שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA, AP

איך הוא מעז: האנטי-ישראלי שלא מפחד מסיסי

הוא מעריץ של נאצר ואויב של מובארק, מתנגד לנורמליזציה עם ישראל וחבר של חמאס. הסקרים במצרים מנבאים ניצחון סוחף לגנרל לשעבר בבחירות לנשיאות, אך מועמד השמאל חמדין סבאחי לא מוכן לוותר ללא קרב. הכירו אותו

קורא התגר: "אני מעריך שאזכה בבחירות לנשיאות מצרים בשיעור של 52 אחוזים לכל הפחות". את הצהרת הכוונות המפתיעה הזו שיגר באחרונה האיש שיתמודד ראש בראש ובסיבוב אחד בלבד נגד שר ההגנה הפופולרי עבד אל-פתאח א-סיסי. קוראים לו חמדין סבאחי, הוא מועמד השמאל החילוני, מייצג את הזרם הנאצריסטי, והעבר הלא כל כך רחוק מלמד שהוא דווקא מצליח לא רע כשהוא בעמדת האנדרדוג.

 

עוד חדשות בעולם :

אנחנו כאן, הם שם. מרוקו בונה חומת הפרדה

אלפים שבו לחומס: "הכול שרוף, אבל נישן פה"

משאל עם במזרח אוקראינה: "על סף תהום"

הוחזר לכלא - כי שוחרר 90 שנה מוקדם מדי

 

סבאחי הוא השם היחיד שנותר מהבחירות התוססות לנשיאות מצרים שנערך בשנת 2012. באותן בחירות ניצח איש "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי בפער קטן מאוד את איש המשטר הישן אחמד שאפיק. אולם, מי שגנב את ההצגה בסיבוב הראשון היא המועמד האלמוני דאז סבאחי. הוא הגיע למקום השלישי המכובד עם יותר מ-4.8 מיליון קולות והותיר מאחור מועמדים מוכרים הרבה יותר כמו עמרו מוסא, מזכ"ל הליגה הערבית, ועבד אל-מונעם אבו אל-פתוח, האיסלאמיסט המתון.

 

 

פרופ' ג'מאל עבד אל-ג'ואד מהפקולטה למדעי המדינה באוניברסיטה האמריקנית בקהיר טען בזמנו כי הזרמים האזרחיים והחילוניים, שהיו הגורם המשמעותי ב"מהפכת 25 בינואר" ב-2011 שהפילה את חוסני מובארק, הם שהעלו את סבאחי לגדולה ובחרו בו. הסיבה לכך הייתה שהם החליטו להסיר את תמיכתם ממוסא משום שנתפש כסמל למשטר הישן והמושחת של מובארק.

 

הנאצריסטי דחה את "האחים המוסלמים"

אחרי הצלחתו המסחררת בסיבוב הראשון היה סבאחי מוקד לחיזורים מצד תנועת "האחים המוסלמים", שהבינו כי בעזרתו יש למורסי סיכוי רב יותר לזכות.

הם אף הציעו לו להיות סגנו של מורסי, אך הוא השיב בשלילה והעדיף להמשיך בדרכו.

 

גם בבחירות הנוכחיות, נגד המועמד המוביל א-סיסי, מתכוון סבאחי ללכת בדרכו ולא בונה על שותפויות מסוג זה או אחר.

 

"המועמד הנאצריסטי". כך קראו לסבאחי בבחירות הקודמות בשל הליכתו הכמעט עיוורת אחרי המודל שלו להערצה - נשיא מצרים המיתולוגי גמאל עבד אל-נאצר. סבאחי, בן 58, נולד במחוז כפר א-שייח בצפון מצרים למשפחת קשת יום. אביו היה איכר וכנער צעיר בלע בשקיקה את נאומיו חוצבי הלהבות של נאצר. מאנואר סאדאת הוא פחות התלהב. כשהיה סטודנט לתקשורת באוניברסיטת קהיר היה סבאחי פעיל בולט נגד סאדאת והסכם קמפ דיוויד עם ישראל. הוא אף נפגש עם סאדאת במסגרת משלחת סטודנטים ולא חסך ממנו את ביקורתו.

 

בבחירות הקודמות הותיר מאחור מועמדים יותר מוכרים ממנו. סבאחי ותומכיו בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בבחירות הקודמות הותיר מאחור מועמדים יותר מוכרים ממנו. סבאחי ותומכיו בקהיר(צילום: רויטרס)
כשסיים את לימודיו עבד סבאחי בעיתון המזוהה עם נאצר וב-1981 זכה לתואר "העצור הצעיר ביותר" במסגרת גל המעצרים שביצע משטר סאדאת נגד גורמי אופוזיציה.

 

מתנגד לנורמליזציה עם ישראל

סבאחי היה גם אחד מאויביו המושבעים של מובארק ונעצר בשל פעילותו, אף שהיה חבר פרלמנט. ב-2004 הוא היה ממקימי מפלגת האופוזיציה הידועה "אל-כפאיה" ("מספיק") ששמה לה למטרה לשים קץ לקיפוח הכלכלי ולשחיתות ולהפסיק כל סוג של נורמליזציה עם ישראל, וחתום גם על הקמת המפלגה הנאצריסטית "אל-כראמה".

 

לא פלא אם כן שבינואר 2011 הצטרף סבאחי למפגינים בכיכר א-תחריר בקהיר ותבע את הדחתו של מובארק. גם ב"מהפכת 30 ביוני"  ב-2013 עמד סבאחי לצד המפגינים, הפעם נגד הנשיא האיסלאמיסטי מורסי. מאז הדחת מורסי לא השתתף סבאחי בניהול תקופת המעבר, ככל הנראה מתוך מחשבה על הבחירות הבאות ואי רצונו לפגוע בתמיכה בו.

 

תומכי סבאחי טוענים לאפליה מצד הרשויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי סבאחי טוענים לאפליה מצד הרשויות(צילום: רויטרס)
עוד לפני הודעתו של א-סיסי שהוא רץ לנשיאות החליט סבאחי שהוא הולך עד הסוף ומתמודד על משרת ראיס מצרים. כשא-סיסי הצטרף למרוץ בירך אותו סבאחי דרך הטוויטר, אך מאז הוא לא חוסך את ביקורתו עליו.

 

אסטרטגיית הבחירות: "מצרים זקוקה לנשיא אזרחי"

בחודש פברואר אמר סבאחי בראיון ש"מצרים זקוקה לנשיא אזרחי ולא צבאי", ורק לפני כמה ימים אמר בראיון אחר כי הגנרל לשעבר נושא באחריות לטעויות שבוצעו בזמן תקופת המעבר משום שנחשב לאיש מספר אחת בשלטון בקהיר. סבאחי אף הביע נכונות לערוך עימות טלוויזיוני עם א-סיסי. "ניצחון של סבאחי יוכיח כי ב-30 ביוני לא הייתה הפיכה, בניגוד למה ש'האחים המוסלמים' טוענים", מסבירים אנשי סבאחי את האסטרטגיה שלו בקמפיין.

 

קלף נוסף שבו מנסה סבאחי להשתמש הוא הקלף הכלכלי-חברתי, כיאה למועמד מטעם השמאל ובייחוד על רקע היתרון שיש לא-סיסי עליו בנושאי צבא וביטחון. "המדד להצלחה של הנשיא הבא הוא בכינון צדק חברתי אמיתי במדינה ודמוקרטיה אמיתית - ולא החזרת העריצות, השפלת האנשים ופגיעה בחירויותיהם", הסביר סבאחי באחרונה. "הבעיה של מצרים היא שהמדיניות של מובארק ממשיכה עד כה ועל הנשיא הבא להפסיק זאת. כדי שמדינה תצליח, צריך להילחם בעוני, צריך ניהול מצליח, צריך ליישם את הדמוקרטיה, לכונן צדק ולסיים את המלחמה נגד הטרור".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
תומכי סבאחי טוענים לאפליה וששלטונות המדינה עומדים לצדו של א-סיסי. "המדינה אינה ניטרלית בבחירות. היא נוטה לטובתו של א-סיסי, אולם קמפיין הבחירות שלנו כולל צעירים מצרים שהמדינה לא יכולה להביס את רצונם", אמר השבוע סבאחי עצמו. בראיון לרשת CBC הוא טען: "בזמן שאני נאבקתי נגד הנשיא המודח, מוחמד מורסי, ואמרתי שהלגיטימיות שלו נשללה, א-סיסי היה חלק ממשטרו והצדיע לו כאיש צבא". סבאחי גם תהה למה אותו שואלים כל הזמן על מקורות המימון של הקמפיין שלו ואילו את הגנרל לשעבר לא שואלים בכלל.

  

מתראיין תחת כל עץ רענן

בזמן שא-סיסי יורד אל העם, רוכב באופניים ברחבי קהיר בבגדים ספורטיביים ועורך פגישות רבות עם ראשי שבטים, אישי ציבור ועוד, סבאחי דואג להתראיין בכל מקום אפשרי. בניגוד לא-סיסי שמפזר בעיקר הצהרות כלליות, סבאחי מדבר על הכול ועונה על כל שאלה ונושא, אפילו על היחסים עם ישראל והסכם השלום איתה. בראיון לערוץ המצרי CBC בחודש מרס אמר סבאחי שאם ייבחר לנשיא מצרים הוא יבצע שינויים בהסכם השלום עם ישראל.

 

העם המצרי עם א-סיסי? (צילום: AP) (צילום: AP)
העם המצרי עם א-סיסי?(צילום: AP)

עמדתו של סבאחי לגבי ישראל ויחסיה עם מצרים ידועים זה שנים רבות, והוא עצמו ידוע בקשריו עם בכירי חמאס ואף ביקר בעזה במסגרת משלחת מטעם הפרלמנט המצרי. לא מזמן הוא אמר שיש לעצור את התנהלות חמאס נגד הביטחון הלאומי של מצרים והוסיף שאין הדבר אומר שיש למנוע ממצרים להמשיך לתמוך בעם הפלסטיני. "אי אפשר להגדיר ארגון שנלחם בכיבוש הישראלי כארגון טרור", אמר סבאחי.

 

הבחירות לנשיאות מצרים ייערכו ב-26 וב-27 במאי. האם יצליח סבאחי לעשות את הלא ייאמן וללכת הפעם עד הסוף? למעשה, גם המועמד הנאצריסטי לא מתכחש לפופולריות הרבה של א-סיסי בציבור המצרי, אבל עדיין מאמין שהכול אפשרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אופטימי. סבאחי
צילום: רויטרס
מומלצים