שתף קטע נבחר

טיפול בסרטן ריאות: הדרך להאריך חיי החולים

תרופות ממוקדות מטרה ותרופות אימונותרפיות לסרטן ריאות, הביאו בשנים האחרונות לשינוי מסלול הריפוי של החולים במחלה. האם אנו צופים אל עתיד בו יהיה טיפול שלא רק יאריך את חייהם אלא גם ירפא את המחלה?

פריצות הדרך בטיפול במחלות סרטן כמו מלנומה למשל, בתרופות אימונותרפיות גרמו לחוקרים בתחום סרטן הריאות להגביר הילוך. אבל לא מדובר במחלה אחת הומוגנית, אלא מחלה המורכבת מכמה סוגים וכל אחד מהסוגים דורש טיפול שונה לחלוטין.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

פרופ' שמואל אריעד, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי בסורוקה, מסביר כי יש שני סוגי סרטן ריאה:

 

סרטן ריאה מתאים קטנים - מחלה סוערת יחסית שבקרב החולים בה, ניתן למצוא כבר גרורות כבר בשלבים המוקדמים שלה. 12% מהחולים בסרטן ריאה, חולים בסוג הזה ורובם ככולם הם מעשנים. לדברי פרופ' אריעד, ב-25 השנים האחרונות לא הייתה כל התקדמות בטיפול בסוג הזה.

 

סרטן שאינו מתאים קטנים - nsclc - זו הקבוצה הגדולה  יותר של חולים. בסוג הזה ישנה חלוקה לשני תתי סוגים: סרטן מתאי קשקש ושאינו מתאי קשקש.

הסרטן מתאי קשקש מופיע בדרך כלל סמוך לסימפונות הראשיים בריאה ואילו בסרטן שאינו מתאי קשקש, מופיע בדרך כלל בפריפריה של הריאה. להבדלים הללו יש משמעות רבה מבחינת תהליך היווצרות תאי הריאה והן תהליך הטיפולי  הנדרש לחולים.

 

בנוסף, נרשמה בעשור האחרון עלייה בשכיחות במחלה בקרב נשים שלא עישנו בעולם בכל מדינות המערב. ביפן, מופיע אחוז הנשים החולות ל-30%. לדברי פרופ' אריעד לא ידועה הסיבה לתחלואה הזו.

 

עוד על טיפול בסרטן

רוחות של תקווה: האם בקרוב ייכחד הסרטן?

תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן

טיפולים נגד סרטן: מה הנזק שהם גורמים?

 

התפתחות הטיפול במחלה

פרופ' אריעד מסביר כי לפני קרוב ל-10 שנים הסתבר שבקרב כ-15% מחולי סרטן הריאה הלא מעשנים, מופיעות מוטציות בקולטן EGFR - משמעות המוטציות שאם ניתן לטפל במוטציות, יכול להיות שניתן לעצור את התקדמות המחלה באמצעות מוכוונות מטרה.

 

בעשור האחרון זיהו כמה מוטציות כאלה ונעשו ניסיונות ניסיון לטיפול בתרופות מטרה. בנוסף נתגלו גם 10 מוטציות אחרות, שגם להן ניסו להתאים טיפול מטרה.

 

בנוסף, בעשור האחרון התפחו תרופות שמונעות צמיחה של כלי דם בריאות. הראשונה שנכנסה לשימוש הייתה האווסטין. בשנה האחרונה הצטרף אליה תכשיר חדש פומי- בשם נינטדניב - שניתן לקבוצה מסוימת של חולים עם סרטן בשם אדנוקרצינומה ביחד עם כימותרפיה, ונמצא כי משפר את שרידתם משמעותית - כקו שני של הטיפול.

 

כלומר, האנשים שחלו במחלה הזו שנחשבת לאלימה מאוד ולא הגיבו לטיפולים הראשוניים, מצבם הוטב לאחר שימוש בתרופה הזו.

 

אימונותרפיה - גם בסרטן ריאות

פריצת דרך נוספת של התקופה האחרונה, היא תחום האימונותרפיה. בתחום הטיפול בסרטן מסוג המלנומה נרשמו הצלחות מרשימה, וכעת מנסים החוקרים לשחזר את ההצלחה גם בתחום סרטן הריאות.

 

האימונותרפיה מבוססת על "עירור" מערכת החיסון שאמורה למנוע התפתחות סרטנית. לאחר שתאי הסרטן מצליחים לדכא את המערכת החיסונית ולגרום לכך שהמערכת תעכב את השמדתם של תאי הגידול.

 

פרופ' אריעד מסביר כי בשנים האחרונות זוהו חלבונים שמעכבים קולטנים על גבי הממברנות של תאי חיסון מקבוצת טי, והתרופות חוסמות את הקולטנים על גבי התאים - וכך מעוררים את מערכת החיסון לפעול מחדש.

 

אבל זו לא פעם ראשונה שניסו להילחם בסרטן ריאות באמצעות אימונותרפיה. ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המחלקה האונקולוגית בבית החולים מאיר, אומרת כי האימונותרפיה נוסתה ונכשלה בסרטן ריאות.

 

"עכשיו ישנם נתונים מאוד ראשוניים המצביעים עך כך כי תרופות אלה יעילות דווקא עבור מי שמקבל טיפולים מתקדמים (לאחר שהתרופות בשלב הראשונות לא השפיעו) וכעת מתקבלת תגובה טובה ולאורך זמן".

 

היא מוסיפה כי המחקר הבינלאומי הנמצא כעת בעיצומו מצביע על העובדה כי היעילות של התרופות יכולה לעלות אם משלבים בין כמה תרופות.

 

תרופות שעוצרות את התקדמות הגידול

פרופ' אריעד מסביר כי לתרופה הראשונה מהסוג הזה שכבר נמצאת בניסויים קליניים, ניבולומב, יש השפעה חיובית על סרטן הריאה - ללא קשר לקיומם של מוטציות בסרטן הריאה. "מדובר באפקט ממושך וחלק ממטופלים נותרים למשך ארוך ללא התקדמות של הגידול. התרופה  הזו נמצאה גם יעילה בשני סוגי סרטן - מלנומה, סרטן הכליה. בסוף החודש יתקבלו התומאות הסופיות שיחליטו האם היא תוגש לסל בארץ".

 

תרופה נוספת שקיימת, שהתוצאות התוצאות של מחקרים ראשוניים מ-5 סוגי סרטן פורסמו לראשונה בכנס האירופי לאונקולוגיה - קטרודה. הוא מסביר כי היא מתאימה לטיפול בסרטן ריאה שאינו מתאים קטנים, וגם לחולים שטופלו קודם לא הגיבו לתרופות, כמו גם וגם כאלה שטופלו לראשונה.

 

מעבר לתוצאות שיש לנו של טיפול מטרה, שגם שם ממשיכים טיפולים נגד מטרות ספציפיות מוטציות וכלי דם מתפתחים, עומדות להיכנס התרופות התרופות האימונתרפיות שהבטחתן הגדולה שגם מחלה גרורתיות יש סיכוי להפקת תגובת ארוכת טווח ואפילו לריפוי.

 
המחקרים כיום אילו מדדים יוכלו לנבא תגובה אימונולגית - בשנים הקרובות - תרופות נוספות - רפואה מותאמת אישית לסוגים שונים של סרטן  עם פרופיל אימונולוגי שונה, אחוזי תגובה גבוהים יותר לאוכלוסיות מצומצמת.

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם נמצאה דרך לרפא את הסרטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים