שתף קטע נבחר

צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"

"מנחם שם את הקולנוע הישראלי על המפה"

מאות חברים ושותפים לדרך של מנחם גולן הגיעו להיפרד מענק הקולנוע הישראלי, שארונו הוצב בסינמטק תל אביב. יהורם גאון: "מנחם גולן הוא תעשיית הסרטים של ארץ ישראל". גילה אלמגור: "גם כשבאה נפילה, הוא ידע לקום"

הקולנוע הישראלי נפרד מאחד האבות המייסדים שלו: ארונו של הבמאי והמפיק חתן פרס ישראל מנחם גולן, שהלך לעולמו בגיל 85, הוצב היום (א') בסינמטק תל אביב, לפרידה אחרונה בטקס אשכבה לזכרו. זאת טרם הלווייתו בבית העלמין "מנוחה נכונה" בכפר סבא.

 

אל הסינמטק הגיעו מאות אנשים, וביניהם השרה לימור לבנת, אושיק לוי, ששי קשת, חלי גולדנברג, חני נחמיאס, יהורם גאון, ויורם גלובוס - בן דודו של גולן, ושותף למרבית דרכו הקולנועית והעסקית. השניים שיקמו לאחרונה את יחסיהם, שהתערערו אחרי התפרקות חברת קאנון. "מנחם, לעמוד כאן במעמד הזה ולהספיד אותך זה בלתי נתפס", אמר גלובוס מעל הבמה, "אתה צעיר ברוחך, קשה מאוד לעכל חיים בהם אין אותך. אהבת את החיים ויותר מכל אהבת את הקולנוע, השארת עולם ומלואו, הצגות וסרטים. שמת את החותמת שלך ופרצת את הדרך לעשרות אמנים, שחקנים במאים וצלמים.

 

 

יורם גלובוס. סופד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יורם גלובוס. סופד
 

"מאות סרטים שעשינו ישאירו אותך כאן. מנחם, אני יכול לומר לך שהנך אחד ויחיד, תמיד אזכור את הימים והשנים הנפלאות בארץ ובהוליווד, לצד הקשיים והמתחים. אבל אלו השנים שבקלות יכולות להפוך לתסריט. אני זוכר את התאריך 31 בדצמבר 69, אמרת ששנות השבעים יהיו הטובות ביותר שלנו וככה היה. כבשנו את הוליווד, סיפור ההצלחה והנפילה ידוע וכתוב לכל בקולנוע העולמי".

 

גלובוס אף הזכיר את השבר ביחסים והפיוס שהגיע בשנים האחרונות. "הפרידה שלנו היכתה את הוליווד בתדהמה, גם את שנינו. אהבנו מאוד אחד את השני, כשהשלמנו הבנתי כמה היית חסר לי. אני בטוח שבגן עדן הצטרפת לגדולי היוצרים בקולנוע. מנחם, אהבתך אלי תחסר לי מאוד".

 

יהורם גאון נפרד ממנחם גולן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יהורם גאון נפרד ממנחם גולן
 

יהורם גאון שכיכב ב"קזבלן" ו"מבצע יונתן" שביים גולן אמר: "באתי להגיד לו תודה על שתי מתנות מופלאות שהוא העניק לי, ועל האמון שהוא נתן בי ב'קזבלן' ובתפקיד יוני נתניהו. אהבתי את האיש אהבת נפש מחוץ למסגרת המקצוע. אפילו בגיל של שיבה טובה, חסרונו בעולם הקולנוע הישראלי משאיר חלל אדיר. מנחם גולן הוא תעשיית הסרטים של ארץ ישראל, הוא נתן לה חיים שעוד אנשים קראו לזה ראינוע. הוא הסיפור שממנו ואילך התחילו לקרוא לזה קולנוע".

 

יהורם גאון ויורם גלובוס בטקס (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יהורם גאון ויורם גלובוס בטקס
 

במהלך טקס האשכבה נשאו דברים ראש עיריית תל אביב רון חולדאי ושרת התרבות והספורט לימור לבנת, שאמרה: "מנחם גולן לא הפסיק לחלום. הוא הקדיש את כל חייו לקולנוע הישראלי. היתה לו תשוקה חסרת פשרות לקולנוע. עולם התרבות מרכין היום את ראשו".

 

גילה אלמגור שסיפרה על גולן ש"הוא היה ילד ענק. הקולנוע הישראלי חי ונושם ומצליח בזכות מנחם גולן. כולנו חייבים למנחם גולן, בזכותו הקולנוע היום מצליח. מנחם היה תופעה, חשבתי שהוא יהיה כאן לנצח", אמרה מעל הבמה: "מנחם גולן הקים פה דורות של אנשים שלמדו לעשות קולנוע. זה נוצר כשהצלחה גוררת הצלחה וגם כשבאה נפילה, הוא ידע לקום. אהבת הקולנוע שלו לא ידעה גבולות - גם לא הפרנסה והאוכל בפי הילדות שלו. עוד יסופר על מנחם גולן שחי בסרט שראה בדמיונו".

 

ארונו של גולן בסינמטק תל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארונו של גולן בסינמטק תל אביב
 

חני נחמיאס: "הקולנוע הישראלי צריך להצדיע למנחם גולן. הוא האגדה של הקולנוע הישראלי והוא שם אותו על המפה בעולם. מנחם היה ילד בן 85 שלא מפסיק לחלום. הזכרונות שלי ממנחם גורמים לי לצחוק למרות שאנחנו בטקס אשכבה כי הוא היה איש מצחיק". ניצה שאול: "היתה לו את הבעירה והתשוקה עד לרגע האחרון והלוואי על כולנו". 

 

"המוות שלו היה שוק בשבילי, חשבתי שנחיה יחד לנצח", הודתה אשתו של גולן, רחל. ונכדתו מאיה בת ה-11, סיפרה: "עכשיו אחרי שסבא נפטר אני מרגישה שמשהו חסר לי בלב, עצוב לי. אבל אני גם שמחה שלא כאב לו".

 

השרה לימור לבנת מנחמת את רחל גולן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השרה לימור לבנת מנחמת את רחל גולן

גולן נחשב לאחד מהאבות המייסדים של הקולנוע הישראלי. הוא התחיל את דרכו בתיאטרון דווקא, אולם לאחר שגילה את אמנות הקולנוע במהלך לימודיו בניו יורק בשנות ה-60,

פנה ליצירה של סרטים. את תחילת פעילותו מסמן סרטו הראשון "אלדורדו" (1963), ולאחר מכן הפיק וביים כמה מנכסי הצאן ברזל של הקולנוע הישראלי: "סלאח שבתי" (1964), "קזבלן" (1973) ו"מבצע יונתן" (1977).

 

ההצלחות בזירה המקומית שיגרו את גולן ושותפו יורם גלובוס לארצות הברית, כבעלים החדשים של חברת ההפקה קאנון. תחת המותג ההוליוודי נחשפו בסרטיו של גולן כמה מכוכבי הפעולה הבולטים של שנות ה-80, בהם צ'אק נוריס, ז'אן קלוד ואן דאם ועוד. אחרי התפרקותה של קאנון בסוף שנות ה-80, שבו לישראל ונפרדו דרכיהם. גולן המשיך ביצירת סרטים ("ריקוד מסוכן", "השיבה מהודו"), ולא חדל מהרצון לביים סרטים נוספים עד יומו האחרון.


פורסם לראשונה 10/08/2014 13:32

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"
מנחם גולן. פרידה אחרונה
צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"
לאתר ההטבות
מומלצים