שתף קטע נבחר

לא עוד עיר סינית. הונג קונג עומדת על שלה

היא עברה לשליטת סין ב-1997 והובטחו לה אוטונומיה וחופש בחירה. אלא שבייג'ינג לא ממהרת לקדם את הדמוקרטיה בהונג קונג, אך תושביה לא מוכנים לעבור על כך בשקט. 5 דברים שכדאי לדעת על הסכסוך בכתבת CNN

הונג קונג נמצאת בעיצומה של מחאה פוליטית - הארוכה ביותר באורכה מאז העברת השלטון מבריטניה לסין ב-1997. פעילים למען הדמוקרטיה טוענים שהם עושים טוב בניסיונם לשתק את הרובע הפיננסי בהונג קונג - מרכז עסקים חשוב לאזור ומעבר לו - באמצעות שביתות-שבת ואי ציות אזרחי.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

עוד חדשות בעולם :

בלגרד: מצעד הגאווה נערך ברחובות ריקים

"בושם צ'ה גווארה"? ממשלת קובה זועמת

צרפת: הישג לימין הקיצוני בבחירות לסנאט

שיני בנים תקהנה: כך איטליה נלחמת במאפיה

 

העימותים שפרצו בסוף השבוע בין הסטודנטים לבין המשטרה היו הסוערים ביותר בקיץ ארוך של מחאה נגד בייג'ינג. על פי הדיווחים, עשרות נפצעו בעימותים. מטרת המפגינים היא להפעיל לחץ על סין להעניק לקולוניה הבריטית לשעבר חופש הצבעה מלא. אלא שעד כה סירבה בייג'ינג לוותר על עמדתה ובכך הכינה את הקרקע לעלייה ברמת העימותים.  

 

 

הנה חמישה דברים שכדאי לדעת על הונג קונג על רקע ההחרפה במתיחות הפוליטית:

 

1. זאת לא עוד עיר סינית

עיר של גורדי שחקים מתנשאים לגובה בקצה הדרום-מזרחי של סין, הונג קונג משמשת בית לשבעה מיליון בני אדם.

 

כשהעיר הוחזרה לידי סין ב-1997 הושג הסכם שהבטיח להונג קונג "מידה גבוהה של אוטונומיה" תחת הנוסחה שזכתה לכינוי "מדינה אחת, שתי שיטות".

 

"חוק היסוד" של העיר, או בשמו האחר "החוקה הקטנה", אפשר להונג קונג לנהל מערכת משפטית ופיננסית משלה, והיא נהנית מזכויות אזרחיות שאי אפשר למצוא בסין היבשתית, בהן מערכת משפט עצמאית, חופש עיתונות וזכות להפגין.

 

צפו בכתבת CNN על המחאה בהונג קונג

 

ב"חוקה הקטנה" של הונג קונג גם נקבע כי "חופש הצבעה אוניברסלי" הוא המטרה הסופית של הונג קונג, אולם לא צוין לוח זמנים או פירוט כיצד תיראה הרפורמה הפוליטית. לפי שעה, השליט של הונג קונג נבחר על ידי ועדה שבה חברים 1,200 איש שנאמנים לשלטונות הסיניים.

 

2. לתושבים נמאס

סקרי דעת קהל בהונג קונג מראים ששיעור התמיכה בממשלה המקומית צונח, ואילו חוסר האמון בשלטון המרכזי בבייג'ינג נמצא ברמה הגבוהה ביותר מאז העברת השלטון ב-1997.

 

חוסר שביעות הרצון, בעיקר בקרב הצעירים, נובע מגידול הולך וגדל בפערים בין עשירים לבין עניים, ותושבים רבים ממורמרים מזרם המבקרים ה"בזבזניים" שמגיעים מסין היבשתית וקונים בהונג קונג הכול - מדירות ועד לתחליפי חלב לתינוקות. סקר שפורסם ב-21 בספטמבר הראה כי אחד מכל חמישה תושבים בהונג קונג שוקל להגר מהאזור המנהלי שנמצא בשליטת סין.

 

גל המחאה האחרון פרץ אחרי שבייג'ינג דחתה בחודש אוגוסט את דרישות התושבים בהונג קונג לבחור באופן חופשי את השליט הבא של העיר בבחירות שייערכו ב-2017. ארגונים פרו-דמוקרטיים הגיבו באיומים לשתק את המרכז הפיננסי של הונג קונג - אזור שבו ממוקמים בנקים גדולים רבים ובתי עסק - בקמפיין שנודע בשם "לכבוש את המרכז".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפעילים למען הדמוקרטיה מגיעים מחתך אוכלוסייה רחב, בהם סטודנטים, מנהיגים דתיים, מרצים באוניברסיטה ואנשי כלכלה. לאחר חודשים שבהם הסתפקו בהתראה מוקדמת, תנועת "לכבוש את המרכז" החלה אתמול (יום א') את דרכה באופן רשמי עם אלפי מפגינים, רבים מהם עוטים מסכות ומשקפי מגן, ושביתת שבת מול בנייני הממשלה. פעילי התנועה רוצים לכפות על השלטונות דיון ציבורי, ואפילו ויתורים, על ההשפעה של סין על הונג קונג.

 

3. לא כולם תומכים במחאה

ארגונים פרו-בייג'ינג כמו "הרוב השקט של הונג קונג" טוענים כי הפעילים למען דמוקרטיה "מסכנים את הונג קונג" ויוצרים כאוס. הם ערכו עצרות משלהם נגד "לכבוש את המרכז" ופרסמו תשדירי תעמולה בתקשורת כדי להדגיש את הפחדים שלהם. בעצרת הגדולה ביותר, שנערכה ב-17 באוגוסט, השתתפו אלפי בני אדם, אף שסימני שאלה עלו לגבי הלגיטימיות שלה על רקע הדיווחים שהשלטונות שילמו לצועדים שיגיעו לעצרת.

 

מקומות העסקים בהונג קונג חוששים שכל קמפיין שנוגע לרובע הפיננסי יפגע בתדמית האזור כמקום בטוח ויציב לעסקים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
סקר דעת קהל שנערך החודש על ידי אוניברסיטה סינית מצא כי 46 אחוזים לא תומכים בקמפיין של "לכבוש את המרכז", ואילו 31 אחוזים תמכו בתנועת האי-ציות האזרחי.

 

4. סין חושבת שהונג קונג "מבולבלת"

בנייר עמדה שפורסם בחודש יוני מסרה בייג'ינג שהונג קונג לא נהנית מ"אוטונומיה מלאה" ושהתושבים "מבולבלים או בעלי הבנה עקומה" מנוסחת "מדינה אחת, שתי שיטות". הרטוריקה הזו מעידה שבייג'ינג לא צפויה לשנות את עמדתה לגבי רפורמת בחירות בעיר שנמצאת תחת שליטתה.

 

לי פיי, גורם סיני בכיר, רמז כי סינון מועמדים לשלטון הכרחי להבטיח שהשליט "יאהב את סין, יאהב את הונג קונג ויגן על ריבונות המדינה, והאינטרסים הביטחוניים והפיתוחיים". בסין גם דאגו להאשים את האופוזיציה הפרו-דמוקרטית בכך שהיא מופעלת על ידי בריטניה וארצות הברית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כל העיניים נשואות כרגע לעבר בייג'ינג ולאופן שבו תגיב לגלי המחאה המתגברים. השלטון המרכזי נמצא במצב מסובך משום שאינו יכול להיתפש כמי שחזר בו מעמדתו, אך באותה עת הוא צריך להיזהר משימוש בכוח ומהשלכותיו.

 

5. הממשלה: הונג קונג צריכה לקבל את ההסכם שהוצע לה

הממשלה בהונג קונג אומרת שהתושבים צריכים לקבל את ההסכם לרפורמת בחירות שהוצע על ידי סין.

ההצעה תאפשר לחמישה מיליון מצביעים רשומים בהונג קונג לבחור את המנהיג שלהם, אף שהמועמדים חייבים להיות מאושרים על ידי ועדה זהה לזו שבחרה את שליט העיר ב-2012.

 

מבקרי ההצעה של בייג'ינג טוענים כי המשמעות היא שרק מועמדים שזוכים לתמיכת סין יופיעו בפתקי ההצבעה, אולם השליט הנוכחי של הונג קונג ליונג צ'ון-יינג כתב מאמר דעה ברשת CNN שבו טען מנגד שלא כך הדבר. "לא התחלנו אפילו לדון בפרטים למעט בהיבטים החיוניים של הליך בחירת המועמדים הפוטנציאלים למשרת השליט המרכזי", כתב ליונג. "התבטאויות רגשיות - בעד או נגד הרפורמה הפוליטית המוצעת - לא יובילו אותנו לשום מקום".

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דורשים חופש הצבעה מלא. מפגינים בהונג קונג
צילום: AFP
מומלצים