שתף קטע נבחר

ברזיל כבר מוכנה: חגיגת המונדיאל מתחילה

הספירה לאחור נגמרה, היום שריקת הפתיחה: המשחק בין ברזיל לקרואטיה יוציא לדרך חודש של כדורגל ללא הפסקה. 600 אלף תיירים יגיעו לארץ הסמבה, כל העולם ירותק למסכים. המונים בדרך לברזיל במטוסים, אוטובוסים - וגם באופניים. השאלה הגדולה: האם המחאה החברתית תפגע במשחקים?

20 שנה עברו מאז הפעם האחרונה שבה אירחה יבשת אמריקה מונדיאל, ואוהדי כדורגל מכל רחבי אמריקה הלטינית שרוצים להיות עדים מקרוב לאירוע הספורט הכי גדול שהעולם מציע (יחד עם האולימפיאדה), עושים כעת את דרכם לברזיל. מטוסים, רכבות ומכוניות? זה לא הכול. יש מי שבחרו במסעות אתגריים יותר, ועד לפתיחת המשחקים היום (ה') ב-23:00 בלילה שעון ישראל הם יגיעו לארץ הסמבה באופניים, באוטובוסים, בסירות - ואפילו בקרוון אחד על גלגלים.

 

מונדיאל זה לא רק כדורגל:

 

שעות ספורות לפני פתיחת הטורניר הודיעו העובדים בצוותי הקרקע בשלושה נמלי תעופה בריו דה ז'ניירו על עיצומים שבמסגרתם יצומצם כוח האדם במשמרת ב-20% למשך 24 שעות. העיצומים יחלו בחצות שעון ברזיל, 6 בבוקר שעון ישראל, ויכללו את העובדים בדלפקי הצ'ק אין, את העובדים האחראים על המטען ואת עובדי התחזוקה. שניים מנמלי התעופה שהפעילות בהם תשובש הם נמל התעופה הבינלאומי בעיר ושדה התעופה דנטוס דומונטס שממנו ייצאו טיסות למשחק הפותח של הטורניר בסאו פאולו. עם זאת, המארגנים יכולים לנשום לרווחה לאחר שעובדי הרכבת התחתית בסאו פאולו הודיעו כי לא יחדשו את השביתה.

 

אוהדים גרמנים בריו דה ז'ניירו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אוהדים גרמנים בריו דה ז'ניירו(צילום: EPA)

שריקת הפתיחה למשחק הראשון של המונדיאל תישמע בישראל שעה אחת לפני חצות. המארחת ברזיל, מהמועמדות הבכירות לתואר, תשחק בסאו פאולו במשחק הפתיחה מול נבחרת קרואטיה. זו תהיה מנה ראשונה בחודש גדוש בכדורגל, בשידורים חיים מסביב לשעון - ובדרך כלל גם בהרבה אינטריגות גיאו-פוליטיות ובהשלכות כלכליות קצרות טווח. מיום שישי בערב (גם כן לפי שעון ישראל) כבר יעבור המונדיאל למתכונת של שלושה או ארבעה משחקים ביום, וכך הוא יימשך עד לתום השלב הראשון שלו, בעוד כשבועיים. אוהדי הכדורגל יזכו לצפות במשחקים בכמה מהגדולים שבשחקני העולם, בהם ליונל מסי במדי נבחרת ארגנטינה וכריסטיאנו רונאלדו במדי פורטוגל.

מקימים מתחם לצפייה במשחקים על מסך ענק בחוף קופקבאנה בריו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מקימים מתחם לצפייה במשחקים על מסך ענק בחוף קופקבאנה בריו(צילום: Gettyimages)

אוהדי נבחרת פורטוגל. רונאלדו יביא אותם רחוק? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוהדי נבחרת פורטוגל. רונאלדו יביא אותם רחוק?(צילום: AFP)
הפעם האחרונה שבה אחת האמריקות אירחה את המונדיאל, שמתקיים פעם בארבע שנים, הייתה ב-1994, אז הוא התקיים בארצות הברית. אחרי ברזיל ינדדו המשחקים לצד השני של כדור הארץ: הם ייערכו ברוסיה ב-2018 ובקטאר ב-2022. לפיכך עבור רבים באמריקה הלטינית, זו

הזדמנות של פעם בחיים לעודד מקרוב את נבחרותיהם בטורניר הכדורגל הכי חשוב וצבעוני שיש.

 

כריסטיאן אוריברי וארבעה מחבריו מגיעים לברזיל מצ'ילה בקרוון מעץ ואלומיניום שהוא בנה מאפס. "לנסוע לברזיל זו הזדמנות כל כך ייחודית", אומר אוריברי, בן 35. "לרוסיה לא נוכל להגיע. חוץ מזה, קר שם מדי. קטאר היא אחד המקומות הכי יקרים על פני כדור הארץ. אשתי משלימה עם כל זה כי היא יודעת שזו ההזדמנות היחידה שלי".

 

בכלי הרכב המאולתר שלהם יש מזגן, תנור כיריים, מסך טלוויזיה LCD, פלייסטיישן ומזרן. החברים אספו 3,200 דולר ונוהגים בתורות ברכב שמושך את הקרון. על-ידי שימוש בבית הקטן על גלגלים הם יחסכו לעצמם דמי לינה והוצאות על אוכל. לצורך כל השאר הם ישתמשו בכרטיסי אשראי.

אוהדים צ'יליאנים עושים את הדרך ברכב לברזיל (צילום: AP) (צילום: AP)
אוהדים צ'יליאנים עושים את הדרך ברכב לברזיל(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חלק מהאוהדים המגיעים לברזיל מקווים שלא להתרושש עוד בטרם יגיעו למדינה. חואן לואיס סובה, מהנדס סביבתי ממכסיקו, עושה דרכו דרומה באופניים. הוא יצא מגוודלחרה עם שני חברים בתחילת דצמבר. "יצאנו מהבית כשלכל אחד יש 3,500 דולר והכסף כבר אוזל לנו", אומר סובה בן ה-29 בעודו מפדל ליד מפלי האיגווסו, בגבול ארגנטינה-ברזיל.

 

סובה, אנחל מרטינז בן ה-26 והקטור לוחאן בן ה-25 התפטרו מעבודותיהם כדי לעבור מסע בן 9,500 קילומטר דרך 14 מדינות. הם מקווים להגיע לסאו פאולו ואחר כך להספיק להגיע בזמן לרסיפה כדי לצפות במשחק בין מכסיקו לקרואטיה. "מה שמניע אותנו הוא התשוקה להיות חלק ממסיבת הכדורגל הזו והגאווה שלנו בנבחרת מכסיקו", אומר סובה. "אנחנו רוצים להראות שהמכסיקנים יכולים לעשות דברים נהדרים".

 

אדוויס פרס מקולומביה אומר כי המסע שלו למונדיאל יאפשר לו למחוק שתי שורות מרשימת משאלות שניסח לפני 20 שנה. "ברשימה ההיא כתבתי בין השאר 'להגיע לגביע העולם בכדורגל' ו'לנסוע לראות את יערות האמזונס'. אני עושה את שני הדברים האלה עכשיו". פרס, מהנדס בן 40, מתכנן לטוס לעיר לטיסיה שבקולומביה, ומשם לשוט למנאוס שבברזיל. בהמשך יתפוס עוד מטוס לעיר בלו הוריזונטה כדי לצפות במשחק בין קולומביה ליוון.

כריסטיאן אוריברי והחברים מגיעים בקרוון ויחסכו כסף (צילום: AP) (צילום: AP)
כריסטיאן אוריברי והחברים מגיעים בקרוון ויחסכו כסף(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עותק של הגביע יוצא למסע מצ'ילה. הגביע המקורי יעשה את הדרך חזרה? (צילום: AP) (צילום: AP)
עותק של הגביע יוצא למסע מצ'ילה. הגביע המקורי יעשה את הדרך חזרה?(צילום: AP)

האוהדים הברזילאים קיבלו את רוב הכרטיסים לטורניר, יותר ממיליון. אמריקנים רכשו 187,063 כרטיסים, גרמנים רכשו 56,885 ואנגלים 56,219. ארגנטינה מדורגת חמישית בלבד, עם 55,524 כרטיסים. ארגנטינאים רבים התלוננו שארצם, שכנתה של ברזיל, ראויה לנתח

כרטיסים גדול יותר. אבל אפילו בלי כרטיסים, עשרות אלפי ארגנטינאים צפויים לעשות את הדרך לריו דה ז'ניירו. שם הם מקווים למצוא כרטיסים, ואם לא - אז לפחות להשתתף בחגיגות האוהדים הגדולות מול מסכי ענק בחוף קופקבאנה.

 

בסך הכול צפויים לבקר בערים המארחות את המונדיאל במהלך החודש הקרוב כ-600 אלף תיירים. בברזיל הם ייאלצו להתמודד עם מחירים לא זולים: לילה במלון או באכסנייה התייקר לקראת הטורניר בעשרות ובמאות אחוזים. שאלה גדולה המטרידה את ממשלת ברזיל, מעבר לחשש הביטחוני המתלווה לכל אירוע בינלאומי גדול, היא האם הברזילאים יזנחו את המחאה החברתית בימי המונדיאל. בשנה האחרונה יצאו מיליונים לרחובות במחאה על המיליארדים שהושקעו באירוח הטורניר, במקום לנתבם לסיוע לעניים הרבים במדינה. אם המחאות יתחדשו ויתלוו להן שביתות הדבר עלול לשבש את המשחקים ולפגוע קשות בתדמיתה של ברזיל, שאמורה לארח בעוד שנתיים את האולימפיאדה בריו דה ז'ניירו.


פורסם לראשונה 11/06/2014 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אוהדי נבחרות ברזיל וארגנטינה
צילום: gettyimages
מומלצים