שתף קטע נבחר

צילום: EPA

מזכ"ל האו"ם: "הוריקן ידי אדם פגע בעזה"

באן קי מון קרא לרה"מ נתניהו לכבד את המאמץ הבינ"ל להפסקת אש הומניטרית בעזה: "שום מדינה לא יכולה לאפשר ירי רקטות, אבל לכוח הכובש יש אחריות להגן על האזרחים. אין להם לאן לברוח". קרי: "הסכם הפסקת אש בין ישראל לחמאס צריך להוביל לפירוק חמאס וארגוני הטרור מנשקם"

"עזה במצב קריטי. היא נראית כמו הוריקן מעשה ידי אדם". כך אמר היום (יום ב') מזכ"ל האו"ם באן קי מון לכתבים במטה האו"ם בניו יורק בהתייחסו למצבה של רצועת עזה לאחר 21 ימי המבצע הישראלי "צוק איתן". "לתושבי עזה אין לאן לברוח, כל אזור הוא אזור אזרחי, וכל בית ספר הפך למטרה", אמר באן וקרא לצדדים הנצים להפסיק את האש.

 

"צוק איתן" - כותרות אחרונות:

ירי הרקטות נמשך: רקטה יורטה מעל אשקלון

מגרמניה עד וייטנאם: היסטוריה של מנהרות

 

באן סיפר שהוא קיים היום שיחה ממושכת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר לו כי "הלחימה חייבת להיפסק בשם ההומניות". מזכ"ל האו"ם האיץ בנתניהו להיענות לקריאת מועצת הביטחון ולכבד את המאמץ הבינלאומי להפסקת אש הומניטרית. "שום מדינה לא יכולה לאפשר ירי רקטות", אמר באן, אבל הזהיר כי "לכוח הכובש יש אחריות להגנה על אזרחים". באן, כמו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אינו מקיים קשר ישיר עם החמאס, אלא באמצעות קטאר וטורקיה. "זו טעות מוסרית לאפשר לאלימות להימשך".

 

הרס בכל מקום. שכונת סג'עייה בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרס בכל מקום. שכונת סג'עייה בעזה(צילום: AFP)

"לתושבי עזה אין לאן לברוח". מזכ"ל האו"ם באן ורה"מ נתניהו במשרד הביטחון בת"א (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
"לתושבי עזה אין לאן לברוח". מזכ"ל האו"ם באן ורה"מ נתניהו במשרד הביטחון בת"א(צילום: חיים צח, לע"מ)

על ההרג של 15 פלסטינים ופציעתם של יותר מ-200 בבית הספר של אונר"א בבית חנון, ועל הודעת ישראל שהיא אינה אחראית לטרגדיה, אמר באן: "לא הצלחנו להשלים את החקירה שלנו באופן מוחלט לגבי מה שקרה שם".

 

"זה עניין של רצון פוליטי מצד המנהיגים. הם חייבים להראות את האנושיות שלהם כמנהיגים, גם הישראלים וגם הפלסטינים. מדוע גורמים המנהיגים האלה לאנשים שלהם להיהרג על ידי אחרים? זה לא אחראי. זו טעות מוסרית", אמר באן.

 

קרי: "צריך לנצור את הנשק ולהתחיל לדבר"

מזכיר המדינה קרי אמר היום שהסכם הפסקת אש בין ישראל לבין חמאס "צריך להוביל לפירוק חמאס וארגוני הטרור הפלסטיניים מנשקם. אנו פועלים יחד עם ישראל והקהילה הבינלאומית להשגת מטרה זו". בדברים שנשא בבניין מחלקת המדינה הסביר קרי כי היו אי הבנות לגבי מועדי הפסקות האש ההומניטריות, אך הדגיש כי הפסקת אש תושג דרך היוזמה המצרית. "צריך לנצור את הנשק ולהתחיל לדבר", הוא אמר. לדבריו, הפסקת אש יציבה עוברת "דרך הפסקת אש הומניטרית. כך יושג מומנטום ויהיה אפשר לדבר על איך משיגים הפסקת אש". 

 

בשיחה שקיימו אתמול בלילה קרא נשיא ארה"ב ברק אובמה לראש הממשלה נתניהו להסכים מיידית להפסקת אש מיידית וללא תנאים.

שעות ספורות לאחר השיחה הזאת הצטרפה לקריאה האמריקנית גם מועצת הביטחון של האו"ם, שקראה לשני הצדדים - ישראל וחמאס - להסכים מיידית להפסקת אש הומניטרית.

 

אחר הצהריים שוחח נתניהו עם מזכ"ל האו"ם ואמר לו שהודעת מועצת הביטחון מתייחסת לצורכי ארגון טרור רצחני ואין בה מענה לצורכי הביטחון של ישראל, ובכלל זה פירוז רצועת עזה: "אין בהודעה התייחסות לפגיעה באזרחים ישראלים, לעובדה שחמאס הפך את תושבי עזה למגן אנושי, ולכך שהוא עושה שימוש במתקנים של האו"ם כדי לפגוע באזרחי ישראל".

 

בינתיים, האפשרות שנתניהו יפעל על פי הלחץ הבינלאומי ויסכים להפסקת אש עוררה התנגדות חריפה בארץ הן מצד גורמים בממשלה ובקואליציה,

והן מצד ראשי רשויות בדרום.

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ זאב אלקין, אמר היום: "זה שחמאס יורה זה אומר שהוא עדיין לא מורתע ולא הגיע לנקודת שבירה אמיתית, אסור שהוא ייצא עם הישגים מהמבצע". לדבריו הצטרף בין השאר שר החקלאות יאיר שמיר, שאמר: "אפשר היה לעשות הרבה הרבה יותר. כל הזמן אנחנו נגררים, ככה לא מנהלים עניינים. היינו צריכים לקחת את היוזמה".

 

בהמשך, קבוצה של ראשי רשויות מהדרום הביעה את התנגדותה הנחרצת להפסקת מבצע צוק איתן לפני הכרעה של חמאס. ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני אמר: "זה אסון מבחינתנו. אני לא מבין מדוע אנחנו צריכים להתנצל על זה שאנחנו פועלים כדי שלא יירו עלינו טילים". ראש העיר אשדוד יחיאל לסרי הוסיף: "חייבים למוטט את חמאס ואת מנהיגיו. צריך להתנהג אליהם כמו לאל-קאעידה באפגניסטן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מזכ"ל האו"ם באן קי מון
צילום: AP
מומלצים