שתף קטע נבחר

מתמנגלים: 13 פארקים מומלצים לנפנופים

איפה פותחים מנגל ביום העצמאות? מיער בירייה ועד למדשאות המוריקות של פארק אופקים - עופר עין גל ממליץ על 13 פינות חמד מוסדרות ומרהיבות לנפנוף

יש שמעדיפים לקיים את מצוות מינגול החג בפורומים מצומצמים בחצרות בתים פרטיות ויש מי שלהם קוסמים דווקא הפארקים והטבע. משכימי הקום יוכלו להימנע מהפקקים ולשלב את הגריל עם טיול קצר לבניית התיאבון, תוך מימוש זכותנו הטבעית על המנגל של יום העצמאות. רק חשוב לזכור: נהגו בהגינות כלפי הסביבה המארחת והשאירו אחריכם נקי.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

אייפד? איינַכּבַה!

ברצלונה בזול: "ולינג" מוסיפה טיסות לישראל

הבריחה הגדולה: משאירים את ניו יורק מאחור

 

צפון

1. יער בירייה

היער משתרע ממורדות העיר צפת ועד ראש פינה. בשטח היער: מצודה בירייה המשוחזרת והיפה, בוסתנים, קברי צדיקים (ובראשם קברו של יונתן בן עוזיאל שהשתטחות על קברו נחשבת כסגולה למציאת שידוך), בית כנסת עתיק, מעיינות, מלון בוטיק ("בית בגליל"), חניונים, מצפורים, נוף מרשים ובריזה קרירה גם בימי הקיץ הקשים.

 

איפה מנפנפים? במגוון אזורים ביער.

מתקנים: בחניון יש שירותים ביולוגיים, מי שתייה, מתקני צלייה (מנגל) במקומות שמותר לנפנף בהם, מסלול מכשולים אתגרי באורך 120 מטרים ומתקני שעשועים לילדים.

איך מגיעים: מצומת עין זיתים ייסעו עם כביש 8900 דרומה לצפת, ויעקבו אחר השילוט למצודת ביריה. בצומת הכניסה לצפת פונים שמאלה עם השילוט החום למצודה. בכיכר שבסוף העלייה פונים שמאלה, ובצומת הבא פונים ימינה. אחרי כ-400 מטר נוספים פונים שמאלה, אל מצודת ביריה.

 

 (צילום: רונית סבירסקי) (צילום: רונית סבירסקי)
(צילום: רונית סבירסקי)

 

2. פארק רמת מנשה

פארק רמת מנשה משתרע על 85 אלף דונם מדרום לכרמל, בין המושבה יוקנעם לקיבוץ גלעד. בפארק יערות, שדות ומטעים, מעייינות ופלגי מים שזורמים כל השנה.

 

אונסק"ו הכריזה על המקום כמרחב ביוספרי שמחייב את כל הגורמים להתנהל על פי עקרונות אקולוגיים, תוך התחשבות בתנאים הסביבתיים והכלכליים של יושבי האזור. בפארק בין היתר נחל השופט ונחל התנינים, ג'וערה ומערת הפלמ"ח, חורשת רקפות, חורבת בית ראש ויער הקיבוצים.

 

איפה מנפנפים: סמוך לחניון החרובים. בשאר חלקי נחל השופט אין להבעיר אש.

מתקנים: חניון המותאם למוגבלים בתנועה, מתקני משחקים, שולחנות פיקניק ועוד.

איך מגיעים: מכביש 66 בכניסה ליערות הזורע, בין סימני הק"מ ה-28-29. נסיעה קצרה מובילה לשער הכניסה לפארק. לחניון החרובים: חוצים את נחל השופט בגשר שמותאם למעבר מכוניות וומשיכים ישר בעקבות השילוט.

 

 (צילום: רונית סבירסקי) (צילום: רונית סבירסקי)
(צילום: רונית סבירסקי)

 

3. יער לביא

היער נושא את שמו של הישוב היהודי "לוביא" מתקופת המשנה והתלמוד שחורבותיו פזורים ביער ומשתרע על פני כ-3,000 דונם ממזרח ומדרום לצומת גולני.

 

 במקום 4 חניונים מוסדרים לפיקניק: חניון נופש פעיל עם אמפיתיאטרון קטן, שולחנות פיקניק וגישה למכים, חניון העתיקות: קטן עם שולחנות פיקניק ספורים ובורות מים בסביבתו, חניון הזיתים: קטן וקרוי על שם עצי הזית בסביבתו וחניון יער דרום אפריקה הקטנטן סמוך לדרך הגישה המזרחית ליער. יתרונם של החניונים הקטנים הוא שאם הצלחתם ותפסתם שם שולחן, יש סיכוי סביר שלא תאלצו לחלוק אותו עם המוני ישראל.

 

איפה מנפנפים? בחניונים המוסדרים

מתקנים: שולחנות נופש, שירותים מסודרים, מתקני משחק לילדים וברזי מים

איך מגיעים? שלוש דרכים לכיסה ליער: הכניסה העיקרית עוברת דרל חניון הנופש הפעיל מסתעפת מכביש צומת גולני-טבריה (מספר 77), בין סימני ק"מ 68-69. כניסה נוספת ליד חניון דרום אפריקה כקילומר אחד מהכניסה לחניון המרכזי. השלישית: מכביש צומת גולני-עפולה (מספר 65) כ-300 מטר מצפון לצומת.

 

 (צילום: יואל הורביץ) (צילום: יואל הורביץ)
(צילום: יואל הורביץ)

 

4. פארק ז'בוטינסקי - שוני

הפארק והאמפי המהוגנים שמצויים היום במקום לא משקפים את ההסטוריה הפרועה שלו: שוני היתה עיירת נופש תוססת שמשכה אליה את עשירי קיסריה שהגיעו להתהולל במסגרת חג המים ועל כן איכלסה בריכות מים רחבות מידות, ספא ובתי מרחץ.

 

גורלם של המבנים המפוארים היה כשל גורלה של רומא והם נחרבו ואף מבנה האמפי שכיום משמש אכסנייה להופעות ואירועים נבנה רק בתקופה העות'מנית.

 

מה יש במקום? מוזיאון האצ"ל מכיוון שהמקום המבודד שימש בתקופת המנדט כבסיס האימונים הראשי של הארגון, מוזיאון ארכאולוגי, מוזיאון אחיעם לפיסול ישראלי, מוזיאון ההתיישבות ותצפית מצוינת על רמות מנשה.

 

איפה מנפנפים? באזור המוסדר של המדשאה.

מתקנים: שולחנות פיקניק, מתקני שעשועים, שירותים וברזי מים

איך מגיעים? על אם הדרך בין בנימינה לזכרון יעקב, כקילומטר אחד מצפון לבנימינה

 

5. נחל פרוד

מפלי פרוד ששוכנים בגליל העליון למרגלות הר מירון, זורמים בחורף ובאביב בשצף קצף והופכים לאטרקציה מרכזית בבואכם למנגל. השנה בשל החורף השחון הסיכוי לשכשך רגליים הוא נמוך, אבל עדיין האזור מצוין ורומנטי לפעולת הצלייה והנופש.

 

איפה מנפנפים? באזורים המוסדרים סמוך לחניון מפלי פרוד

מתקנים: מתקני מנגל וספסלי נופש

איך מגיעים? פונים צפונה בצומת חנייה, מכביש 85 לכביש 866 ועוקבים אחר השילוט לקיבוץ פרוד. בכניסה אליו פונים שמאלה לכביש לא משולט. אחרי כ- 100 מגיעים לחניון.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

ירושלים והמרכז

 

6. עין חמד

מספר מעיינות קטנים שמכונים בשם הכולל "עין חמד" התנקזו בעבר לאפיק נחל כסלון, שגודר בתעלה וסביבו נבנה הגן הלאומי, מעוטר עצי דולב, אלונים, אורנים ומדשאות. מאז יבשו המים וכיום מוזרמים באפיק מים באופן מלאכותי.

 

הפארק זכה בשמו הלטיני אקווה בלה (מים יפים), בזכות הבריכות הרדודות אליהן מתנקז הנחל. בחלק הדרומי של הגן שרידי מבנה צלבני מהמאה ה-12.

 

איפה מנפנפים?  באזור המוסדר

מתקנים: מי שתייה, שירותים, מתקני פיקניק ומדשאות. 

איך מגיעים? נוסעים בכביש מספר 1, עד מחלף חמד. עם הירידה מהכביש פונים ימינה ובפנייה השנייה פונים אל הגן

 

 (צילום: אייל מטרני) (צילום: אייל מטרני)
(צילום: אייל מטרני)

 

7. פארק יער שוהם

יער טרשי שמתפרס על פני 2000 דונם ושהכשרתו החלה ב-1987. האזור עשיר באתרי טבע ומורשת, שהבולט שבהם הוא ריצפת הפסיפס בכנסיית בכחוס הקדוש מהמאה ה-4 לספירה, לצד שרידים מתקופת המשנה והתלמוד.

 

איפה מנפנפים?  באזור המוסדר

מתקנים: חניוני מטיילים, שולחנות פיקניק, מתקנים לילדים ומתקני איסוף פחמים.

איך מגיעים? נוסעים בכביש ראש העין - מחלף בן שמן (כביש 444). מול שוהם פונים מזרחה בכביש המוביל לאזור התעשייה מודיעין. נוסעים כקילומטר ופונים דרומה (ימינה) על פי השילוט המכוון לפארק יער שוהם.

 

 (צילום: פנינה לבני)
(צילום: פנינה לבני)

 

8. חוף מכמורת

חוף עם מפרץ טבעי סמוך ליישוב מכמורת שממוקם באמצע הדרך בין נתניה לחדרה. בחלק הדרומי של החוף, על סלעי הכורכר שנושקים למים אפשר למצוא עשרות בעלי חיים ימיים. בחלקו הצפוני החוף מגיע עד שפך נחל אלכסנדר.

 

איפה מנפנפים? בצפון החוף, מעבר לגבול הרחצה המוכרז מותר למנגל, יש שילוט.

מתקנים: שירותים ומקלחות ציבוריות, סככות צל ורשתות למשחק כדורעף.

איך מגיעים? מכביש החוף (כביש 2) פונים במחלף בית ינאי לכיוון הים וימינה לכיוון מכמורת. הכניסה לחוף - 150 מטר אחרי מעגל התנועה של היישוב.

  

9. תל עזקה

ממערב לעמק האלה, בלב השפלה נישא התל האריכאולוגי, שריד לעיר המקראית עזקה. רב הממצאים שהתגלו במאה ה-19 וכוללים בין היתר מצודה מתקופת המלוכה כוסו בתום החפירה. מערכת חדרי הקבורה מהתקופה הרומית ומחילת המסתור מיימי מרד בר כוכבא מומלצת לחובבי האתגרים. התצפית מהתל עוצרת נשימה וכוללת את עמק האלה, השפלה, מישור החוף, הרי ירושלים ומורדות הר חברון. קחו בחשבון שיש הליכה של כ-500 מטר בין החניון לתל.

 

איפה מנפנפים? באזור המוסדר על התל

מתקנים: שולחנות פיקניק ומתקני שעשועים.

איך מגיעים? נוסעים על כביש 38 לכיוון בית שמש, עוברים את העיר ו-4.5 ק"מ אחרי הצומת של בית ג'ימל ועינות דקלים מגיעים לצומת עזקה. פונים ימינה ואחרי 1.5 ק"מ פונים שוב שמאלה לכיוון הכניסה הצפונית לפארק בריטניה. מהכניסה לפארק נוסעים לפי השילוט לתל עזקה.

 

10. יער חרובית

יער חרובית שוכן במערבה של שפלת יהודה ומציע כ-8,000 דונם של יער נטוע, שרובו חרובים ועל כן שמו. ביער מסלולי אופניים למי שנתקף יסורי מצפון לפני או אחרי המנגל. קצה היער גובל מדרום בנחל האלה ותל צפית וגולת הכותרת שלו הוא יער הלוחם שמנגיש את הטבע לאנשים המרותקים לכסאות גלגלים.

 

איפה מנפנפים? בכל מקום שבו מתקני מנגל

מתקנים: שולחנות פיקניק, מתקני מנגל, מתקני משחק וכושר גופני.

איך מגיעים? הבאים מהשפלה ייסעו בכביש 383, מצומת ראם (מסמייה) לכיוון מושב זכריה ויפנו ליער בין סימני ק"מ 8-7. הבאים מירושלים או מבאר שבע ייסעו בכביש בית גוברין-שער הגיא (כביש מס' 38) ובצומת עזקה יפנו מערבה (כביש מס' 383, גפן-תירוש), ייסעו ישר כ-5 ק"מ, קצת לפני היישוב כפר מנחם ישנו שלט קק"ל המורה לפנות שמאלה לכיוון יער חרובית.

 

 (צילום: ארכיון צילומי קק"ל)
(צילום: ארכיון צילומי קק"ל)

 

9. חוף גבעת עלייה, יפו

מי שמחפש לעצמו חוויה ים תיכונית אותנטית בלי להרחיק מגוש דן יכול לפתוח במסורת המינגול על הטרסות היפות בכניסה לחוף גבעת עלייה ביפו, בשכנות לבניין מרכז פרס לשלום. יש משם נוף ים תיכוני מהמם ואת הבשר אתם יכולים לרכוש טרי מאחת הקצביות היפואיות המצוינות שפתוחות כל העת. אם צפוף לכם: אתם יכולים לנדוד צפונה מעט לפארק החופי "מדרון יפו" החדש.

 

איפה ממנגלים? על הטרסות.

מתקנים: שירותים מסודרים וחוף ים מהיפים בתל אביב

איך מגיעים? נמצא בסוף רחוב קדרון, צמוד למרכז פרס לשלום

 

 (צילום: אורי תאר) (צילום: אורי תאר)
(צילום: אורי תאר)

 

דרום

11. יער יתיר

היער הנטוע הגדול בארץ הוא המשכו הישיר של רעיון הפרחת השממה ופיתוח הנגב. היער נקרא על שם עיר הלווים המקראית ששרידיה נמצאו באזור. בין היתר ביער שבילי טיולים, אתרי ארכיאולוגיה כשרידי העיר יתיר ודרך רומית ושביל הבורות והמערות.

 

איפה ממנגלים? חניון הבור.

מתקנים: מתקני מנגל, שולחנות פיקניק, ברזיות מים ומתקני משחק.

איך מגיעים? כ-5 קילומטר מצומת שוקת לכיווון ערד, על כביש מספר 51, פונים צפונה. ממשיכים על הכביש המרכזי של יער יתיר, עוברים את בית היערנים ופונים ימינה לכיוון הישוב שני/ לבנה. חולפים מימין על פני חרבת ענים ועל פני גשרון ופונים ימינה אל דרך המאגר המסומנת בכחול. לפני בור המים פונים ימינה אל שביל המתקנים החקלאים וממשיכים כ-600 מטר עד לחניון.

 

 (צילום: אוירי מורדגן)
(צילום: אוירי מורדגן)

 

12. פארק אופקים

במרכזו של יער אופקים ששוכן ממזרח לעיר וניטע בסוף שנות ה-70 גם העדן של המנגליסטים: בלב המדבר מדשאות עם צל, נקודות תצפית מבצר פטיש המשוחזר, מערת אלג'ריר וכל מתקן אפשרי שדרוש לבילוי של יום עם ילדים. הגישה לנכים נחה.

 

איפה ממנגלים: בפינות הייעודיות הפזורות.

מתקנים: שולחנות פיקניק, מתקני שעשועים, שירותים ומים.

איך מגיעים? בצומת גילת (כביש נחל עוז מס' 25) פונים לכיוון אופקים (כביש 241). כ-4 ק"מ אחרי צומת אורים פונים פנייה שמאלה משולטת לפארק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
רק תשמרו על הניקיון והסדר, טוב? מנגל
צילום: ירון ברנר
מומלצים