שתף קטע נבחר

פענחי בעצמך: מה אומרת תוצאת ממוגרפיה?

ניגשת לבדיקת ממוגרפיה ואת דואגת מהתוצאות? אל חשש: ברוב המוחלט של המקרים התוצאה תקינה, וגם כשהיא נרשמת כחשודה - אפשר להמתין עד סוף הבירור, שאורך כחודש, ואין סיבה לרוץ לחדר המיון. עד אז, הנה פירוש המונחים הרפואיים המופיעים בבדיקה

מדי שנה מאתרת בדיקת הממוגרפיה אלפי מקרים של סרטן שד: חשיבותה של בדיקה זו רבה, כיוון שגילוי מוקדם של סרטן השד מבטיח שיעורי החלמה גבוהים במיוחד בזכות דרכי הטיפול הנהוגות היום. לא מוגזם אם כן לקרוא לממוגרפיה - מצילת חיים.

 

על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, רק 72% מהנשים נענות לקריאה להגיע לבדיקה השגרתית שבה מבצעים צילום לשד באמצעות מכשיר רנטגן. במכשיר מניחים את השד בין שני לוחות הלוחצים על השד כדי להפוך אותו לשטוח ככל האפשר ולאפשר לקרני הרנטגן לאתר גידולים חשודים. בהיותו מכשיר רנטגן, הוא פועל בשיטה דומה לשאר מכשירי רנטגן.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על סרטן השד:

חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל

לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד

מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד

 

בדיקת ממוגרפיה מומלצת לנשים בסיכון רגיל מגיל 50, בכל שנתיים. לנשים בסיכון מומלץ לבצע אותה מגיל 40 בכל שנה או על פי המלצות הרופא. נשאיות של מוטציה גנטית או נשים בסיכון משפחתי גבוה במיוחד, זכאיות לבדיקת MRI מגיל 30 עד 70.

 

כאב עלול להיגרם כתוצאה מהצמדת המכשיר אל החזה משני צדיו. ישנן נשים שלא מרגישות כאב כלל בזמן הבדיקה, אחרות ירגישו כאב כתוצאה מהלחץ על השד. בדיקת ממוגרפיה עלולה לכאוב במיוחד לנשים צעירות מתחת לגיל 50, אז השד פעיל ורגיש יותר לכאב. בכל מקרה, מדובר בהליך קצר מאוד הנמשך מספר שניות בלבד, ובוודאי ראוי לעבור אותו למען האפשרות להצלת חיים.

  

ממוגרפיה. מצילה חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממוגרפיה. מצילה חיים(צילום: shutterstock)

מה אומרות התוצאות?

בתוצאת הבדיקה מופיע דירוג הדמייתי של הממצא, על פי סולם הקרוי BIRADS. אלו ראשי

תיבות של: Breast Imaging Report And Date System. וזה פירוש סולם BIRADS:

 

0 - נתגלה ממצא לא סופי או לא ברור, הדורש בירור הדמייתי נוסף באמצעות ממוגרפיה חוזרת בתנוחות סיבוב אחרות, בלחץ אחר, או בבדיקת אולטרסאונד של השד.

 

1 - בדיקת הממוגרפיה תקינה, ללא כל ממצא חריג.

 

2 - קיים ממצא ביניים, ככל הנראה שפיר, שכבר נמצא בתהליך בירור או שעבר ביופסיה.

 

3 - ממצא ככל הנראה שפיר, בסיכון של פחות מ-2% לסרטן שד. דורש מעקב חוזר בכל שישה חודשים למשך שנתיים.

 

4 - נתגלה ממצא חשוד המחייב ביופסיה, כלומר נטילת דגימה מהממצא ושליחתו לבדיקה מיקרוסקופית במעבדה. הסיכון לסרטן השד גדול מ-2%, אך במרבית המקרים מדובר בממצא שפיר.

 

5 - נתגלו ממצאים המעלים את הסיכון לסרטן שד ביותר מ-98%. ממצא זה דורש ביופסיה כדי לשלול את החשד.

 

6 - קיים ממצא שידוע כסרטן שד, והחולה כבר נמצאת במעקב או תוך כדי טיפול.

 

"רוב הממצאים אינם סרטן שד"

"רוב הממצאים בבדיקת ממוגרפיה הם תיאורים שאינם סרטן שד", מרגיעה ד"ר יהודית גולדמן, מנהל יחידת אבחון שד בבית החולים כרמל. "על כל אלף ממוגרפיות באוכלוסייה הבריאה, אנחנו מוצאים שלושה סרטני שד".

 

לדברי ד"ר גולדמן, גם כאשר מופיע ממצא חשוד, אין סיבה להילחץ: "סרטן שד אינו מחלה דוהרת שמתפשטת מיום ליום, והבירור בכל העולם המערבי מתבצע לרוב תוך חודש.

 

"גם אם קיבלת את התשובה ביום חמישי, אין סיבה לפאניקה, ואפשר להמתין גם שבוע ושבועיים לתור אצל הרופא המטפל, כדי לקבוע תוכנית בירור וטיפול.

 

"אנחנו בהחלט מבינים שהמילה סרטן מלחיצה, אבל הלחץ הזה עלול להביא לטיפול שגוי. אין סיבה לרוץ לחדר מיון עם תשובת הממוגרפיה או לגשת לרופא זוטר שאינו מומחה בנושא".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רק 72% מהנשים נענות לקריאה להגיע לבדיקה השגרתית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים