שתף קטע נבחר

רגע האמת הגיע: סקוטלנד בדרך לעצמאות?

מספר המתלבטים גדול, אחוז ההצבעה גבוה והרחובות מלאים בתיירים. הקלפיות נסגרו בחצות, וכמחצית מהסקוטים יתעוררו היום מתוסכלים. החצי השני יחגוג. המתנגדים מקווים לשמור על היתרון בסקרים, התומכים מתפללים להפתעה. תוצאות האמת: בארבע מחוזות מתוך שבעה הצביעו נגד עצמאות

המתח ברחובות בריטניה מגיע לשיאו והבוקר (יום ו') צפויות להתפרסם התוצאות הרשמיות שיכריעו את גורל הממלכה. במהלך הלילה החלו להתפרסם תוצאות האמת בכמה מחוזות ועד כה מסתמן רוב למתנגדי העצמאות אולם הדרך להכרעה עוד ארוכה.  

 

עוד על משאל העם בסקוטלנד:

מעצמות העולם מקוות שסקוטלנד תצביע "לא"

יום היסטורי: סקוטלנד מצביעה על עצמאות

נשארים בריטים? 53% נגד עצמאות סקוטית

 

לפי תוצאות ספירת הקלפיות בשבעה מחוזות, מצטייר רוב למתנגדים. במחוז קלקמננשייר, 53.8 אחוזים מתושביו התנגדו לעצמאות סקוטלנד, בעוד 46.2% תמכו בה. במחוז שטלנד נרשמו 63.7 אחוזים למחנה ה"לא" ו-36.3 אחוזים למחנה ה"כן". במחוז אינברקלייד: 59.08 אחוזים בעד, 49.92 אחוזים נגד. במחוז איליאן סיאר 53.42% הצביעו נגד, 46.58% הצביעו בעד. אורקני: 67.2% נגד, 32.8% בעד. מחוז דאנדי: 57.35% בעד, 42.65% נגד. מחוז ווסט דומברטון: 54% בעד, 46% נגד. שיעור ההצבעה ברוב המחוזות עמד על יותר מ-80 אחוזים.

סלמונד. "לכו להצביע עצמאות" (צילום: AP) (צילום: AP)
סלמונד. "לכו להצביע עצמאות"(צילום: AP)

יקוו להפתיע למרות הפיגור הקטן בסקרים. תומכי העצמאות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יקוו להפתיע למרות הפיגור הקטן בסקרים. תומכי העצמאות(צילום: gettyimages)

 

“תתקנו את זה, תפרשו את הדגל תכף ומיד", ציווה ג'ורג', גבר סקוטי בגיל העמידה, על השומר בכניסה למלון "טיסל" באדינבורו. מעל לכניסה למלון התנופפו כמה דגלים, אלא שהרוח, או אלוהים, גרמו לכך שדגל בריטניה התלפף סביב עצמו בעוד הדגל הסקוטי התנופף במלוא המרץ. השומר בכניסה לא ידע מה לעשות, אבל ליתר ביטחון הוא הלך לקרוא למנהל המלון, שיתקן את המעוות.

 

רמת הרגישות ברחובות אדינבורו הגיעה אתמול לשיא, כשמשאל העם ההיסטורי של סקוטלנד יצא לדרך. בשעה 7:00 בבוקר נפתחו 2,600 קלפיות ברחבי סקוטלנד שהיו ערוכות לקראת 4.25 מיליון בעלי זכות הבחירה - תושבי סקוטלנד בני 16 ומעלה. בחצות נסגרו הקלפיות. “יש לכם 900 דקות לקבוע את גורלה של המדינה שלנו, לכו להצביע עצמאות", הפציר בתושבים אלכס סלמונד, מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית ומי שעומד בראש מחנה העצמאות.

כרזות בעד ונגד באדינבורו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כרזות בעד ונגד באדינבורו(צילום: AFP)

"לא תודה". מתנגדי העצמאות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
"לא תודה". מתנגדי העצמאות(צילום: Gettyimages)

המשאל כלל שאלה אחת פשוטה: “האם סקוטלנד צריכה להיות מדינה עצמאית?” והבוחרים היו צריכים לשלשל פתק "כן" או פתק "לא". בכניסה לקלפיות התרחש קרנבל דמוקרטי של ממש - אבל לא רק קריאות שמחה היו שם. “האם אתה הולך להזיז גם את פתקי ה'לא' המעליבים?” הטיחה פעילה של מחנה ה"כן" במנהל אחת הקלפיות, אחרי שהוא הסיט הצידה את שורת הפוסטרים ופתקי ה"כן" שהיא פרשה על שולחן בכניסה לקלפי.

 

הערכות: 85% יצביעו במשאל העם

קשה היה לנבא מה תהיה תוצאת המשאל. הסקר האחרון קבע כי יש רוב זעום - 51 אחוזים - למחנה ה"לא". מנגד, סקר נוסף שנערך במהלך יום ההצבעה הציג יתרון ברור למחנה ה"כן" 54% נגד, 46% בעד. אבל שני הצדדים יודעים שהכול יכול להשתנות. 8-10 אחוזים מהתושבים אמרו עד הרגע האחרון כי טרם החליטו למי לתת את קולם. ברחובות אדינבורו ניכרה תכונה רבה של פעילי שני המחנות, שעברו מבית לבית וניסו לשכנע את התושבים להצביע בעד המחנה שלהם.

 

גם בכניסה לקלפיות צעקה אישה אחת על חברתה: “תתקשרי לכל החברים, השכנים ובני המשפחה שלך ותשכנעי אותם לבוא ולהצביע נגד עצמאות. זה הזמן". על פי הערכות, כ-85 אחוזים מבעלי זכות ההצבעה יממשו אותה בקלפי - המספר הגבוה ביותר בהיסטוריה של סקוטלנד. התוצאות יחלו לזרום אחר חצות ומחר בשעה 8 בבוקר, עם מסירת תוצאות מחוז אברדין, יוכרזו התוצאות הסופיות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אבל פעילות התעמולה לא הייתה נחלתם של הפוליטיקאים ושל פעילי המפלגות בלבד. אזרחים רבים יצאו להביע את הזדהות, לעורר דאגה או להפעיל מסחטה רגשית על אחרוני המתלבטים. בכניסה לקלפיות אפשר היה לראות אזרחים ששירתו בצבא הוד מלכותה, לבושים בלבוש סקוטי מסורתי ועונדים את המדליות הצבאיות שקיבלו עבור לחימתם. “איך אתם חושבים על פרידה מהממלכה המאוחדת? אנחנו עם אחד", הטיח ג'ון טרי, חייל לשעבר, בפעילים של מחנה ה"כן" שניצבו לידו.

 

“תתעורר, היית יותר מדי זמן בצבא אז אולי פיספסת חלקים מהמציאות", ענתה לו לינדה, פעילה מהמחנה הנגדי. “הממשלה בווסטמינסטר מזמן כבר לא מייצגת אותנו. מי מאיתנו תומך בקונסרבטיבים? אף אחד. ועדיין, הם מכתיבים את חיינו. מוטב לנו לבד. גם כך אנחנו כבר לבד".

.

הקטלונים הגיעו: "מזדהים עם הסקוטים ביום חגם"

השדרה המלכותית שבלב אדינבורו נשטפה בתיירים רבים מכל העולם, שחלקם ביקשו להיות כאן ביום ההיסטורי. “אנשים צריכים לקבל הזדמנות להצביע ואני אשמח עם כל תוצאה שתתקבל", אמרה מארי הנרי, תושבת בריסטול מאנגליה, שהגיעה לכאן במיוחד כדי לעקוב אחר תוצאות המשאל. מנגד, בסוכנויות הידיעות דווח כי תיירים בריטים רבים ביטלו את חופשתם בסקוטלנד, חשש שיאלצו להיות נוכחים ביום שבו סקוטלנד נפרדת מארצם לשלום.

 

נוכחות פעילה נרשמה גם לתיירים ולצוותי תקשורת מספרד. אחרי ממשלת בריטניה, ממשלת ספרד היא זו החוששת מכל מתרחיש שבו סקוטלנד תזכה בעצמאות ותצית את זעמם של הקטלונים, שכבר שנים דורשים להיפרד מספרד ולקבל עצמאות. רבים מהתיירים הספרדים התהלכו ברחוב כשעל גבם הם נושאים את דגל קטלוניה, מעוטר בצלב הסקוטי. “באנו להביע הזדהות עם הסקוטים ביום חגם הגדול", אמרה כרמן, תושבת הכפר אריניס דה מוט שבקטלוניה. “אני מקווה שהם יזכו בעצמאות ושאנחנו נוכל לדרוש משאל עם דומה גם אצלנו. באנו לכאן כדי לעורר את תשומת הלב העולמית לבעיה שלנו".

 

בכניסה לקלפיות ניכר כי מחנה ה"כן" נהנה ממונטום אדיר בימים האחרונים. אזרחים רבים סיפרו היום כי בימים האחרונים שינו את דעתם –

והחליטו לתמוך בעצמאות. גם בתקשורת המקומית הגדירו את קמפיין מחנה ה"כן" כקמפיין מזהיר, בעוד שהמקפיין המקביל, של מחנה ה"לא", ספג גינויים רבים. פעילי המחנה ה"כן" נפרשו היטב ברחובות אדינבורו ומילאו את הכניסות לקלפיות. המשפט השגור ביותר בפיהם הוא "אלכס אמר", כשהכוונה היא לאלכס סלמונד, מנהיג מחנה ה"כן". סלמונד כבר מזמן נחשב כאן לכוכב ובימים האחרונים השתדרג מעמדו לדרגת אליל.

 

אבל אי אפשר היה להימלט אתמול מידיעה נוספת, ששטפה את רחובות אדינבורו ואת סקוטלנד כולה - הידיעה כי מחר בבוקר מחצית מתושבי המדינה הזו יתעוררו למציאות של תיסכול, כעס, מרמור ובידול. משאל העם, החגיגה הדמוקרטית הגדולה של סקוטלנד, הפך גם לסימן שאלה על עתידה של אומה שלמה, שעוד תצטרך לערוך חשבון נפש נוקב עם עצמה.


פורסם לראשונה 18/09/2014 22:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחוץ לקלפי באדינבורו
צילום: רויטרס
מומלצים