שתף קטע נבחר

אל-קאעידה בעיראק: "נמות או שנשלוט בכם"

יממה אחרי שכבשו את העיר השנייה בגודלה מוסול, השתלט ארגון הטרור על העיר בייג'י ועל מתקן הזיקוק הגדול במדינה - לא לפני שאיים על שוטרים וחיילים: "מייעצים לכם להניח את נשקכם". האו"ם: חצי מיליון ברחו ממוסול

אנשי אל-קאעידה לא עוצרים וממשיכים "לנגוס" בשטחי המדינה הערבית: חמושים מארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (ISIL), שלוחה של ארגון הטרור שהשתלטה השבוע על העיר השנייה בגודלה במדינה, מוסול, התקדמו לעבר מתקן הזיקוק בעיר בייג'י והציתו בית משפט ותחנת משטרה מקומית.

 

מי נגד מי? מדינת האיסלאם של אל-קאעידה

 

עוד חדשות בעולם :

34 ק"ג אחרי 700 ימי מצור: "אכלתי צמחים"

נהגת המונית ה-1 באפגניסטן הפסיקה לפחד

מפלה ליהודי-רפובליקני היחיד בבית הנבחרים

 

מקורות ביטחוניים מסרו היום (יום ד') כי קרוב ל-250 מאבטחים הסכימו לעזוב את מתקן הנפט ולסגת לעיר אחרת אחרי שהחמושים שלחו אליהם משלחת של ראשי שבטים מקומיים עם מסרים מאיימים. ג'אסים אל-קייסי, תושב בייג'י, סיפר שהחמושים גם הזהירו את השוטרים והחיילים בעיר שלא להתעמת איתם. "אתמול עם הזריחה, כמה חמושים יצרו קשר דרך הטלפון עם שייחים מובילים בבייג'י ואמרו להם: 'אנחנו באים למות או לשלוט על בייג'י אז אנחנו מייעצים לכם לבקש מהבנים שלכם במשטרה ובצבא להניח את נשקם ולסגת לפני תפילת הערב'". 

כחצי מיליון תושבים ברחו ממוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
כחצי מיליון תושבים ברחו ממוסול(צילום: AP)
החמושים מארגון הטרור נכנסו אתמול בערב לעיר הסונית עם 60 כלי רכב, ושחררו אסירים שהיו כלואים בבית הסוהר המקומי.

 

שמו יד על הנפט

מתקן הזיקוק של בייג'י הוא המתקן הגדול ביותר בעיראק ומספק מוצרי נפט לרוב מחוזות המדינה. עובד במקום סיפר שמשמרת הבוקר לא הורשתה להגיע לעבודה ושמשמרת הלילה עדיין עובדת ולא שוחררה.

 

כיבוש העיר בייג'י בא יממה לאחר שהשלוחה של אל-קאעידה כבשה את העיר הצפונית מוסול. תושבים ממוסול דיווחו שדגלים שחורים של "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" נתלו על מבני ממשל בעיר. בערב דווח שלוחמיו השתלטו גם על אזורי סיניה וסולימן בק ועל רוב מחוז נינוה.

 

רוצים להקים מדינה איסלאמית. חמושים מ"המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (צילום: AP) (צילום: AP)
רוצים להקים מדינה איסלאמית. חמושים מ"המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט"(צילום: AP)

כתב מקומי סיפר ששוטרים הסירו את מדיהם, החליפו לבגדים אזרחיים והשליכו את נשקם לפני שנמלטו מהעיר. הוא הוסיף שגופות חיילים היו מוטלות ברחובות, וחלקן הושחתו על ידי מורדים. שני קצינים נוספים סיפרו שקיבלו הוראות לעזוב את מוסול אחרי שהמורדים השתלטו על הבסיס גיזלני ושחררו יותר מ-200 עצורים שנכלאו בו. בינתיים, אלפי משפחות נמלטות צפונה לכיוון כורדיסטן. "אנו לא יכולים לנצח אותם, הם מאומנים בלוחמה ברחובות ואנחנו לא", הוסיף קצין אחר. "אנחנו צריכים צבא שלם כדי להדוף אותם החוצה ממוסול. הם כמו רוחות רפאים: הם מופיעים, פוגעים ונעלמים ברגע".

 

"המצב בעיר כאוטי, אנחנו מפחדים"

סוכנות האו"ם לפליטים דיווחה מוקדם יותר היום שיותר מחצי מיליון אזרחים ברחו מהעימותים בעיר מוסול. "המצב בתוך העיר כאוטי ואין אף אחד שיעזור לנו", אמר עובד הממשלה אום חארם. "אנחנו מפחדים". "לא פתחתי את דלת החנות שלי מאז יום חמישי שעבר מסיבות ביטחוניות", אמר אבו אחמד בן ה-30, תושב מוסול.

 

נפילתה של העיר מוסול מהווה מכה קשה למאבק שמנהל השלטון השיעי בראשות ראש הממשלה נורי אל-מאליכי במיליציות הסוניות, שהולכות וצוברות הישגים לאורך השנה האחרונה.

 

צבא עיראק נלחם בארגון מאז ינואר, אז השתלטו המורדים על שתי הערים המרכזיות של מחוז אנבאר במערב המדינה, פלוג'ה ורמאדי. לוחמיו כובשים ערים הסמוכות לגבול עם סוריה לאורך שלוש השנים האחרונות, ומנהיגיהם מחזיקים במטרה מוצהרת: להקים מדינה איסלאמית קיצונית מעיראק ועד לבנון תוך שהם נעזרים בכאוס שיצרה מלחמת האזרחים בסוריה.

 

לוחמים של "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" לוקחים במקביל חלק גם בלחימה בבשאר אסד בסוריה, והם מצטרפים לכוחות הסוניים הזרים במלחמת האזרחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אנשי הארגון שמסונף לאל-קאעידה
צילום: AP
מומלצים