שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

בית שרוף, מקלט מוזנח, גיבורים: "נס גדול" בבאר שבע

הפגיעה הישירה בבאר שבע הזכירה את מצבם של תושבי השכונה, רבים מהם עולים מבוגרים וניצולי שואה. במקלט ישנים על כיסאות: "עברו גטו, באו לפה ונראים ככה". שמעון שחזר איך הציל קשישה מהאש וכיבה את הגז, לפני שפונה בעצמו לבית חולים: "היא אמרה לי - נשארתי בחדר ועפתי"

בבוקר שאחרי פגיעת רקטת הגראד הישירה, שחדרה את מעטפת ההגנה של כיפת ברזל בבאר שבע והחריבה בית, משחזרים תושבי השכונה את רגעי האש והפחד - שכללו חילוץ מההריסות של קשישה בת 86, מריה רחמילוב, שנפגעה קל ומניעת פיצוץ חמור הרבה יותר של בלוני גז. "זה היה נס", בטוחים שם כולם - וסיפורם חושף את ההזנחה מצד הרשויות.

 

כתבות נוספות על מבצע "צוק איתן ":

 

 

הבית שנהרס אמש בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הבית שנהרס אמש בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)



   

"שמעתי את האזעקה, רצתי למקלט, ושמעתי את הפיצוץ. פיצוץ מאוד חזק", סיפר הבוקר שמעון בן ה-24, תושב השכונה, "יצאתי מהמקלט, ראיתי עשן ואש, וישר רצתי לזירת האירוע. ראינו שיש פה בית שרוף, ושכולו בהריסות. היו בלוני גז, ופחדנו שהם יתפוצצו חס וחלילה, שיקרה נזק לאנשים פה והם ייפצעו. לקחתי צינור מים, והתחלתי לכבות את כל בלוני הגז. לאנשים אחרים אמרתי: 'תכבו את הגז'. עמד פה אחד שרון, הוא גם היה איתי ועוד כמה חבר'ה עד שפיקוד העורף בא".

 

שמעון מוסיף, כי העובדה שבלוני הגז לא התפוצצו היא ממש נס. "זה נס גדול. נס גדול היה פה. זה לא היה רק בלון אחד, אלא כמה בלונים".

 

שמעון מספר, כי בשל דליפת הגז שנכנס למערכת הנשימה שלו, הוא פונה לבסוף בעצמו לבית החולים. "הלכתי לעזור בהריסות, לראות אם יש אנשים. חיפשנו עד שמצאנו את הזקנה, חילצנו אותה והמשכתי לחפש עוד אנשים, כי ראינו שם דם בהריסות. חיפשנו וחיפשנו, וכבר לא יכולתי. רציתי להקיא מהריח של הגז והעשן, ופינו אותי לבית חולים". 

אתמול: פגיעת רקטה בתחנת דלק באשדוד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אתמול: פגיעת רקטה בתחנת דלק באשדוד(צילום: רויטרס)
 

על הרגעים שקדמו לחילוץ הקשישה שנפגעה מספר שמעון: "שמענו רעשים. עם כל הבלגן שהיה פה עם האנשים, אי אפשר היה לשמוע. ואז שמענו מישהי צועקת ברוסית, שאלנו אם יש פה מישהו שדובר רוסית ואז ראינו את האישה, הרמנו אותה והוצאנו אותה החוצה. היא נפצעה מרסיסים קטנים במרפק, וברגל".

 

- הבית התמוטט עליה?

"אני לא יודע, אי אפשר היה לראות כלום. היא עפה. חדר השינה שלה היה בסדר, והיא הייתה בחדר. אני הייתי איתה בבית חולים. שאלתי אותה איפה היא היתה, והיא אמרה: 'הייתי בחדר, לא יצאתי. נשארתי בחדר ועפתי. החדר הציל אותה. החדר שנשאר בחיים. במזל החדר שהיא הייתה בו לא קרס".

 

"ראינו באינטרנט את הספות שלנו" 

למרבה המזל הבית שנהרס אמש היה ריק מיושביו. לריסה יוספוב, שאמה מתגוררת בבית, גילתה בעקבות הדיווחים בתקשורת כי הבית נחרב, ומיהרה להגיע אמש למקום. היא סיפרה, כי יום קודם לכן החליטה להעביר את אמה לביתה, מחשש לביטחונה.

 

"ראינו באינטרנט את התמונות וראינו את הספות שלנו", סיפרה הבוקר יוספוב, "הגענו לפה בשעה 12:00-11:00 בלילה. היה פה צבא, היה משטרה, אמבולנס, מכבי אש היה. היינו פשוט בשוק". 

 

"נפעל לפינוי פיצוי". השר אהרונוביץ' מבקר בשכונה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"נפעל לפינוי פיצוי". השר אהרונוביץ' מבקר בשכונה(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

הבית שנהרס אמש, זמן קצר לאחר הפגיעה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הבית שנהרס אמש, זמן קצר לאחר הפגיעה(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 

מלבד זיהוי הספות וריהוט נוסף מהבית, זיהו בני המשפחה בצילומים גם את שכנתה של האם. "איך ידענו הרי שזה הבית שלנו? ראינו פה אישה, זו שכנה של אימא, מוסה", סיפרה יוספוב, "היא ישבה והסתכלה על הטלוויזיה. נפלה רקטה לתוך הבית, היא יצאה ברגל ואף שריטה לא היתה לה. היה שוק וזהו. זה פשוט נס, ממש נס".

 

לדברי יוספוב, רבים מתושביה הקשישים של השכונה עברו את מלחמת העולם השנייה, והגיעו לישראל בתקווה להשיג קצת שקט בשנות זקנתם. "כל האנשים הזקנים שגרים פה הם אנשים שעברו את מלחמת העולם השנייה, בן אדם שגר פה עבר את הגטו, והוא בן 90-85. הם עברו גטו, באו לפה בשביל הילדים שלהם, ונראים ככה. מקלט בסוף הרחוב, אף אחד לא יוצא מפה. בגלל זה לקחנו את אמא שלנו ביום חמישי בצהריים, כשהיו פה המון רקטות. פשוט אין לי מילים. אין לי מילים".

 

- ואיפה אמא שלך עכשיו?

 

"היא עכשיו בבאר שבע, אצלנו. אבל גם אצלנו הבתים כאלה". 

 

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', שביקר הבוקר בשכונה, אמר: "נפעל לפנות את השכונה הזאת על בסיס פינוי פיצוי. זה לא הזמן להטיל אשמה ולחפש אשמים".

 

השר לביטחון פנים ביקר גם בבית החולים סורוקה בבאר שבע, ביחד עם פרופסור אייל שיינר, סגן מנהל בית החולים. השניים ביקרו את החיילים שנפצעו השבוע ואת רחמילוב, שחולצה לאחר שנפגעה מקיר שקרס בביתה. רחמילוב נפצעה קל, והיא מאושפזת במחלקה הכירורגית. היא סיפרה לשר על האירוע וביקשה להודות לכוחות אשר חילצו אותה: "הם נראו לי כמו מלאכים אשר הגיעו והוציאו אותי מההריסות", אמרה.

 

ראש העיר באר שבע, רוביק דנילוביץ' שביקר אף הוא בשכונה שנפגעה מירי, אמר: "זה סבב לא פשוט, יורים מאות טילים על הנגב, על הדרום, על גוש דן, וכולנו צריכים להיות מאופקים ולא להיות חדורי פאניקה".

 

"צריך לבנות ממ"ד לכל שני בתים"

התושבים מספרים על המציאות הקשה בשכונה, אשר ברבים מבתיה אין ממ"ד. החשש שמבוגרים, נכים וחולים לא יצליחו להגיע למקלט בזמן הוביל את חלקם להישאר במקלט במשך 24 שעות ביממה. "חייבים לבנות ממ"ד לכל שני בתים", אמר שמעון, "בפעם הראשונה לא הספקתי להגיע למקלט".

 

אניימה שאביה מתגורר ברחוב בו הייתה הנפילה, סיפרה: "המצב לא פשוט עם אבא שלי, הוא בן 75 ואו שהוא נשאר כל היום במקלט, או שהוא פשוט לא רוצה לרוץ אליו כשיש אזעקה, כי הוא לא מספיק".  

"אחרי שפנינו לראש העיר הביאו מזרונים" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"אחרי שפנינו לראש העיר הביאו מזרונים"(צילום: הרצל יוסף)

התושבים ישנים במקלט על כיסאות ()
התושבים ישנים במקלט על כיסאות

"נשים בנות 95 נשארות כל הזמן במקלט" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"נשים בנות 95 נשארות כל הזמן במקלט"(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 

"האנשים ישנים בתנאים לא הגיוניים. אישה בת 90 נופלת באמצע הלילה ואני צריכה להרים אותה. זה קשה", סיפרה גם אנה אחת התושבות בעיר. תושב אחר הוסיף: "בהתחלה היה בלתי אפשרי אבל עכשיו אחרי שפנינו לראש העיר הביאו מזרונים והמצב השתפר".

 

אינה קומש, תושבת השכונה, סיפרה אתמול כי חיברה לעצמה כמה כיסאות, והיא שוכבת עליהם וחוזרת הביתה רק כדי להצטייד במים. "יש כאן גם נשים בנות 95 שלא יכולות לצאת אפילו בשביל זה. אנחנו לא יכולות להגיע מספיק מהר למקלט, אז אנחנו פשוט נשארות פה", אמרה.

 


 

תושבת השכונה אירנה מטטוב, שמסייעת לשוהי המקלטים, סיפרה אמש שאפילו לא נותנים להם מזרונים ולכן הם נאלצים לשכב על הספות הקטנות או לחבר כיסאות. "אי אפשר להגיע לפה מספיק מהר, במיוחד לא כשמדובר בזקנים או בהורים שצריכים לסחוב כמה ילדים. אין לנו פה מספיק מים ובבתים אין מ"מ"דים".

 

גם תושבים אחרים שמתגוררים בסמוך למקום הנפילה בבאר שבע סיפרו על המחסור במיגון בשכונה. "אין לי מיגונית, אין מקלט, אין שום דבר - זה רק אני ואלוהים", סיפרה אחת מהם. אדם אחר הוסיף כי מדובר בכמה רחובות שבהם מתגוררות עשרות משפחות שנותרו ללא מקלט אחד שאפשר לרוץ אליו. "המקלט הקרוב סגור - 'מבנה מסוכן' כתוב עליו. אין לי לאיפה לברוח".

 

הקשישה שנפגעה גרה במרחק של עשרות מטרים מהמקלט בשכונתה, והשכנים סיפרו שהתקשתה להגיע אליו. בביתה, כמו בבתים רבים אחרים באזור, אין ממ"ד.

 

אחד השכנים שסייע בחילוץ, חנוך רזילוב, סיפר אתמול: "היא לא הייתה במקלט כי לא הספיקה לצאת. לפעמים אנשים מעדיפים לא לצאת מהבית כי גם המקלט הזה לא משהו". 

 

השתתף בהכנת הכתבה: עומרי אפרים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הבית שנחרב בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
מומלצים