שתף קטע נבחר

למה אין פיקוח על מטפלים ברפואה משלימה?

לצד הפריחה העצומה ברפואה המשלימה וכניסתה למוסדות רפואיים מוכרים, עדיין אין בישראל חקיקה המסדירה את הכשרת המטפלים ומפקחת על איכותה. הרופאים טוענים לחוסר ביסוס מדעי - אבל המחקרים מוכיחים אחרת. טור דעה

רפואה - מילה אחת קטנה ולה משמעויות רבות. מיהו הרופא ומה הוא מרפא? מהו ריפוי ומהי החלמה? האם קיים טיפול מקובל, ואיזה הוא טיפול החורג מהמקובל? האם "רפואה משלימה" היא רפואה? ואם כן, את מה היא משלימה?

 

מאה השנים האחרונות היו ללא צל של ספק רוויות במחקר ובקדמה רפואית. אם בתחילתן נפטרו רבים ממחלות זיהומיות, הרי שהיום עולה הרפואה על כל דמיון ופורצת דרך בשיטות אבחון וטיפול מודרניות ומתוחכמות ביותר.

 

לצד זאת, בישראל של שנות האלפיים ניתנים מיליוני טיפולים במקצועות השונים של הרפואה משלימה, החל ברפואה סינית מסורתית, המשך בהומיאופתיה ובנטורופתיה וכלה ברפואת צמחים קלינית. חלק מהטיפולים הללו ניתנים במרפאות של קופות החולים השונות ובבתי החולים הממסדיים, והשאר במרפאות פרטיות וקהילתיות.

  

 

עוד על רפואה משלימה:

 

מי מפקח על המטפלים?

אולם, למרות הצמיחה העצומה בכל קנה מידה שעשה בעשורים האחרונים, לא הוסדר עד כה תחום הרפואה המשלימה באופן חוקי בישראל ולא נמצא תחת בקרה של משרד ממשלתי כלשהו. מצב זה משאיר את נושא איכות ההכשרה המקצועית במקצועות הרפואה המשלימה בידיהם של מוסדות ההכשרה המקצועית ובידיהם של האיגודים המקצועיים. במציאות שכזו, ללא הכרה ופיקוח רשמיים, כל מוסד לימודי יכול לנהוג על פי ראות עיניו ולהכשיר את דור העתיד של הקלינאים כפי הבנתו.

 

לפיכך עולות השאלות הנוקבות הבאות: אם אכן, כפי שמלמדים המספרים הרשמיים, כל כך הרבה אנשים בישראל צורכים רפואה שכזו ואם חלק ניכר מהטיפולים ניתנים במרפאות ובמוסדות רפואיים מוכרים, מדוע נחשבת רפואה משלימה לתחום "אפור" ולא מוסדר? כיצד מאפשר הממסד הרפואי מצב שבו אין חקיקה המסדירה את ההכשרה ואת הטיפול ברפואה משלימה?

 

קולות רמים נשמעים לא פעם מקרב הממסד הרפואי הטוענים שמדובר ברפואה שאין לה כל ביסוס מדעי, וזאת למרות העובדה שאלפי מחקרים מדעיים שונים מתפרסמים בכל שנה ומוכיחים פעם אחר פעם את יעילותה המעשית של הרפואה המשלימה.

 

אחרים טוענים שהכשרת המטפלים ברפואה משלימה בישראל אינה מספקת, ומתעלמים מהעובדה שקיימים מוסדות הכשרה מקצועית ותיקים המלמדים רפואה משלימה באופן מקצועי ואחראי אשר עומד בדרישות ובפיקוח האיגודים המקצועיים הרשמיים, והעולה בקנה אחד עם המקובל במוסדות הכשרה מקצועית מובילים בתחומי הדעת הנדונים בכל מקום אחר בעולם המערבי.

הטיפולים ניתנים גם במרפאות ובמוסדות רפואיים מוכרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפולים ניתנים גם במרפאות ובמוסדות רפואיים מוכרים(צילום: shutterstock)
 

ציפייה לתוצאות טיפול טובות יותר

ברור כי הרפואה המשלימה בישראל עוברת כיום מהפך ברמת ההכשרה המקצועית, ברמת הפיקוח על מוסדות ההכשרה והחשוב מכל - מהפך ברמת הציפייה של המטופלים להבנה טובה יותר של מצבם הרפואי מצד בעלי המקצוע ובהתאם ציפייה לתוצאות טיפוליות טובות יותר.

 

לפיכך, אין זה פלא שבמקביל להעלאת רמתה הכללית של הרפואה המשלימה בישראל אנו עדים לפריחה גדולה גם בשיתופי פעולה בין הממסד הרפואי לבין עולם הרפואה המשלימה על כל גווניו.

 

למרות ההתקדמות המשמעותית שנעשתה בשנים האחרונות, יש לזכור כי הדרך עודנה ארוכה. כדי שהרפואה המשלימה תתקבל כחברה שוות חובות וזכויות בקרב הממסד הרפואי, עלינו לפעול ביתר שאת בשלושה מישורים.

 

תחילה, במישור הפוליטי/רגולטורי שבו פועלים האיגודים המקצועיים הרשמיים כדי להגיע להכרה ממסדית מוסדרת בענפי הטיפול המרכזיים של הרפואה המשלימה - רפואה סינית, רפואת צמחים קלינית, נטורופתיה והומיאופתיה.

 

המישור השני הנו המשך הפעילות במישור האינטגרטיבי, כלומר הידוק שיתוף הפעולה עם הממסד הרפואי בבתי החולים, במרפאות קופות החולים ובמרפאות הפרטיות. והשלישי - המשך ההשקעה והמאמץ לשיפור ההכשרה והפיקוח המקצועיים למען רווחת הציבור הרחב בישראל ובריאותו.

 

הכותב הוא יו"ר איגוד ההרבליסטים הקליניים הישראלי, Cl.H, MIHA, חבר פורום הסנ"ה המקדם רגולציה של מקצועות הרפואה המשלימה בישראל



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרפואה המשלימה בישראל עוברת כיום מהפך ברמת ההכשרה המקצועית
צילום: shutterstock
נדרשת חקיקה. גל מ' ראן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים