שתף קטע נבחר

עסקים וצרכנים בדרום משלמים את מחיר העימות

ירידה של 40% במכירות ושל 30% בעסקאות בצ'קים בדרום ונזקים לרכוש: פלאפליות, מפעלים ורשתות אופנה וקפה כמעט מושבתים והעובדים מגויסים בצו 8 ועושים תורנויות שמירה על הילדים. בעל מפעל: "הנהגים חוששים לנסוע לשדרות". בעל גן אירועים: "אנשים מבטלים. היו לנו אירועים שרק 40% מהאורחים הגיעו, ולאחר אזעקה, היתר עזבו בבהלה"

"לא נוכל להחזיק מעמד הרבה זמן", שרון פרידמן, מנהל מסעדת "רינגלבלום" בבאר שבע מסביר ל-ynet את המצב הקשה של בתי העסק בדרום הארץ, שכמו התושבים נמצאים תחת מטחים כמעט בלתי פוסקים שפוגעים במחזור העסקים.

 

 

"היום לא פתחנו את המסעדה. אנחנו מעסיקים נוער בסיכון, אז אנחנו לא יכולים לקחת עליהם אחריות. אין לנו ממ"ד בקרבת מקום אז לא פתחנו היום. מה גם שכל בתי הקפה ריקים. הרחובות ריקים. זה מלחיץ כל העניין פה. גם ככה אנחנו נלחמים לשרוד. אני מקווה שנעבור את הימים האלה בשלום כי אנחנו לא נוכל להחזיק מעמד הרבה זמן. אנחנו לא רוצים שזה יימשך יותר מדי. גם בעמוד ענן היו ימים שנאלצנו לסגור".

 

לא נעים לראות מסעדה סגורה. רינגלבלום, ב"ש ()
לא נעים לראות מסעדה סגורה. רינגלבלום, ב"ש

 

"הנהגים מסרבים להסיע תבלינים"

אברהם מימון, הבעלים של "תבליני מימון", וחבר הנהלה של לשכת המסחר והתעשיה בבאר שבע, סיפר כי "הנפגעים העיקריים מהמצב כיום הם בעלי עסקים קטנים ובינוניים בענפי המסעדנות, הבילוי, בתי הקפה ועוד. אין להם הכנסות, אבל ההוצאות כרגיל. אצלי הנהגים מסרבים עכשיו להסיע תבלינים לשדרות. המזכירות לא הגיעו לעבודה בגלל העדר סידור לילדים, ואת הישיבות בנושא המכירות העברתי השבוע לרמת החייל, כי הנציגות היו בפניקה. המדינה חייבת לפצות מיד את בעלי העסקים בדרום".

 

מבטלים אירועים, אין כמעט לקוחות בפלאפל

"אנחנו סופגים ביטולים, אנשים בדילמות, גם הכלות וגם אנחנו", אמר שלום ג'יבלי, בעלי אולמי אגמים בבאר שבע, "העובדים כרגע באים ומקבלים שכר. ביטלו לנו היום אירוע, ומחר האירוע יתקיים רק לפי כמות אנשים. היו לי שני אירועים בהם 40 אחוז מהאורחים הגיעו, ולאחר אזעקה היתר עזבו בבהלה את המקום. 

 

"אני אופטימי, כי זה צריך להיגמר מתישהו. אבל זה גורם לנזק כלכלי. בסוף ניאלץ לעמוד מול הבנק בעוד כחודשיים. כל העסק שלי תלוי באירועים. אני מקווה שלא יעשו לנו בעיות כי אני לא יכול להחסיר לעובדים משכורת. גם לספקים הקטנים  אני חייב לשלם להם בזמן. הספקים הגדולים עוד יכולים קצת לספוג. אבל כולנו באותה סירה".

 

ג'יבלי הוא גם בעליו של "פלאפל הגשר". בימים רגילים המקום הומה אדם, אך בגלל המצב כמעט ואין לקוחות. אנחנו סופגים הפסדים והעובדים מקבלים שכר בכל מצב. נפנה בסוף המבצע הזה למדינה ונקבל פיצוי. במבצע 'עמוד ענן', למזלנו, לא עיכבו את הכספים".

 

רצים מקו הייצור לממ"ד וחוזר חלילה, אך לא צפוי מחסור במוצרים

גם חברות גדולות יותר בבעיה: מפעלים כמו הולנדיה וטרה ממשיכים לעבוד תחת אש, בזכות אמצעי מיגון ומקלטים שיכולם להכיל את כל העובדים, אך עובדים רבים חוששים הגיע למקום העבודה ולהשאיר בבית את הילדים שרק יצאו לחופשת הקיץ.

 

מנכ"ל טרה אמר ל-ynet: "המפעל שלנו בנתיבות נבנה בשנים האחרונות לכן הוא מצויד בכל הממ"דים. בשבוע האחרון אנחנו רצים מחדר הישיבות לממ"ד ומקו הייצור לממ"ד וחוזר חלילה. יש לא מעט מגויסים בקרב העובדים והורים שעושים משמרות עם הילדים בבתים, אבל נכון לרגע זה העובדים עובדים בתפוקה מלאה. זה מעורר התשאות ותענוג לראות איך העובדים מגיעים כל בוקר לעבודה ברצון עז לעבוד. היתה נפילת טיל אחת בקרבת המפעל ושנייה לא רחוק ממנו".

 

האם צפוי מחסור במוצרי טרה?

 

"לא צפוי מחסור במוצרים. העובדים שלנו עובדים במשמרות של 12-10 שעות כדי להקל על היעדרותם של עובדים אחרים. הם יודעים שחלב זה מוצר בסיסי לעם ישראל. למעט עצירות של 10 דקות של הקו כשיש אזעקות אין בעיה בקו".

 

תבקשו פיצוי?

 

"זה לא הזמן, נבקש בהמשך".

 

ירידה של 40% בהיקף הקניות, ירידה של 30% בהיקף עסקאות בהמחאות

השיתוק בעסקים בא לידי ביטוי בהיקף הקניות. ברשתות קפה ואופנה בדרום מדברים על ירידה של 40% ומעלה מכך במכירות. הצרכנים ממהרים הביתה או למרחב המוגן. באחת הרשתות אמרו ל-ynet: "זה לא חדש, אנחנו כבר בנוהל, אבל זה בא בזמן לא טוב. המכירות במילא קשות יותר השנה".

 

חברת ERN, העוסקת בסליקת תשלומים בצ'קים בכ-13 אלף בתי עסק (כולל יינות ביתן, מגה, קסטרו, מחסני תאורה ביתילי ואלקטרה), דיווחה על ירידה בהיקף עסקאות בצ'קים שנעשו דרכה בימים האחרונים בדרום הארץ.

 

לפי החברה, בענף מוצרי החשמל חלה ירידה של כ-30% בהיקף העסקאות בצ'קים בדרום הארץ, בענף ההלבשה וההנעלה חלה ירידה של כ- 25% ובענף המזון חלה ירידה של כ-5% בלבד, זאת לעומת החודש הקודם. בדרך כלל, בתקופה הזאת יש עלייה של 5% בהיקף העסקאות, בזכות החופש הגדול. בשאר חלקי הארץ – לא ניכרת תופעה דומה.

  

עד ליום ה' בבוקר: פגיעות ברכוש בהיקף של 5 מיליון שקל

במבצעים קודמים המדינה פיצתה בעלי עסקים. בימים אלה ניתן לפנות למוקדי רשות המסים ולדווח, בעיקר על פגיעות פיזיות. רשות המסים מסרה כי מאז תחילת מבצע "צוק איתן" ועד לשעות בוקר יום ה' נרשמו 121 מקרים של פגיעה ברכוש. במהלך היממה האחרונה - גדל מספר הפגיעות ברכוש.

 

גובה הפיצויים בגין הפגיעות ברכוש עד יום ה' בבוקר, נאמד בכ-5 מיליון שקל. מהרשות נמסר כי בבקרים, "צוותי מס רכוש פועלים באזור גוש דן ובאזור הדרום ואומדים את הפגיעות של שעות הערב המאוחרות והלילה האחרון. מספר צוותי מס רכוש, בהם עובדים ושמאים, פזורים ברחבי הארץ ומגיעים תוך מספר דקות לאתרים בהם התרחשו פגיעות ישירות ומסבירים לניזוקים מהן זכויותיהם ומנחים אותם כיצד למלא את טופסי התביעה".

 

הרשות פתחה השבוע חמישה מוקדים למתן מענה טלפוני בנוגע לפיצויים בגין נזקים ישירים לרכוש.מאז תחילת המבצע, במוקד דרום נתקבלו דיווחים על 36 פגיעות ברכוש, 49 ברכב ו-7 פגיעות בחקלאות. במוקד ירושלים דווחו 17 פגיעות ברכוש ושתיים ברכב ובמוקד ת"א – 9 פגיעות ברכוש ואחת ברכב. מוקד דרום עובד מ-8:00 עד 20:00. שאר המוקדים – עד 18:00.

 

"מיום שבת 28 ביוני, אז נפגעו מפעלים באזור התעשייה בשדרות ועד לתחילת המבצע, נרשמו עוד כ-90 פגיעות במבנים, כלי רכב וחקלאות. בכל מקרי פגיעה אלו כבר הוגשו תביעות והן מטופלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסעדת רינגלבלום בבאר שבע
שרון פרידמן, מנהל רינגלבלום
מומלצים