוצה להתמקד בסחר בין שני הצדדים.

 

נאנג'ינג הייתה בירת סין במהלך שלטון הלאומנים עד שאלה ברחו לטייוואן ב-1949 אחרי שהפסידו לקומוניסטים במלחמת האזרחים. בעיר נמצא קברו של סון יאט-סן, אבי סין המודרנית שבאופן יוצא דופן היה אהוד גם בסין היבשתית וגם בטייוואן.

 

מאז שעלה לשלטון בשנת 2008 חתם נשיא טייוואן מא על שורה של הסכמים כלכליים פורצי דרך עם סין ובכך הפך את סין היבשתית לשותפת הסחר הגדולה ביותר של טייוואן. אלא שהפריחה בשיתוף הפעולה הכלכלי לא הביאה לכל התקדמות במישור הפוליטי - לפיוס או להפגת המתיחות הצבאית בשני הצדדים. בינתיים, רבים באי הטייוואני הדמוקרטי חוששים כי סין מתכננת להשתלט עליהם ולפגוע בחירויותיהם.

 

למרות הקשרים הכלכליים הקרובים, טיוואן - ישות שזוכה לתמיכה צבאית ופוליטית מארצות הברית - תמיד סומנה על ידי סין היבשתית כיעד שיש לכבוש אותו ונמצא בעדיפות עליונה עבור קברניטי המפלגה הקומוניסטית. סין עצמה משקיעה מיליארדי דולרים כדי להפוך את צבאה למודרני יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תמיכה צבאית ופוליטית מארה"ב. חיילי צבא טייוואן
צילום: AP
מומלצים