כך תדעו: האם בתכם בסיכון להפרעות אכילה?
פרסומות, תוכניות טלוויזיה וכמובן החברות שמסביב - כולם מעבירים לבנות צעירות את המסר כיצד על גופן להיראות. אך המציאות כמעט תמיד שונה - והניסיון להשיג את הגוף ה"מושלם" עלול לגבות מהן מחיר כבד. דיאטנית מסבירה כיצד תזהו שיש בעיה - ואיך צריך לנהוג כשהילדה מחליטה לפצוח בדיאטה
יום אחד את מסתכלת על הבת שלך ושמה לב שהיא מתחילה להפוך מילדה קטנה לנערה מתבגרת. ההבחנה הזו מתגלה גם לבתך האהובה, והיא מתחילה לחקור את גופה החדש. היא מסתכלת על חברותיה לספסל הלימודים וההשוואות מתחילות: למי כבר צמח החזה, למי הגוף התעגל, מי רזתה, מי שמנה ומי כבר קיבלה ווסת.
היא מתחילה להתעניין בכוכבות ומפורסמות ולחקות את צורת לבושן והמראה החיצוני שלהן. אט אט נכנסים לבתך הקטנה רעיונות חדשים כיצד היא "צריכה" להיראות. היא וחברותיה עסוקות במראן יותר מתמיד, הן מושפעות זו מזו ובמידה רבה הן מושפעת מהמדיה. יש נערות שאצלן בעיות רגשיות יבואו לידי ביטוי בעיסוק בגוף ובמשקל, אבל גם אחוז לא מבוטל מהנערות שאינן סובלות מבעיות רגשיות או נפשיות הזקוקות להתייחסות מיוחדת, חוות התמודדות חדשה עם מראה הגוף המשתנה.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
המראה החיצוני ודימוי הגוף הוא אחד מהנושאים המרכזיים בעולמם של המתבגרים וכמעט כל נערה שואפת להיות במשקל תקין ולהרגיש טוב בהיבט זה. בעוד יש כאלו אשר שוקדות על גוף חטוב ודקיק, בצדו השני של המתרס ישנן דווקא מתבגרות אשר מתחבאות מאחורי כמויות של אוכל ובגדים רחבים.
התמודדויות רבות בגיל ההתבגרות באות לידי ביטוי באמצעות האוכל, וכל התנהגות אכילה קיצונית ומשקל חריג לכשעצמו עלול לגרום לדימוי גוף מוטעה ואף בעיות בריאות עתידיות: עודף משקל בגיל צעיר הוא גורם סיכון לעליה ברמות סוכר, כולסטרול לחץ דם ואפילו מחלות לב בבגרות. גם משקל נמוך מהנורמה הוא גורם סיכון לבעיות בריאות במידה והוא תוצאה של צמצום קלורי, לדוגמה הפסקת המחזור החודשי.
המרידה הכללית בהורים ובמוסכמות שמאפיינת את גיל ההתבגרות מתבטאת לעתים גם בהרגלי האכילה - אכילה לא סדירה, השתתפות פחותה בארוחות משפחתיות ואכילת מזון מהיר וחטיפים עתירי שומן וסוכר בתדירות גבוהה - כל אלה תורמים לעליה במשקל ולמגפת ההשמנה בקרב בני נוער. מאידך, אידיאל הרזון והנטייה להתנסות בדיאטות שונות, לאו דווקא מגוונות ומאוזנות, עלולה להיות גורם סיכון להפרעות אכילה.
אנורקסיה, בולמיה והפרעות אכילה אחרות מופיעות לעתים קרובות, אצל בנות יותר מאשר אצל בנים, וכדאי להיות ערים לכך ולאתר
בהקדם התנהגויות אכילה חריגות כמו צמצום הדרגתי אך עקבי של כמויות וסוגי מזון, דילוג על ארוחות, אכילה של כמויות מזון גדולות במיוחד או פעילות גופנית אובססיבית.
יחסי בנות ואמהות הם נושא מורכב באופן כללי, ובפרט בגיל ההתבגרות, ולכן כל מצב מהמצבים הבאים ידרשו מההורים התייחסות רגישה ומכילה:
1. אמא, אני חייבת דיאטה
מה תעשי כאשר בתך פונה אליך בבקשת עזרה לירידה במשקל, ומשקלה לכל הדעות תקין? היא נראית נפלא ואת אפילו חוששת שתרד במשקל ותיכנס למצב של תת משקל. חשוב להימנע מלבטל את בקשתה והרגשתה ולנסות לברר בעדינות האם יש קשר בין ההרגשה הלא נוחה שלה עם עצמה לתחומים אחרים בחייה האישיים, החברתיים או המשפחתיים.
ידוע שיש קשר בין הגוף והנפש ולעתים השאיפה לירידה במשקל היא סימפטום לקושי רגשי או קושי בתחום כלשהו. אם אתם חשים בהתנגדות כדאי להציע ולעודד להגיע למפגש עם דיאטנית קלינית בעלת ניסיון בטיפול במתבגרים, שתוכל להראות ולהסביר למתבגרת על משקלה ביחס לנורמה ומהם הסיכונים בירידה במשקל שלא לצורך ואף לעקוב לתקופה מסויימת אחר תפריטה ומשקלה.
2. איך להתמודד עם עודף משקל?
אם בתכם סובלת מעודף משקל והשמנה ומצהירה שהיא מעוניינת לרדת, אך בפועל אוכלת בצורה שלא מתאימה למטרה שלה - עצתי היא ליזום שיחה שבה תוכלו להביע את ההבנה שלכם לקושי שלה ולשאול אותה האם אתם יכולים לעזור לה בדרך כלשהי. למשל, האם היא רוצה שתפנו את תשומת ליבה כשאתם רואים שהיא מפריזה באכילה וכך תהיו לה לעזר. תוכלו גם להציע לבתכם מעקב במסגרת מסודרת.
גישה ביקורתית לא תקדם את ההצלחה של בתכם, ולכן גם כשאתם נתקלים בהתנהגות אכילה חריגה עדיף להעיר בעדינות או להתעלם באותו רגע ולדבר על כך מאוחר יותר, אלא אם אתם מקבלים בקשה מפורשת ממנה להעיר לה במצבים אלה. אל תכנסו לה לצלחת, אלא תשאלו: "איך אנחנו יכולים לעזור?".
אם היא סובלת מעודף משקל ומבקשת את עזרתכם, זו הזדמנות עבורכם לעשות עבורה שינוי בהרגלי האכילה:
מתן דוגמה אישית: גם בגיל ההתבגרות הדוגמה האישית של ההורים חשובה - נאה דורש נאה מקיים.
דאגו לזמינות מזון בריא ומזין בבית כמו פרות, יוגורטים וירקות חתוכים.
מנעו פיתויים בסביבה -חטיפים, ממתקים או מזון עתיר שומן.
קלפו ירקות ופירות והגיש בצורה צבעונית ואסטטית - זהו גיל שהמתבגרים לרוב לא עושים זאת לבד.
קיימו ארוחות משפחתיות. הוכח מחקרית שהן תורמות למניעת בעיות אכילה והתמכרויות שונות בגיל ההתבגרות.
מומלץ לעודד לפעילות גופנית ולהציע לעשות אתה ביחד. אם היא מעדיפה ללכת עם חברות - זה מבורך.
יכול להיות מצב נוסף שבו בתכם סובלת מעודף משקל ונראה כי אין לה כל עניין לערוך שינוי. כדאי לברר איתה בעדינות אך בשיחה גלויה איך היא מרגישה עם עצמה והאם היא מעוניינת לקבל יעוץ ועזרה מקצועית. גם אם התשובה שלילית, חשוב לדבר ולהשאיר ערוץ פתוח לפניה שלה בנושא. דרושה מוטיבציה ואחריות אישית של המתבגרת כדי להתחיל תהליך ואין טעם לנסות לשכנע אותה או ללחוץ אותה להתחיל בטיפול, כשהמוטיבציה אינה שלה. להיפך, לחץ כזה יצור התנגדות מצידה.
באילו מצבים צריכה להידלק נורה אדומה?
כאשר בתכם מצמצמת כמוית מזון, מפסיקה לאכול מזונות מסוימים בצורה הדרגתית ומתמדת, גם אם אלו ממתקים חטיפים ודברי מאפה - כדאי לעקוב ולראות שבעקבותיהם לא יורדים מהתפריט היומי מזונות נוספים. אורח חיים צמחוני או טבעוני מחייב בכל מקרה יעוץ מקצועי וכדאי לבדוק שהוא נעשה מהסיבות הנכונות ותוך הקפדה על תפריט מגוון.
אם אתם רואים שבתכם יורדת במשקל, מדלגת על ארוחות ומצמצמת את מגוון המזונות ואף מתחמקת כשאתם מנסים לברר איתה מה והיכן אכלה במהלך היום - זה הזמן לפנות לברור. במידה ואתם נתקלים מצד בתכם בסירוב, בהתנגדות ובביטול ה'חשדות' אני ממליצה לא לוותר ולפנות לחוות דעת כדי 'להיות על הצד הבטוח'.
מדוע הכרחי מעקב של דיאטנית לצורך הרזיה בגיל ההתבגרות?
בכל גיל במהלך הנעורים ולכל דרגה של עודף משקל יש המלצה מיוחדת שמתייחסת לקצב הירידה במשקל, כדי שלא תהיה פגיעה בגדילה. הדיאטנית, שמכירה את ההמלצות, תעקוב ותוודא שהתהליך נעשה בצורה מבוקרת ובהתאם להן.
דיאטנית תתאים לבתכם תפריט לירידה במשקל שמכיל את כל רכיבי המזון בכמות המומלצת לגילה ובמידת הצורך תדע להמליץ על תוספי מזון.
דיאטנית מנוסה יכולה, על סמך תשאול, לאתר התנהגות אכילה בעייתית שלעתים ההורים אינם מודעים אליה. בנוסף, היא יכולה לתווך במקרים שיש צורך ולתרום לתקשורת חיובית בנושא התזונה ולקבוע טווח משקל תקין וריאלי.
אילו דגשים תזונתיים חשובים במיוחד בגיל ההתבגרות?
לאכול תפריט מגוון ומסודר ובו חמש-שש ארוחות ליום לצורך אספקת האנרגיה לגדילה המואצת.
אכילה של כמה שפחות מזון מהיר קנוי, תכנון מראש והכנה מראש יכולים לחסוך הרבה קלוריות ובעיקר לתרום לתפריט בריא.
האחריות ההורית היא לדאוג לתכולת המזון בבית ולהכנת המזון. עצמאות בהכנת ארוחות הופכת להיות לגיטימית ומבורכת בגיל ההתבגרות.
צמחונות וטבעונות מחייבים התאמת תפריט אישי ויעוץ מקצועי.
יש לשים דגש על אכילת מזונות עתירי ברזל למניעת אנמיה למשל: בשר בקר/ הודו/ דג/ עוף ומהצומח: קטניות, שומשום, שקדים, גרעיני דלעת וחמניות, פרות יבשים, ירקות עליים, בורגול, קינואה. למקורות מזון מהצומח יש להוסיף מזון/משקה חומצי לשיפור ספיגת הברזל: מיץ תפוזים/ פרי/ עגבנייה וכו'.
יש לשים דגש על צריכה מספקת של סידן לבניית העצמות: חלב ומוצריו, סרדינים, ומהצומח: קטניות, טופו, שומשום, שקדים, גרעיני חמניות, דגני בוקר מועשרים,ירקות עליים ירוקים: כרוב, כרובית, ברוקולי, משמשים ותאנים מיובשות.
אבץ הוא מינרל שממלא תפקיד חשוב בגיל ההתבגרות ודרוש לגדילה והתפתחות תקינה של מערכות המין, השלד והשריר. אבץ נמצא בסוגי בשר, ביצים, דגנים מועשרים, קטניות קשיו וגרעיני דלעת.
הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לתזונת ילדים, חברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל