שתף קטע נבחר

שיעים נגד סונים בצל הטרור. עיראק בוחרת

לראשונה מאז נסיגת הכוחות האמריקניים ב-2011, הולכים העיראקים לקלפיות. 9,012 מועמדים נאבקים על 382 מקומות בפרלמנט, וראש הממשלה השיעי אל-מליכי רוצה להיבחר בשלישית על רקע האלימות העדתית הקשה, הטענות שהוא מפלה את האוכלוסייה הסונית והקרבות עם שלוחות אל-קאעידה

מבחן גדול לדמוקרטיה העיראקית: מבצע אבטחתי גדול ממדים נערך היום (יום ד') בעיראק, בשעה שאזרחי המדינה הולכים להצביע בבחירות הכלליות הראשונות מאז נסיגת הכוחות האמריקניים ב-2011. ראש הממשלה השיעי נורי אל-מליכי מתמודד על כהונה שלישית על רקע האלימות העדתית הקשה במדינה והטענות שהוא מפלה את האוכלוסייה הסונית.

 

כך הפכה בירת האיסלאם לעיר הגרועה בעולם

 

עוד חדשות בעולם :

הארי נפרד מחברתו: "הייתה תלותית מדי"

תושבי העיירה חוששים: הלווייתן יתפוצץ עלינו

רוצים קידום: ילידים בצבא בוליביה שובתים

בגרמניה אסור, בצרפת מותר: 125 להיטלר

 

מחוז אנבאר המערבי נשטף בחודשים האחרונים במאבקים אלימים על טריטוריות בין מיליטנטים סונים לבין צבא עיראק ומיליציות שיעיות. במקביל, הכלכלה העיראקית מקרטעת וראש הממשלה אל-מליכי סופג ביקורת גדולה על כך שהוא גורם לפילוג עדתי כדי להשיג רווחים פוליטיים.

 

סופג ביקורת מכל עבר. אל-מליכי לאחר הצבעתו בבגדד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סופג ביקורת מכל עבר. אל-מליכי לאחר הצבעתו בבגדד(צילום: AFP)

יותר מ-30 מיליון בעלי זכות בחירות יבחרו היום ב-328 חברי פרלמנט מתוך 9,012 מתמודדים, ולמעשה הבחירות נחשבות למשאל עם על שלטונו של אל-מליכי, שיושב בכיסא ראש הממשלה בשמונה השנים האחרונות.

 

אף מפלגה לא צפויה לזכות ברוב

פרשנים פוליטים בעיראק אומרים שאף מפלגה לא צפויה לזכות ברוב בפרלמנט, ושהקמת ממשלה תהיה משימה קשה ביותר אפילו אם מפלגת "מדינת החוק" של אל-מליכי תזכה במספר המושבים הגבוה ביותר בבית הנבחרים. 

אל-מליכי מתמודד עם התנגדות גם מצד יריביו הסונים וגם מצד יריבים שיעים, והוא מנסה לצייר את עצמו כמגן הקהילה השיעית נגד "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (ISIL), ארגון שפועל במחוז אנבאר ומסונף לאל-קאעידה.

 

השבוע הבטיח ראש הממשלה העיראקי לעצור את כניסת הארגון הקיצוני לבגדד. "האם ה-ISIL ואל-קאעידה מסוגלים להשיג את המטרה שלשמה הם קמו - להפיל את בגדד ומחוזות נוספים ולהרוס את המקומות הקדושים? אני אומר 'לא'", אמר אל-מליכי. "ה-ISIL מחוסל, אבל יש לו תאים שעדיין קיימים, ואנו נמשיך לרדוף אחריהם ובימים הקרובים אנו צפויים לחזות בהתפתחויות גדולות". אל-מליכי הצביע בקלפי בבגדד ואמר שהוא בטוח בניצחונו.

 

בחירות ראשונות מאז נסיגת האמריקנים. קלפי בבגדד (צילום: AP) (צילום: AP)
בחירות ראשונות מאז נסיגת האמריקנים. קלפי בבגדד(צילום: AP)

כוחות הצבא העיראקי מנהלים בארבעת החודשים האחרונים קרבות עזים בערים רמאדי ופלוג'ה במחוז אנבאר. בעקבות הלחימה נאלצו 420 אלף בני אדם לעזוב את בתיהם, וועדת הבחירות המרכזית הודתה שהיא יכולה לערוך בחירות רק ב-70 אחוזים משטח מחוז אנבאר, לא כולל פלוג'ה שנכבשה על ידי שלוחות אל-קאעידה.

 

הסונים נגד רה"מ השיעי: "מחנך לנקמה"

רק שלשום נהרגו 50 בני אדם בשורה של התקפות ברחבי עיראק, ובכלל מתחילת השנה נהרגו יותר מ-4,000 בני אדם במדינה הערבית. בחלק מההתקפות היו מעורבים מחבלים מתאבדים במדי צבא ומשטרה. מי שנושא את רוב הנטל על כתפיו היא האוכלוסייה הסונית שנתפסת בחשדנות על ידי הרוב השיעי וכוחות הביטחון ואף סופגת איומים מצד "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט".

 

המנהיגים הסונים בעיראק מתארים את אל-מליכי כשליט אוטוריטרי שרוצה להרוס את הקהילה שלהם. יריבו הסוני הגדול ביותר של אל-מליכי, יו"ר הפרלמנט אוסמה א-נוג'איפי, מתח עליו השבוע ביקורת גדולה. "האנשים שלנו לא נהנו מאחדות לאומית אלא רק משקשוק הנשק, שפת הדם, החינוך לנקמה, ההסתה העדתית והאנשים העקורים מבתיהם כתוצאה מטרור ומיליציות", אמר נוג'איפי לתומכיו. הוא חושש שכהונה שלישית של אל-מליכי תהיה "אישור לבצע מעשי טבח באוכלוסייה חפה מפשע".

 

המטיף השיעי הקיצוני מוקתדע א-סאדר ברגע ההצבעה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המטיף השיעי הקיצוני מוקתדע א-סאדר ברגע ההצבעה (צילום: רויטרס)

התקופה הקרובה בעיראק תהיה מבחן גדול לדמוקרטיה במדינה הערבית. אחרי הבחירות האחרונות ב-2010 עברו תשעה חודשים עד שהוקמה ממשלה. אותן בחירות נערכו בזמנו בשעה שעשרות אלפי חיילים אמריקנים מוצבים במדינה. אך לא עוד. בבחירות היום, אין כוחות אמריקניים בנמצא, ופרשנים מזהירים שהרכבת הממשלה עשויה להימשך לפחות שנה, וברקע תימשך הלחימה בפאתי בגדד ובמחוז אנבאר - דבר שרק יוסיף לחוסר היציבות במדינה.

 

בניגוד לממשלות אחדות קודמות, נראה שאל-מליכי - אם יזכה בכהונה שלישית - ירצה להקים הפעם קואליציה חזקה שתהיה בסיס לממשלת רוב.

 

אבטחה גדולה באזור הקלפיות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבטחה גדולה באזור הקלפיות(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הביא את בתו לקלפי. עמאר אל-חכים, מנהיג "המועצה העליונה האיסלאמית" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הביא את בתו לקלפי. עמאר אל-חכים, מנהיג "המועצה העליונה האיסלאמית"(צילום: AFP)

למרות הביקורת הגדולה נגד אל-מליכי, בעיראק יש עדיין אזרחים רבים שאוהבים אותו ורואים במו כמושיעם הגדול. "אל-מליכי הוא עדיין האיש החזק שמכה באל-קאעידה בתוך המאורה שלו באנבאר, ורוב השיעים רואים בו כמושיע שלהם מפני השליטה והטרור של הסונים. הוא האיש למשימות קשות", אמר ספאדין מוריב, עובד ממשלה בעיר חילה.

 

אזרחים אחרים איבדו את האמון במערכת הפוליטית, אולם עדיין מתכוונים להצביע בבחירות. "לא יצא לי שום דבר טוב מהבחירות האחרונות, ולא נראה שיהיה לי טוב מהבחירות עכשיו", אמר תאמיר מוחמד ג'אסים", בעל חנות בעיר חילה, הנמצאת דרומית לבגדד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הסונים טוענים לאפליה נגדם. מצביעות בבגדד
צילום: AFP
מומלצים