שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מכה אווירית: המטוסים שמפציצים את דאעש

החמקן שעורך את הופעת הבכורה אחרי אין-ספור תקלות, מטוס הקרב המוביל של הצי שעולה רבע ממנו והנסיך והטייסת שנמצאים בקוקפיט של מטוסים שבשורות חיל האוויר הישראלי. צפו בהפצצת בתי זיקוק ובתדלוק אווירי

בתי זיקוק שבשליטת דאעש עלו באש, אבל המלחמה עוד ארוכה, ארוכה מאוד: דובר הפנטגון ג'ון קירבי אמר אתמול (ה') כי ארצות הברית ובעלות בריתה מכינות את עצמן למערכה שעשויה לקחת שנים. המהלומה האווירית האחרונה של האמריקנים כוונה אל אזור מרוחק בצפון סוריה, שם ממוקמים בתי זיקוק ניידים של דאעש. הג'יהאדיסטים מזקקים באמצעותם נפט שמביא להם הכנסה של שני מיליון דולר ביום. צפו בסרטון שהפנטגון פרסם לאחר הפצצה אווירית של בית זיקוק באזור ג'ריבה.

 

"אפילו אם נפסיק היום את זרימת הנפט, עדיין יישארו להם מיליארדי דולרים בבנק", אמר פיטר מנסור, קולונל אמריקני בדימוס. "הם השתלטו על 330 מיליון דולר מהבנק המרכזי במוסול". פרט לכך, הוא הוסיף, דאעש גרף מיליוני דולרים כתשלומי כופר ממדינות אירופה תמורת שחרור שבויים.

 

F-22

במערכה בסוריה נגד דאעש משתתף לראשונה מטוס הקרב החדיש ביותר של האמריקנים, שבו הם נמנעו מלהשתמש במלחמות באפגניסטן ובעיראק. 47 מטוסי F-22 נטלו חלק בגל השני של ההפצצות בסוריה, שהתמקדו ביעדי פיקוד ושליטה של דאעש בבירת המדינה האיסלאמית ראקה, והופעת הבכורה של החמקן עברה בלי תקלות. זאת, להבדיל משירותו עד כה בצבא האמריקני.

"השימוש - כדי להצדיק את מערכת הנשק". ה-F-22 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"השימוש - כדי להצדיק את מערכת הנשק". ה-F-22(צילום: gettyimages)

ה-F-22 פותח על ידי לוקהיד מרטין, בשיתוף פעולה עם בואינג, כמטוס שאמור להחליף את ה-F-15 המזדקן. המטוס החד-מושבי והדו-מנועי, שמחירו עומד על לא פחות מ-190 מיליון דולר, הועבר לחיל האוויר האמריקני כבר ב-2002. כבר עם חשיפת האב-טיפוס, ב-1997, הועלתה ביקורת חריפה על עלות הפרויקט.

 

חיל האוויר האמריקני סבר אז כי יזמין 438 מטוסי F-22 במחיר של 45 מיליון דולר למטוס - אבל המחיר האמיר לפי 4 מההערכה הראשונית. ב-2010 מזכיר הההגנה האמריקני רוברט גייטס אמר כי הוא מתכוון לסגור את הפרויקט עקב עלותו הגבוהה, ואחרון המטוסים הועבר לחיל האוויר שנתיים לאחר מכן. בסופו של דבר הזמינו האמריקנים 190 מטוסי F-22 בלבד.

לפני ואחרי. תוצאות התקיפות בסוריה ()
לפני ואחרי. תוצאות התקיפות בסוריה

המחיר לא הייתה הבעיה היחידה של ה-F-22. בעיות בטיחות החלו לצוץ ב-2011, וכל צי המטוסים קורקע בעקבות זאת לארבעה חודשים. על הקרקוע הוחלט לאחר שטייסים התלוננו על ערפול ועל מחסור בחמצן בקוקפיט. חיל האוויר טען לאחר כך כי הדבר נבע מתקלה בשסתום של אפודי הלחץ של הטייסים.

 

מלחמה בדאעש, כתבות נוספות

ראש ה-FBI: זיהינו את עורף הראשים מדאעש

"דאעש מתכנן לפגע בתחתית בפריז ובארה"ב"

"אמא, אני לא חוזרת". תיעוד נדיר מבירת דאעש  

דיווח: הכורדים בלמו מתקפה של דאעש

עינו ורצחו: דאעש הוציאו להורג עורכת דין

הטייסת מהאמירויות שהפציצה את דאעש  

 

"אחת הסיבות להשתמש בו היא כדי להצדיק את מערכת הנשק", אמר טייס העבר כריסטיאן הרמר ל"גרדיאן" על ההחלטה להפציץ מחנות אימונים, כלי רכב, בסיסים צבאיים ומרכזי שליטה של הג'יהאדיסטים בטילים ממטוס היוקרה. "לא החליטו להשתמש בו כי המשימה דרשה זאת".

 

F-18

הגל השלישי של התקיפות בסוריה כלל מטוסי F-18 "סופר הורנט" שהמריאו מנושאת המטוסים ג'ורג' בוש שמוצבת במפרץ הפרסי, וכן מטוסי קרב שהמריאו מבסיסים במזרח התיכון. מתקני אימונים וכלי רכב של דאעש היו הפעם היעד. הפנטגון אף פרסם סרטון של מטוסי F-18 של הצי מקבלים תדלוק אווירי בשמי עיראק מ-KC-135 סטרטוטנקר, מכלית תדלוק אווירית. צפו בסרטון.

 

תדלוק אווירי. KC-135 מתדלק F-18 (צילום: AP) (צילום: AP)
תדלוק אווירי. KC-135 מתדלק F-18(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ה-F-18 הוא מטוס הקרב העיקרי של הצי וחיל הנחתים, ומחירו 40 מיליון דולר - רבע ממחירו של ה-F-22. טיסת הבכורה שלו הייתה לפני יותר מ-35 שנה וההשתתפות הראשונה שלו בקרבות הייתה במלחמת המפרץ הראשונה. מאז הוא נמכר לכמה מדינות. ישראל לא קנתה אותו.

 

F-16

מטוס הקרב מהדור הרביעי, שמהווה יחד עם ה-F-15 את הבסיס של חיל האוויר הישראלי, משתתף אף הוא בלחימה נגד דאעש. ולא רק טייסים עלו עליו, אלא גם טייסות. יותר נכון, טייסת. הטייסת הראשונה של איחוד האמירויות, מרים אל-מנסורי בת ה-35, עלתה לתא הטייס של ה-F-16 והייתה בין אלו שהפציצו יעדים של דאעש.

 

פורצת דרך. הטייסת אל-מנסורי (צילום: UAEAF) (צילום: UAEAF)
פורצת דרך. הטייסת אל-מנסורי(צילום: UAEAF)

אל-מנסורי הייתה סטודנטית לספרות אנגלית כאשר האקדמיה של חיל האוויר באיחוד האמירויות פתחה את שעריה לנשים. היא הצטרפה וב-2008 סיימה שם את לימודיה. "זו הייתה שאיפתי", סיפרה בשעתו, "מאז שסיימתי תיכון רציתי ללמוד טיסה משום שזה מה שאהבתי". שגריר איחוד האמירויות לארצות הברית מסר כי היא תיטול חלק גם בתקיפות הבאות.

 

F-15

לאיחוד האמירויות יש אישה טייסת, לסעודיה יש נסיך טייס. כלי תקשורת במלכה דיווחו כי בנו של יורש העצר, הנסיך חאלד בן סלמאן, הוא אחד מהטייסים שהשתתפו בתקיפות נגד הארגון הסוני הקיצוני בצפון-מזרח סוריה. כלי התקשורת שיבחו את יורש העצר הסעודי, שמשמש סגן ראש הממשלה ושר ההגנה, על שנתן דוגמה אישית ושלח את בנו הטייס לקחת חלק במערכה.

הנסיך המפציץ. מאיימים על חייו ()
הנסיך המפציץ. מאיימים על חייו
 

אבל גולשים תומכי המדינה האיסלאמית מיהרו לאיים על הנסיך המפציץ. "במוקדם או במאוחר ישוספו גרונות הטייסים", צייץ תומך דאעש בתגובה לתמונתו של הנסיך בקוקפיט של F-15. אחר אף קרא מפורשות לרצוח את הנסיך. F-15, המטוס שבו צולם, נמצא עדיין גם בשירות חיל האוויר האמריקני, וצפוי לצאת משירות רק באמצע העשור הבא.

 

טומהוק

חלק מרכזי בתקיפות הקואליציה בסוריה בימים האחרונים, שבהם נהרגו קרוב ל-150 ג'יהאדיסטים, היה לטילי הטומהוק. הטיל שכוכבו דרך במלחמת המפרץ, שוגר מנושאת מטוסים אמריקנית ופגע במטרות של דאעש וחורסאן, ארגון טרור קטן שלטענת האמריקנים התכוון לפגע במטרות בארצות הברית ובאירופה.

שיגור טומהוק מנושאת מטוסים, השבוע (צילום: AFP PHOTO / US NAVY/ERIC GARST) (צילום: AFP PHOTO / US NAVY/ERIC GARST)
שיגור טומהוק מנושאת מטוסים, השבוע(צילום: AFP PHOTO / US NAVY/ERIC GARST)
 

ראש ממשלת עיראק אמר כי גם דאעש תכנן מזימת טרור והתכוון לפגע ברכבות תחתית בארצות הברית ובפריז, אבל האמריקנים לא אישרו זאת. לעומת זאת, הם עדיין סבורים שהמזימה של חורסאן בעינה, וזו גם אחת הסיבות שתקפו מטרות שלהם.  

 

בנוסף, במתקפה הרב-זרועית ורב-לאומית בסוריה ובעיראק משתתפים גם מפציצים מסוג B-1 ומל"טים חמושים. בקרוב עשויים להצטרף לרשימה הזו גם מטוסי טורנדו של חיל האוויר הבריטי, שעד כה השתתף רק בפעולות המודיעין ולא בהפצצות עצמן בשטח סוריה.


פורסם לראשונה 25/09/2014 23:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים