שתף קטע נבחר

דו"ח חמור: "טמיפלו לא טובה יותר מאקמול לשפעת"

מדינות העולם, ביניהן גם ישראל, מוציאות מדי שנה מאות מיליוני דולרים על התרופה נגד שפעת "טמיפלו", אבל מחקר חדש מראה שהתרופה כלל אינה מונעת סיבוכים ומקצרת את משך המחלה רק בכמה שעות. החוקרים: "הכספים הרבים שהוצאו אינם תורמים לבריאות החולים - ואף עלולים להזיק"

הוציאו מיליונים - ללא שום סיבה: דו"ח חמור שמתפרסם בבריטניה מגלה כי למרות מאות מיליוני הדולרים שמוציאות מדינות העולם ביניהן גם ישראל, על התרופה "טמיפלו" לשפעת, היא כמעט ואינה עוזרת לחולים. התרופה, כך עולה מהדו"ח, מקצרת את משך המחלה רק במספר שעות, אינה מונעת סיבוכים וגם אינה עוצרת את התפשטות הנגיף.

 

עוד על השימוש בתרופה:

מש' הבריאות מרגיע: טמיפלו בטוחה בילדים

יצרנית "טמיפלו": אל תטלו התרופה בזמן ההריון

האם ההצטננות שלכם היא שפעת? מדריך מחלה

 

התרופה "טמיפלו" (ובשמה הרפואי Oseltamivir) שייכת למשפחת תרופות הקרויות "מעכבי נוירמינידאז". היא פועלת על אנזים בשם נוירמינידאז שנמצא על חלבונים הנמצאים בשטח תאי האדם שנדבקו בנגיף. על ידי חסימת פעילות האנזים התרופה מונעת מחלקיקי הנגיף להשתחרר אל התאים הבריאים, וכך לכאורה מונעת מתאים חדשים להידבק.

 

התרופה מיועדת לטיפול בשפעת A ושפעת B. היא נלקחת דרך הפה בצורת קפסולות או סירופ לילדים. לאחר הבליעה הופכת התרופה בכבד לפעילה. על פי דיווחי החברה היצרנית רוש, התרופה מקצרת את משך המחלה בכיממה וחצי ומונעת גם הדבקה בנגיפי השפעת.

 

בשנת 2009 כבר פורסם מחקר שטען כי הטיפול בטמיפלו בילדים אינו יעיל ומגביר את הסיכון לסיבוכים מתחת לגיל 12. הדו"ח, שכלל 2,629 ילדים בגילאי שנה עד 12, מצא כי התרופה "טמיפלו" ומקבילתה "ורלנזה" גורמות להקאות ולא הפחיתו את הסיכון להתקף אסתמה או לזיהומים משניים המצריכים שימוש באנטיביוטיקה.

 

החוקרים הביעו חשש נוסף, שבעקבות שימוש נרחב בתרופה ייצור הנגיף מוטציות עמידות, שנגדן התרופות נגד נגיפי השפעת כבר לא יהיו יעילות. ואכן, מאז דווחו מקרים רבים של עמידות נגיפי שפעת ושפעת החזירים לתרופות.

  

כעת מרכז ה-Cochrane Collaboration ערך מחקר חדש על התרופה ובדו"ח מפורסמים ממצאים המראים כי התרופה מקצרת את משך המחלה משבעה ימים ל-6.3 ימים במבוגר ו-5.8 ימים בילדים - כלומר במספר שעות בלבד. לטענת המחברים, תרופות המבוססות על פראצטמול (אקמול, דקסמול, נובימול) יביאו לתוצאה דומה, בהרבה פחות כסף.

 

באשר להצהרות חברת רוש כי התרופה מונעת סיבוכים טוענים המחברים כי העדויות המדעיות לכך הן זעומות, וכי לא נראית השפעה משמעותית של התרופה במניעת סיבוכי השפעת, כמו דלקת ריאות ויראלית. הדו"ח קובע גם כי התרופה אינה מונעת את התפשטות מגיפת השפעת.

 

מנגד, מסביר הדו"ח, טמיפלו טומנת בחובה מספר תופעות לוואי, הכוללות סחרחורת, כאבי ראש, הפרעות פסיכיאטריות, פגיעה כלייתית והיפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר בדם). אחד ממחברי הדו"ח, פרופ' קארל הנגהן מאוניברסיטת אוקספורד, אמר לרשת הטלוויזיה האנגלית BBC כי "הכספים הרבים שהוצאו על התרופה בבריטניה אינם מוצדקים, אינם תורמים לבריאות החולים ואף עלולים להזיק".

  

ארגון הבריאות העולמי שסיווג את הטמיפלו כ"תרופה הכרחית" אמר: "אנו מברכים כל מידע חדש ומצפים לבדוק את הממצאים ולשקול אותם לאחר פרסומם".

 

חברת התרופות רוש מסרה בתגובה: "אין אנו מסכימים עם המסקנות, שעלולות לגרום לפגיעה חמורה בבריאות הציבור".

  




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טמיפלו. גורמת להפרעות פסיכאטריות
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים