שתף קטע נבחר

מעכשיו: קל יותר לעבור ניתוח שינוי מין בישראל

שורת הנחיות שגיבשה שרת הבריאות נועדה להקל על טרנסג'נדרים שמבקשים לעבור ניתוח לשינוי מין. גיל הזכאות להליך ירד מ-21 ל-18, וזמן ההמתנה של המועמדים יקוצר משנתיים לשנה. גרמן ל"ידיעות אחרונות": "זהו צעד נוסף לתמיכה בקהילות שסובלות מסטיגמות"

הם סובלים מקיפוח מתמשך, מאפליה ומדעות קדומות, עכשיו המדינה נחלצת לעזרתם: משרד הבריאות מתכוון להסדיר מחדש את נושא הניתוחים לשינוי מין בישראל. בין השאר, התנאים לביצוע ניתוחים כאלה יהיו קלים יותר, והגיל המינימלי למי שמבקשים לעבור אותם ירד מ-21 ל-18.

 

 

עוד על ניתוח לשינוי מין:

 

ניתוחים לשינוי מין החלו להתבצע בישראל בשנות ה-70, ללא רגולוציה. ב-1985, בעקבות ניתוח שהסתבך, שינה משרד הבריאות את הנהלים ומאז מבוצעים הניתוחים בבתי חולים ציבוריים בלבד בכפוף לאישור ועדה. בהנחיות משרד הבריאות מ-1986 נקבע כי המועמד לניתוח צריך להיות במעקב של שנתיים מהרגע שביקש לשנות את מינו ועד קבלת האישור המיוחל, כשבתקופה זו הוא צריך לחיות חיים מלאים כבן המין השני.

 

בנוסף כל מועמד צריך להופיע בפני ועדה ייחודית הכוללת שישה חברים, ביניהם פסיכולוגית שנפגשה איתו בקביעות במטרה לעקוב אחר התאמתו לניתוח. חברי הוועדה אישרו ניתוח רק למועמדים בני 21 ומעלה, שטופלו בהורמונים במשך תקופה משמעותית, ורק לאחר שווידאו כי המועמד הבין "הבנה מלאה" את משמעות הניתוח וחתם על הסכמה.

 

ד"ר חיים קפלן, הרופא היחיד שביצע עד לאחרונה את הניתוחים האלה בישראל, תיאר בראיון את הקשיים שאיתם התמודדו המועמדים: "העובדה שהם צריכים לחיות שנתיים כבן המין השני יוצרת אינספור בעיות. בכל מקום כתוב שאתה גבר, למרות שבפועל אתה מרגיש אישה. הבעיות מגיעות בתדירות יומיומית: לאילו שירותים תיכנס, של נשים או של גברים? בראיונות עבודה מצלמים את תעודת הזהות, ולא כל אדם מעוניין שידעו שהוא טרנסג'נדר".

 

לפני ארבע שנים הקים משרד הבריאות ועדה בראשות היועצת המשפטית, עו"ד מירה היבנר-הראל, שהתבקשה לבחון את הנושא, אולם סיימה את עבודתה מבלי שהוסכם על שינויים בתנאים לביצוע הניתוח. כעת החליטה שרת הבריאות, יעל גרמן, לבצע מהפכה בתחום. ההנחיות החדשות, שגובשו לבקשת נציגי קהילת הטרנסג'נדרים, כוללות שורה של שינויים דרמטיים שיקלו על הפונים לוועדה.

 

בין השאר, נקבע כי גיל המועמדים יעמוד על 18 בעת הפנייה הראשונה, ולא 21 כפי שהיה עד כה. עוד נקבע כי המועמד לניתוח יצטרך לחיות 12 חודשים בזהות המגדרית המבוקשת, ולא 24, וכי הוועדה רשאית לקצר את התקופה על פי שיקול דעתה. הוועדה תורשה, אך לא תחויב, להתנות את מתן האישור לניתוח בנטילת הורמונים.

 

עוד קובעות ההנחיות החדשות כי הוועדה המאשרת תהיה ועדה ארצית ציבורית, ולא כזאת המשויכת לבית חולים מסוים, והיא תמונה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות. לראשונה תגבש הוועדה נוהל פנימי לפעילותה, בעזרת נציג הקהילה הטרנסג'נדרית, שיהיה שותף לעבודתה. הסדרת התנאים לביצוע ניתוחים  לשינוי מין מתווספת לחוזר משרד הבריאות מלפני חודשיים, שמחייב את קופות החולים לממן ניתוחים לשינוי מין מאישה לגבר בחו"ל, מאחר שאלה אינם מבוצעים כיום בישראל.

 


התנאים לביצוע ניתוח שינוי מין בישראל

התנאים לביצוע ניתוח שינוי מין בישראל
המצב עד היום ההנחיות החדשות
חובה לחיות שנתיים בזהות המגדרית המבוקשת חובה לחיות שנה בזהות המגדרית המבוקשת (הוועדה יכולה אף לקצר זאת)
הגיל המינימלי לפנייה לניתוח - 21 הגיל המינימלי לפנייה לניתוח - 18
אישור לניתוח מותנה בנטילת הורמונים אישור לניתוח לא מותנה בנטילת הורמונים
האישור ניתן על ידי ועדה מקומית של בית חולים האישור ניתן על ידי ועדה ארצית שכוללת נציג של הקהילה הטרנסג'נדרית

 

"ההנחיות החדשות נועדו להקל על המועמדים לניתוח, והן מעבירות מסר חברתי חשוב, שאדם שמבקש לשנות את מינו אינו סובל מהפרעה נפשית וזכאי לתמיכה בתהליך הלא פשוט", אומר עו"ד אסף וייס,יועץ בכיר לשרת הבריאות, שהיה שותף לניסוח ההנחיות החדשות יחד עם ד"ר בועז לב, פרופ' ארנון אפק, ד"ר אייל וינקלר, אלונה ברגר, נורה גרינברג, אלישע אלכסנדר וגרסיאלה כרמון.

 

שרת הבריאות גרמן אמרה: "ההנחיות החדשות הן צעד נוסף במאבק שלנו להכרה ולתמיכה בקהילות שסובלות מסטיגמות. ההקלות שננהיג יקצרו את תקופת ההמתנה לניתוח ויבטיחו ליווי הולם למועמדים שיעברו אותו, תוך שיבטיחו כי הם מבינים את כל המשמעויות של ביצוע הניתוח. ללא ספק, מדובר במהפכה".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גיל המועמדים יעמוד על 18 בעת הפנייה הראשונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים