שתף קטע נבחר

משפר את ערכי לחץ הדם: למה הסלק בריא לנו?

גם אחרי ראש השנה, סלק נותר אחד הירקות הכי יפים בסל הקניות שלנו - ומתברר שגם מאוד בריא עבורנו. כל הסיבות שלא כדאי לוותר עליו

הוא היה חבר כבוד בצלחת החג בראש השנה, ומתברר שהוא גם בריא עבורנו. הסלק עשיר במינרלים, בניטראטים ובפיגמנטים סגולים והוא תורם להפחתת רמות לחץ הדם ולשמירה על בריאות כלי הדם והלב.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ארוחה בריאה בחג

כמה קלוריות תצרכו בשולחן החג עוד לפני האוכל?

מחדד זיכרון: למה בריא לשתות מיץ סלק

השיטה: איך לחסוך יותר מ-1,000 קלוריות בארוחת החג?

 

מונע יתר לחץ דם

יתר לחץ דם הוא גורם סיכון משמעותי ביותר להתקפי לב, שבץ מוחי ומחלות כליה. צריכה מוגברת של ירקות ופירות בתפריט, ידועה בחשיבותה לשמירה על רמות לחץ דם תקינות. בשנים האחרונות הצטברו מחקרים הקושרים בין צריכת סלק ומיץ סלק להפחתת רמות לחץ הדם.

 

בסקירת מחקרים קצרי טווח שפורסמה לאחרונה, נמצא קשר בין צריכת מיץ סלק לבין הפחתה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי, יחד עם הפחתה מתונה יותר בלחץ הדם הדיאסטולי.

 

הסלק מכיל חומרים המכונים ניטראטים לא-אורגניים. חומרים אלה תורמים לייצור מוגבר של חנקן חמצני בכלי הדם. לחנקן חמצני תפקיד חשוב בתקשורת הבין-תאית והוא התורם להרחבת כלי הדם ולהפחתת רמות לחץ הדם. ירקות כדוגמת רוקט, תרד, חסה וצנון עשירים גם הם בניטראטים.

 

בנוסף, הסלק עשיר באשלגן ומכיל מגנזיום. שני מינרלים חשובים אלה, תורמים אף הם להפחתת רמות לחץ הדם.

 

שיפור הביצועים הספורטיביים

מחקרים נוספים מצביעים על קשר בין צריכת סלק או מיץ סלק לשיפור הביצועים הספורטיביים. לדוגמה, באחד המחקרים נמצא כי שתיית מיץ סלק לפני רכיבה על אופניים אפשרה לרוכבים תחרותיים לקצר את משך זמן הרכיבה.

 

במחקר נוסף נמצא כי צריכת 200 גר' סלק אפוי כשעה לפני ריצה של 5 ק"מ סייעה לשיפור קצב הריצה. נראה שהניטראטים בסלק תורמים לשיפור הביצועים הספורטיביים על-ידי הפחתת כמות החמצן לה נזקק השריר במהלך המאמץ הגופני.

 

מניעת סרטן

הסלק הוא אחד הירקות העשירים בפולאט ("חומצה פולית") - ויטמין מקבוצה B. 100 גר' סלק מבושל יספקו 80 מק"ג פולאט – 20% מקצובת הפולאט היומית המומלצת, העומדת על 400 מק"ג ליום (החל מגיל 14).

 

תכולת הפולאט בסלק חי אף גבוהה יותר. מזונות העשירים בפולאט יכולים לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הלבלב וסרטן המעי הגס והחלחולת. הפולאט ממלא תפקיד חשוב בייצור התקין של הדנ"א.

 

לכן יש לו חשיבות בתהליך ההתפתחות התקין של התאים ומכאן בהפחתת הסיכון לסרטן. פולאט תורם גם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר, להפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, וכן לשמירה על תפקוד המוח עם התקדמות הגיל.

 

פיגמנטים בריאים

נוסף על כל אלה, מכיל הסלק פיגמנטים סגולים ייחודיים המכונים בטאלאינים ((Betalains) ובראשם בטנין. הבטנין הוא נוגד חמצון ונוגד דלקת ולכן הוא תורם לשמירה על בריאות כלי הדם והלב. מייחסים לו השפעות נוגדות סרטן וכן עידוד סילוק רעלים.

 

מומלץ לגוון ולצרוך ירקות מכל קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.  

 

 
ערכים תזונתיים - סלק

ערכים תזונתיים - סלק
  100 גר'   חצי ספל סלק חתוך (כ-85 גר')  
אנרגיה (קק"ל) 44   37  
שומן (גר') 0.2   0.15  
חלבון (גר') 1.7   1.4  
פחמימות (גר') 10   8.5  
מתוכן סיבים תזונתיים (גר') 2 7% 1.7 6%
(מתוכן סוכרים גר') 8   6.8  
נתרן (מ"ג) 77   75  
אשלגן (מ"ג) 305 9% 260 7%
ברזל (מ"ג) 0.8 4% - 10% 0.7 4% - 9%
(מגנזיום מ"ג) 23 6% 20 5%
פולאט (חומצה פולית) (מק"ג) 80 20% 68 17%
ויטמין C (מ"ג) 4 4% 3 4%
מים (גר') 87   74  

לנשים בגיל הפריון

האחוזים מתייחסים לאחוז מהקצובה היומית הממוצעת המומלצת למבוגר

  

 

הכותבת היא יועצת מדעית למועצת הצמחים, דיאטנית חברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סלק אדום. אל תוותרו עליו בשולחן החג
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מומלצים