שתף קטע נבחר

אחת ולתמיד: האם לשים לילד חיתול בנסיעה או לא?

עונת הנסיעות החלה, ועבור הורים לילדים שנמצאים בתהליך גמילה עולות שלל שאלות: האם אפשר לצאת עם ילד גמול מהבית? ומדוע צריך לקחת אתנו את הסיר לכל מקום? קרן יטיב עם התשובות שיקלו עליכם לעבור את העונה החמה

רוב היועצים ממליצים להתחיל את תהליך הגמילה מחיתולים בעונה החמה, בשל הנוחות הנובעת ממיעוט הבגדים והאפשרות להשאיר את הפעוט עירום, מבלי לחשוש שיצטנן. עונת הקיץ מומלצת גם מפני שקל יותר לפעוט ולסביבה להוריד מכנסיים קצרים בזריזות ולהלביש אותם חזרה. אולם מה לעשות שהעונה החמה היא גם עונת היציאות מהבית והנסיעות הארוכות? האם בגלל שגומלים את הילד לא נוכל לטוס לחו"ל או שנצטרך לבטל את החופשה המשפחתית באילת?

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

נתחיל בכך שההמלצה היא כי לצורך הגמילה יש לפנות סוף שבוע שבו לא מחוייבים ביציאה מהבית וניתן להתרכז בתהליך ולחזק ולהעצים את הילד על הצלחותיו, מבלי להילחץ מפספוסים. יש האומרים שאחריו כדאי ליצור תקופה של שבועיים-שלושה רגועים, שבה ממעיטים בנסיעות או ביציאות מחוץ לבית, עד התבססות הגמילה. עם זאת, אי אפשר להישאר בבית ללא הפסקה ויש צורך לצאת, לעתים לנסיעות קצרות (לבריכה ולים, לסבתא, לפיקניק, לקניון) ולעתים לנסיעות ארוכות (לנופש בצימר, לחופשה באילת או בחו"ל).

  

גמילה מחיתולים : איך מתחילים? מדריך שלב אחרי שלב:

שלב 1: איך להתחיל כבר בגיל שנה וחצי

שלב 2: יוצאים לדרך הגמילה מחיתולים

שלב 3: איך צריך להגיב ל"פספוסים"?

שלב 4: להציע לו פרס על כל פיפי?

שלב 5: מה עושים כשהגן פוגע בתהליך הגמילה

שלב 6: גמילה בשינה: להעיר את הילד לפיפי?  

שלב 7: "אבל אין לי פיפי"; כשהילד מסרב להיגמל  

שלב 8: איך להתמודד עם חרדת אסלה?  

  

בעיניי לא נכון הוא להתייחס לגמילה כאל תהליך נפרד מהחיים, המצריך התייחסות מלאת יראת קודש, אלא כחלק אינטגרלי מחיי המשפחה. ככל שהילד יבין שאין עניין מיוחד סביב הגמילה שלו, ושהגמילה אינה מהווה גורם שמלחיץ את ההורים או משבש את חיי הבית, כך היא תזרום טוב יותר ובקלות רבה יותר, ללא כניסה למאבקי כוח מיותרים.

 

איך מתארגנים לנסיעות עם ילד נגמל?

שיחה עם הילד והסבר של המצב

חשוב להסביר לו לאן אתם נוסעים, ומה אתם מצפים שיקרה: אתה תלך לשירותים/סיר לפני הנסיעה, אנחנו נעשה הפסקה בנסיעה מדי שעה כדי לעשות קקי/פיפי, אם יש לך צורך לעשות פיפי/קקי עלייך להגיד לנו מיד, אנחנו סומכים עלייך שתצליח וכן הלאה. אל תוותרו על השיחה אפילו אם הילד צעיר מאוד. הוא יבין את הטון ואת המסר הכללי ויחוש את האמון שאתם נותנים בו.

 

היערכו בהתאם

לפני היציאה מהבית חשוב להיערך בהתאם. יש לקחת תחתונים ובגדים רבים להחלפה, שקית לאפסן בה את מה שיתלכלך, מגבונים לחים וכל דבר אחר ההכרחי לעניין זה.

אל תגיעו למצב בו הילד פספס בנסיעה ואין לכם תחתונים ובגדים להחלפה מפני שתחושת התסכול והעצבנות תעבור לילד והוא יחווה את עצמו כלא מוצלח וכמלכלך. היו מוכנים!

 

הסיר אתכם - בכל מקום ובכל זמן

לאלו שעוברים את תהליך הגמילה בעזרת סיר, חשוב מאוד לזכור לקחת את הסיר איתכם לכל מקום ובכל זמן. ניתן לקחת את הסיר בתוך שקית ניילון אטומה. כך הסיר תמיד יהיה בהישג ידכם - אם וכאשר יתעורר הצורך.

 

בנוסף, ישנה היום המצאה נהדרת שמקלה מאוד על חיינו: סיר חד פעמי. זהו סיר מתקפל עם שקיות חד פעמיות, שיכול להיכנס לכל תיק. כשהילד צריך לעשות את צרכיו ניתן לשלוף את הסיר ולוותר על השרותים הציבוריים, שלא תמיד נקיים. כך גם אין צורך להתמודד עם שטיפת הסיר וניקיונו.

 

אם הילד רגיל לעשות את צרכיו בשירותים, כדאי שתיקחו איתכם את הישבנון, שהוא מורגל בו. לפני היציאה לדרך יש ללכת לשירותים/לעשות פיפי/קקי בסיר. כדאי שכל בני הבית יעשו כך, כולל האחים הגדולים שגמולים כבר מזמן וכן גם ההורים. אין כמו "התפנות חברתית" כדי לעודד את הילד הצעיר לשבת בשירותים ומלבד זאת - זה יכול לחסוך עצירות פתאומיות בצד הדרך לאחד מבני המשפחה, דבר שמסוכן מאוד בתנועה של היום.

 

הערכו נפשית לנסיעה

אתם נוסעים עם ילדים צעירים. זה דורש הערכות נפשית מסויימת. נסיעה עם ילדים דורשת מכם סבלנות, הבנה, אורך רוח ואם תעשו אצלכם סוויץ' במוח ותזרמו עם העובדה שאלו ילדים, יקל על כולכם לעבור אותה.

 

אל תיסעו לחוצים. קחו מספיק זמן עבור הנסיעה הזו ותכננו אותה. עשו עצירות תכופות כמה שניתן לפיפי/קקי מבלי לחוש לחוצים בזמן. יש לעצור מדי שעה להפסקת פיפי/קקי.

רצוי מאוד להושיב את הפעוט על הסיר בחדר השירותים במקום בו אתם נמצאים, כדי שעשיית הצרכים תיעשה באווירת הפרטיות הראויה וכדי לחסוך מכם את אי הנוחות ואת אי הנעימות.

 

עטפו את כיסא הבטיחות בניילון

כדאי לעטוף את כיסא הבטיחות של הילד בניילון, אפשר אפילו בשקית זבל גדולה, ומעליה לשים חיתול בד או שמיכה עבה. כך, אם בורח לילד, זה לא מגיע לכיסא ומרטיב אותו אלא בכל זאת נספג בחיתול הבד/מגבת ולא גולש החוצה.

 

במטוס - אל תורידו את המים ליד הילד

זו עצה חשובה לטיסות: לאחר שהילד עשה את צרכיו בשירותים של המטוס, הוציאו אותו לגמרי מתא השירותים, דאגו שיחזור למקומו במטוס ורק אז הורידו את המים בשירותים. רעש היניקה החזק שקיים באסלות המטוסים יכול להפחיד מאד את הילד עד כדי סירוב שלו להיכנס לשירותים עד סוף הטיסה ואולי גם אחריה.

 

לשים חיתול או לא לשים?

אחת השאלות הכי שכיחות היא, האם לשים לילד חיתול/ תחתוני חיתול בנסיעות? אני לא ממליצה. מאוד חשובה התחושה

שאתם סומכים על הילד ועל עצמכם, ההבנה וההכרה שאתם בתהליך גמילה ולא נסוגים ממנו. השימוש בתחתוני חיתול מטשטש את אותו מסר ברור וחד משמעי שאמור להיות מועבר לכל אורך תהליך הגמילה: סוף עידן החיתולים. הוא גם מונע מהילד את תחושת האי נוחות הנילוות לעשיית פיפי/ קקי בתחתונים ומתוך כך את ההבנה שיש לעשות צרכים בשירותים.

 

אם בכל זאת אתם בוחרים להשתמש בהם בנסיעות ארוכות (כגון בטיסה), חשוב לזכור שלמרות הלבשתו של הילד בתחתוני-החיתול, עליכם ההורים להתנהל כאילו הוא לבוש בתחתוני בד רגילים. כלומר לא תוכלו להרשות לעצמכם להתעלם מהעובדה שאתם בעיצומו של תהליך הגמילה. יש להישאר מודעים לסימנים המקדימים של הפעוט לקראת יציאת הצרכים וללכת איתו לשירותים ואף לגשת איתו מיוזמתכם כמה פעמים לשירותים כדי שיעשה את צרכיו. אל תוותרו על כך למרות שאתם יודעים שלא יקרה כלום אם יעשה בתחתונים.

 

ומה קורה בבריכה של המלון?

אם הילד ממש בתחילת תהליך הגמילה, כדאי לשים לו בגד ים-חיתול מפני שהמשמעות של עשיית קקי בבריכה היא הוצאת כל האנשים ממנה, וניקיונה היסודי, דבר שעלול להיות לא נעים בלשון המעטה. אולם אם הילד גמול כבר מעל לשבועיים, שימו לו בגד ים רגיל. הסבירו לו מה קורה כשהוא מרגיש את הקקי/פיפי מנסים לצאת, ושאין זה מקובל עליכם לעשות אותם בבריכה. מומלץ ללכת לשירותים לפני הכניסה למים וכדאי לצאת מהמים כרבע שעה אחרי הכניסה הראשונה וללכת לשירותים. זאת מפני שמים מעוררים אצל חלק מהילדים דחף חזק לעשיית צרכיהם.

 

לכו עם הילד לשירותים כמה פעמים שנדרש ואל תגידו לו: "טוב, תעשה עכשיו במים". ראשית זה לא הוגן כלפי שאר המתרחצים ושנית, הוא עדיין לא שולט מספיק בצרכיו כדי להבין שפיפי הוא כן עושה במים וקקי לא, מה שעלול להביא לפספוס לא נעים בתוך מי הבריכה.

 

הכותבת היא יועצת משפחתית בכירה, בעלים של מרכז הפיל הצבעוני - המרכז לטיפול במשפחה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גמילה מחיתולים. להיערך נכון ליציאה מהבית
צילום: shutterstock
מומלצים