שתף קטע נבחר

יוזמה: לבטח דיירים בפרויקטים של תמ"א 38

יוזמה של לשכת שמאי המקרקעין תבקש מוועדות התכנון לאשר פרויקטים של התחדשות עירונית - רק בכפוף לביטוח מותאם. לטענתה, היזמים לא מבטחים את הדיירים כראוי: "מי ידאג להם אם הבניין ישקע או אם יפרצו להם לדירה?"

יוזמה חדשה של לשכת שמאי המקרקעין מבקשת לתת "כיסוי ביטוחי ראוי" לבעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית. בלשכה טוענים כי הביטוח שעושים הקבלנים כיום לדיירים אינו מותאם לסיכונים שטמונים בפרויקטים כמו תמ"א 38, ובראשם שקיעת הבניין. מהלשכה נמסר היום (ד') כי במסגרת היוזמה, תדרוש מהוועדות המקומיות לתכנון ובנייה לאשר פרויקטים רק בכפוף לביטוח מותאם, שייערך בהתבסס על חוות דעת של יועץ בטיחות ושמאי.

 

כתבות נוספות על תמ"א 38 בערוץ הנדל"ן :

 

"פוליסות הקבלנים הסטנדרטיות ניתנות כיום ללא התאמות לפרויקט ספציפי, ללא מפרט של יועץ ביטוח והערכת שמאי, ואינן נותנות מענה וכיסוי ראוי ליזם ולבעלי הדירות", מסבירים בלשכה. עוד טוענים כי גם הבנקים המלווים חשופים במצב הנוכחי להפסדי עתק מהתרחשות של נזק כמו שקיעת בניין, בעקבות ביצוע החיזוקים והוספת הקומות לבניין במסגרת תמ"א 38.

 

"1,650 היתרי בנייה ניתנו ב-9 השנים האחרונות, ולגמרי לא ברור מה יעלה בגורלם של בעלי דירות בבניין - במקרה שייגרם לו נזק", טוען אוהד דנוס, יו"ר הלשכה, "במקרה שבו הבניין ישקע כתוצאה מעבודות החיזוק והוספת הקומות, ויהפוך למבנה מסוכן שיחייב את פינויו, תביעות יוגשו נגד כל המעורבים בפרויקט".

 

לדבריו, תביעות יוגשו נגד הוועדה המקומית שנתנה את היתר הבנייה, הרשות המקומית שלא וידאה שהיזם פועל כשברשותו ביטוח מתאים, והיזם עצמו. "אך במשך שנתיים, לפחות עד שהתביעה תתברר, מי ידאג לשיכון הדיירים? מי יטפל בהם? האם הביטוח שהקבלן עשה באמת דאג לפרטים האלה?", הוא תוהה.

 

פיגומים סביב הבניין מגבירים את הסיכון לפריצה

לדברי השמאי חיים אטקין, חבר ועד לשכת השמאים, בשנים האחרונות הוא היה עד ללא מעט מקרים שבהם נתק שנוצר בין היזמים לבעלי דירות, בשל מחלוקות ודיונים משפטיים, הותיר את בעלי הדירות באי-ודאות בנושא הביטוח שערך היזם לפני שניגש לעבודות. "דיירים לא ידעו האם הביטוח נאות, מספיק ומתאים", מסביר אטקין, "במקרים רבים בעל דירה פנה לסוכן הביטוח שלו בשאלה זו, והוא הוטעה כשנענה כי הביטוח לדירתו בתוקף ואין כל בעיה. זה לא נכון בעליל".

 

דנוס מוסיף כי סוגיית הביטוח והבטחת רכושם של בעלי הדירות הוזנחו בדיווחים השונים בנושאי תמ"א, וכיום לא ברור על מי מוטלת האחריות. "מי שיש לו פוליסת ביטוח לדירתו, אינו מכוסה במקרה שהנזק לדירה נגרם בעקבות עבודות הבנייה", הוא מזהיר, "עבודות שנעשות במסגרת תמ"א 38 הן מורכבות, וגם אתר הבנייה עצמו הוא מקום עתיר סיכונים, בעיקר בפרויקטים הסמוכים למבנים קיימים".

 

לדבריו, "בנייה על בניין מאוכלס ופעיל היא מסוכנת כפליים. בפרויקטים של תמ"א 38 נבנים במקרים רבים גם פיגומים סביב הבניין - המגבירים את הסיכון לפריצה לדירות. במקרה כזה המבטחים יטענו כי ביטחו דירה בקומה גבוהה ללא דרישה לסורגים, שכן הגישה לחלונות הייתה בלתי אפשרית. מה הם אשמים שהתאפשרה גישה ישירה לחלונות? אילו ידעו זאת, היו מתמחרים זאת בהתאם, או לפחות דורשים את ההגנות המתאימות".

 

"סכומי הביטוח צריכים לכלול את שווי המיזם כגמור", ממשיך דנוס, "בכל פוליסה תהיה חייבת להיות הרחבה לדיור חלופי לדיירי הבניין לתקופה מוגדרת, כאשר קביעת דמי השימוש הראויים יקבעו על ידי שמאי בהתאם לכל דירה בפרויקט ובהתאם להסכם עם היזם. גם מעורבים אחרים בפרויקט, כמו מהנדס ומתכנן, יחויבו לעדכן את הכיסוי הביטוחי שלהם, שכן בעת אירוע נזק הם ייתבעו על ידי המבטחים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן נדל"ן
פרויקט תמ"א 38 בת"א. מי מגן על הדיירים? (אילוסטרציה)
צילום: קרן נדל"ן
מומלצים