שתף קטע נבחר

כשלא תוכלו עוד לתפקד: המדריך לאפוטרופוס

לוקים בנפשם וסובלים מדמנציה, קטינים וסיעודיים, קשישים ובעלי פיגור – מתי יאשר בית המשפט להעניק לאדם אחר את השליטה על רכושם, בריאותם וקבלת ההחלטות שלהם? ומי מבקש לנצל לרעה את החוק? שאלות ותשובות

שלמה (שם בדוי), גבר ערירי בן 64 הלוקה בפיגור קל, הועסק בבית דפוס גדול. גם לאחר יציאתו לגמלאות הוא המשיך להגיע ולסעוד במזנון של בית הדפוס, ושם שמר על קשר עם שני עובדים שהכיר. באחת הפעמים שהגיע לאכול הוא נפל ואיבד את ההכרה בעקבות אירוע מוחי. הוא הובהל לבית החולים, ושני "חבריו" נסעו לשם אחריו, אבל לא מכיוון שדאגו לו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

למעשה, בבית החולים הם לקחו ממנו את הארנק שלו, את מפתחות המכונית שלו ואת המפתחות לדירתו. הם ביצעו רכישות בשווי 5,000 שקל באמצעות כרטיס האשראי שלו, ובשלב מסוים הגיעו למיטתו של שלמה מלווים בעורך דין והחתימו אותו על ייפוי כוח בלתי חוזר ועל העברת דירתו על שמם.

 

אלונה, בת דודתו של שלמה ואחת מקרובי המשפחה הבודדים שנותרו לו, שמעה על אשפוזו רק כעבור יום, וכשהגיעה לבית החולים הבינה את המזימה שרקמו השניים. היא מיהרה לפנות למשרדו של עו"ד יונתן קניר וביקשה להציל את נכסיו של שלמה על ידי הכרה בה כאפוטרופוס.

 

אמנם החוק מאפשר רק לקרובים מדרגת משפחה גבוהה להגיש את הבקשה לבית המשפט, אבל עו"ד קניר הסביר לשופט שמדובר במקרה חריג, מאחר שהוריו של שלמה נפטרו ואין לו ילדים או אחים. בית המשפט קיבל את הבקשה ואישר שאלונה תמונה לאפוטרופוס שלו לענייני גוף ורכוש. היא הספיקה לרשום הערת אזהרה על דירתו של שלמה על מנת ששני הנוכלים לא יוכלו להשלים את העסקה, ובכך הצילה את רכושו.

האפוטרופוס נמצא בפקיוח הדוק (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
האפוטרופוס נמצא בפקיוח הדוק(צילום: Shutterstock)


במקרה זה ברור לגמרי כי הייתה חובת מינוי אפוטרופוס, מאחר ששלמה לא היה מסוגל לדאוג לעצמו, אולם ישנם גם לא מעט מקרים שבהם מוגשת בקשה לא כשרה למינוי אפוטרופוס. מדובר במקרים שבהם מגיש הבקשה עושה זאת מטעמים אחרים לגמרי.

 

מה תפקידו של האפוטרופוס?

עו"ד שמואל מורן, עובד סוציאלי שעבר העוסק בדיני משפחה, מסביר שהאפוטרופוס בא בנעלי החסוי ומטפל עבורו בכל ענייניו: "הוא מעין מיופה כוח כללי שמנהל עבורו את החיים, ועליו להתחשב במידת האפשר ברצון החסוי ובטובתו. מדובר בתפקיד לא פשוט, כי זה קצת כמו לאמץ ילד, רק שבשונה מאימוץ, האפוטרופוס יכול להתפטר מתפקידו".

 

התפקיד דורש דיווח קבוע והאפוטרופוס נמצא בפיקוח הדוק. מדי שנה עליו להגיש לאפוטרופוס הכללי דו"ח שמפרט את כלל נכסי החסוי. "ישנה רשימה של פעולות שהוא נזקק לאישור בית משפט לפני שהוא מבצע אותן", מוסיף עו"ד מורן. "למשל קנייה ומכירה של דירה עבור החסוי, נתינת מתנות, שעבודים וכולי".

 

באילו מקרים ממונה אפוטרופוס?

לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, בית המשפט ימנה אפוטרופוס לאדם רק אם מדובר בקטין מתחת לגיל 18, באדם שסובל ממחלת נפש או מליקוי שכלי, או באדם שאינו יכול לדאוג לענייניו בעצמו. את הבקשה יכול להגיש רק בן/בת הזוג של החסוי, קרוב משפחה או נציג של היועץ המשפטי לממשלה. מי שיכול בפועל להפוך לאפוטרופוס הוא רק קרוב משפחה או גוף מקצועי העוסק בכך.

 

עו"ד קניר, שטיפל במקרה של שלמה ואלונה, מסביר שהבקשה צריכה לפרט לעומק את הסיבה למינוי: "יש לציין אם החסוי מסוגל להביע דעתו על המינוי, ובמידת הצורך לצרף חוות דעת רפואית ופסיכיאטרית. מומלץ לצרף כבר בשלב הבקשה הסכמה של כמה שיותר קרובי משפחה, ואת הסכמת האפוטרופוס עצמו".

 

איך נקבע אם החסוי אכן נדרש לאפוטרופוס?

"בדרך כלל על פי מסמכים רפואיים, אבל יש סוגי מחלות שנמצאות בשטח האפור. במקרים של דמנציה (שיטיון) למשל יש קושי לקבוע כשירות, מפני שישנם ימים שבהם החולה צלול וימים שבהם הוא מטושטש. לעתים חוות הדעת סותרות זו את זו. במקרה כזה בית המשפט יעדיף חוות דעת של רופא משפחה כללי מאחר שהוא מכיר את החסוי לאורך שנים. הוא יועדף על פסיכיאטר שפגש את החסוי פעם אחת".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

למרבה הצער מוגשות לאפוטרופוס גם בקשות שמאחוריהן עומדים אינטרסים לא נקיים. "זאת תופעה רווחת בארץ", אומר עו"ד מורן. הוא נותן דוגמה של בקשות שמגישים ילדים עבור אחד מהוריהם מחשש שאחד האחים מתקרב אליו ועלול להשפיע עליו לכתוב צוואה שתוריש לו את כל רכושו: "המטרה היא שבבוא היום יטען האח שכבר בחייו הוגשה בקשה למינוי אפוטרופוס להורה, והדבר יהווה ראייה לאי כשירות שלו. בתי המשפט נוהגים לפסול בקשות כאלה ורואים בחומרה שימוש לרעה במוסד האפוטרופסות".

 

האם בית המשפט מתחשב בדעתו של החסוי?

עו"ד קניר מבהיר שבמקרים רבים אכן ניתן משקל רב לדעתו של החסוי. למשל, כאשר מדובר בקטין מקפיד בית המשפט לברר את רצונו ובודק אם בוקעים מגרונו קולות של אנשים שניסו להשפיע עליו. אם מדובר באדם מבוגר, אשר יש חשש שקרוביו מנסים להשפיע עליו ולהשתלט על נכסיו, בית המשפט יברר אם הוא מצליח לתפקד, וקובע שבמקרים כאלה אין צורך במינוי.

 

עו"ד קניר: "צריך לזכור שמדובר בהליך ששולל חירות ובמקרים מסוימים הופך אדם בוגר ועצמאי למישהו שהוא למעשה קטין. לכן בתי המשפט מאוד נזהרים באישור הבקשה".

 

האם אפוטרופוס זכאי לשכר?

"כן, על פי חוק מגיעים לו כ-1,000 שקל בחודש. מכיוון שהתשלום הוא מנכסיו של החסוי, במרבית המקרים כשהאפוטרופוס הוא קרוב משפחה הוא מוותר על שכרו. אם מדובר באפוטרופוס שהוא גם עו"ד, הוא זכאי לשכר נוסף עבור פעולות שהוא ביצע מתוקף תפקידו".

 

סוגי אפוטרופסות

החלוקה העיקרית היא בין אפוטרופוס לענייני גוף של החסוי ואפוטרופוס לענייני רכושו. ההפרדה הזאת נפוצה בעיקר כשיש קרוב משפחה שדואג לענייני הגוף – כלומר, לוקח את החסוי לטיפולים או מקבל החלטות רפואיות כגון לגבי ניתוח. אותו קרוב משפחה נמצא בניגוד עניינים כשזה מגיע לרכוש.

 

במקרה של ניגוד ענייניםף הפרדה בין האפוטרופוסים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
במקרה של ניגוד ענייניםף הפרדה בין האפוטרופוסים(צילום: Shutterstock)

 

עו"ד מורן מדגים: "למשל כשמדובר בגבר שמטפל באשתו שהפכה לסיעודית, וילדיה מנישואים קודמים מגישים בקשה למינוי אפוטרופוס לענייני רכוש, כי הם חוששים שהוא יעשה שימוש בכספיה לצרכיו שלו. במקרים כאלה, בית המשפט נוטה למנות אפוטרופוס ניטרלי לענייני הרכוש".

 

האם ייתכן גם מינוי אפוטרופוס לעניין חד-פעמי?

עו"ד מורן: "מינוי חד פעמי נפוץ בעיקר במקרה שבו הורים נמצאים בהליך גירושין ומנהלים דיונים על משמורת הילדים. במקרה של חילוקי דעות, ובשל החשש שטובת הילד תיפגע, בית המשפט ממנה אפוטרופוס שידאג לטובתו. מקרה נוסף שעלה לכותרות לאחרונה נגע להורים שביקשו לנתק את בנם ממכשירי החייאה. בית המשפט מינה לילד אפוטרופוס שטען בשמו שיש לו זכות לחיים. בסופו של דבר נקבע שיש להמשיך ולחבר את הילד למכשירים החייאה".

 

אדם יכול להורות מראש במי הוא מעוניין שיהיה אפוטרופוס שלו?

"כן. ממש כפי שהוא כותב צוואה בחייו, כך הוא יכול להחליט על אפוטרופוס בעודו כשיר. בית המשפט נוטה להתחשב בכך".

 

  • בימים אלו מושק שירות המאפשר לאפוטרופוסים לשלם אגרות בתחום הפיקוח דרך אתר האינטרנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים