שתף קטע נבחר

מחלות ציפורניים: הסיבות והטיפולים שיעלימו

הציפורניים נחשבות כשיקוף החיצוני של בעיות הבריאות בגוף, לכן כדאי לשים לב לשינוים בצבע ובצורה שעלולים להתרחש בהן. האם ציפורני הרגליים מועדות לבעיות יותר מציפורני הידיים, איך לזהות כי קיימת בעיה ואיזה טיפולים יחזירו להן את המראה המושלם?

הציפורניים שלנו, כך נטען, מהוות שיקוף חיצוני של מה שמתחולל בתוך הגוף. בדרך כלל, ציפורן חזקה תעיד על גוף בריא ללא חוסרים תזונתיים למיניהם. לעומת זאת, ציפורן חלשה הנוטה להישבר, עשויה להעיד על מחסור בברזל, באבץ ובוויטמין בשם ביוטין.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי הסימן הראשון לכך שיש בעיה בציפורניים היא שינוי במבנה הציפורן, בצבע שלה ולעתים אף קיים ניתוק של הציפורניים מהאצבעות.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לקראת העונה החמה: לטפל בכפות הרגליים

עצירות: כל הסיבות והטיפולים שיעלימו

אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?

 

ד"ר צחי שלקוביץ, מומחה לרפואת עור ודרמטולוגיה אסתטית, מסביר כי אחת הבעיות הנפוצות היא פטרת ציפורניים. "כ-30% מהאוכלוסייה סובלים ממנה, בעיקר בגילאים מבוגרים (מאחר שאצל ילדים יש תחלופת ציפורניים גבוהה יותר). התופעה, הנחשבת למחלה של ממש, נגרמת ברוב המקרים על ידי משפחת הפטריות Dermatophytes".

 

כהן מוסיף כי פטרת ציפורניים יכולה לתקוף גם את ציפורני הרגליים והידיים כאחד. "ההבדל העיקרי בין השניים הוא שברגליים קשה יותר לטפל כי הציפורניים צומחות לאט יותר והחילוף בין הציפורן החולה לבריאה שתבוא אחריה, הוא איטי יותר".

 

לדברי ד"ר שלקוביץ, הפטרת תופיע לרוב דווקא בציפורני הרגלים, כי שם יש "תנאי מחיה" נוחים להתפתחות הפטרת, ביניהם: לחות, חמימות, חושך ואספקת דם נמוכה יותר שמפחיתה את יכולת התגובה החיסונית שעוצרת את ההתפתחות של הפטרת.

 

"לאחר שהפטרת מתיישבת על מצע הציפורן היא מתחילה להתרבות ומתפשטת לציפורניים נוספות, ולכן חשוב לטפל בבעיה כמה שיותר מוקדם. החיסרון העיקרי של פטרת הציפורניים טמון בכך שהיא מהווה בעיה אסתטית ובמקרים מסוימים גם מציקה וכואבת ומפריעה לתפקוד היומיומי ולהליכה.

 

"לרוב בסיס הבעיה הינו גנטי והגנטיקה מביאה לכך שאצל חלק מהמטופלים פטרת הציפורניים תתפתח לצד ניסיונות טיפוליים לשמור על בריאות הציפורניים, בעוד אנשים אחרים לא יידבקו אף פעם, גם ללא שמירה על תנאים כלשהם".

 

ציפורני הרגליים מועדות לפורענות יותר מציפורני הידיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ציפורני הרגליים מועדות לפורענות יותר מציפורני הידיים(צילום: shutterstock)

 

איך תדעו שנדבקתם?

פטרת הציפורן מתבטאת בשינוי של צורת הציפורן. ד"ר שלקוביץ: "השינוי יכול להיות כשציפורן מתעבה ומשנה את צבעה ללבן או צהוב בקצה הציפורן ועל פני שטח הציפורן.

 

"אפשרות נוספת, כאשר הציפורן מראה סימנים ראשוניים של עיוות צורה, פיצול, שבירה חלקית או שבירה מלאה, התרוממות הציפורן והצטברות של חומר ציפורן מפורר תחתיה.

 

"סימן נוסף יכול להיות השחרה של הציפורן או אובדן הברק, במקרים חמורים ביותר אף התנתקות של הציפורן ממקומה. בשלבים הראשוניים הזיהום מתפשט לאורך, לכיוון בסיס הציפורן".

 

הטיפול המומלץ

כהן מסביר כי הטיפול בפטרת ציפורניים הוא מורכב למדי ולעתים לוקח זמן רב עד שהציפורניים חוזרות למראה הבריא שלהן.

 

ד"ר שלקוביץ מסביר כי יש 3 שלבים עיקריים:

 

1. השלב הראשוני במרבית המקרים יהיה זיהום בו שורש הציפורן אינו מזוהם. מקרים אלה יכולים להיות מטופלים באמצעות תכשירים רפואיים ללא מרשם הזמינים על המדף, דוגמת "מיקוסן", תכשיר המאפשר גם טיפול וגם מניעה, בעל מרכיב ייחודי המוגן בפטנט המסייע לטיפול בצורה מהירה ויעילה. כהן מוסיף כי גם פטריון, פונגי דרם, למיסיל, דרמסיל ואגיסטן מתאימים לשלב הזה.

 

2. בשלב זה מומלץ לגשת לרופא לאבחן את חומרת הפטרייה. בעת הביקור אצל הרופא, יהיה עליו לקחת דגימה לבדיקת מעבדה על מנת לאבחן את מצב וחומרת הפטרייה.

 

3. בשלב השלישי יהיה טיפול במצב שקיים בשורש הציפורן. במקרים כאלה, יהיה צורך בטיפול אנטי פטרייתי.

 

כהן מפרט: לק אנטי פטרייתי. לק אנטי פטרייתי. מריחת הלק שמכיל חומר אנטי פטרייתי כמו לק לוסריל, באטרפן, פונגינייל, מיקונייל, מיקוסטר הוא מאוד יעיל. העמידות שלו על הציפורניים רבה יותר, אולם הבעיה בטיפול בלק, הוא הצורך לחדש את מריחת הלק מדי כמה ימים ולהקפיד על כך במשך כמה חודשים עד הריפוי. מבין הלקים שהוזכרו לעיל את כולם ניתן לקנות ללא מרשם למעט לוסריל המחיב מרשם רופא.

  

תרופות. ישנן תרופות הנלחמות בפטריות וניתנות באמצעות מרשם רופא: ביניהן, טרבינאפין או למיסיל או למשל, טריקאן, פלוקנול, ניזורל, ספורנוקס ואיטראנול. תרופות אלו ניתנות, כאמור, על ידי מרשם בלבד ואחרי אבחון של רופא עור.

  

תכשירים שאינם תרופות. כמו למשל: אמטריקס (Emtrix) שהוא תכשיר שוודי שמכיל שלושה חומרים פעילים. יתרונותיו: שיפור בנראות הציפורן לאחר שבועיים עד ארבעה שבועות של הטיפול. הוא מתאים גם למצבים של פסוריאזיס בציפורן. תכשירים נוספים שיכולים לעזור הם מיקוסאן ומיקרוקליר שהוא נוזל שאותו יש למרוח פעמיים ביום על בסיס הציפורן ומתחתית.

 

תכשירים טבעיים. יש תכשירים המבוססים על שמן עץ התה והוא בעל תכונות נוגדות פטריות. ניתן למרוח אותו ישירות על הציפורן (ואין צורך בדילולו) מדי יום. קיימים גם קרמים כמו פלקסיטול שנועדו לטיפוח הציפורן. הם לא מטפלים בפטרייה עצמה אולם הם יכולים לסייע בשימון ושמירה על לחות תקינה של העור מסביב לציפורן.

 

שיטות מניעה

שמרו על הרגל מפני סדקים וחתכים. סדקים וחתכים ברגליים מסוכנים מאוד ויכולים לגרום להופעת זיהומים שונים. חשוב לטפח את הרגל ולשמור על עור שלם ויבש.

 

השתדלו שלא לגרום טראומה לציפורניים. מכות לרגליים, גם אם לא בכוונה, גורמים לציפורניים לטראומה מקומית לציפורניים, שיכולה להתבטא בנזק לרגל, מאוחר יותר. השתדלו להיזהר.

 

תזונה מתאימה. חנה עטייה, מנהלת מקצועית של נייל סטודיו מכללה למקצועות היופי, מסבירה כי הדרך הטובה ביותר לשמור על ציפורנים בריאות היא להזין את הגוף בתזונה מאוזנת היטב המכילה חלבון בכמות מספקת, פירות וירקות וכמובן הרבה הרבה מים, שמעניקים לחות לציפורן ומיטיבים מאוד בכלל. 

 

2.5 מ"ג ביום של ויטמין מסוג B הנקרא ביוטין – וידוע גם בשם ויטמין H או קו-אנזים R, השפיעו בצורה משמעותית על מרקם הציפורן וחיזקו ציפורניים נוטות להישבר. מקורות עשירים של ביוטין נמצא בבוטנים, שקדים, עלי מנגולד, חלב עז, יוגורט, עגבניות וביצים.

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשים לב שהצבע והצורה של הציפורניים משתנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים