שתף קטע נבחר

הוגש דו"ח ששינסקי; ביקורת בתוך הוועדה

דו"ח הוועדה הסופי מרכך את מסקנות הביניים: ממליץ לגבות תמלוגים של 5% מההכנסות של כל חברה שמרוויחה מהפקת משאבי טבע, וכן מס רווחי יתר בשיעור משתנה של 25%-42% בהתאם לתשואת החברה. מנכ"לי משרדי האנרגיה והכלכלה: ההמלצות עלולות לפגוע בהשקעות ובמקומות עבודה. כיל: נבטל השקעות של מיליארדים בישראל

הפרופ' איתן ששינסקי הגיש היום (ב') לשר האוצר, יאיר לפיד, את מסקנות הוועדה לבחינת חלקה של המדינה ברווחים ממשאבי טבע שבראשה עמד. הוועדה, שזכתה לכינוי "ועדת ששינסקי 2" (מכיוון שלפני 3 שנים כבר עמד ששינסקי בראש ועדה שעסקה ברווחי הגז), ממליצה למדינה לגבות תמלוגים של 5% מההכנסות של כל חברה שמרוויחה מהפקת משאבי טבע. כמו כן, ממליצה הוועדה להטיל מס רווחי יתר בשיעור משתנה של 25%-42% על חברות שמניבות תשואה של למעלה מ-14% מנכסיהן.

 

לכתבות נוספות בנושא ועדת ששינסקי

 

מסקנות הוועדה הסופיות מהוות ריכוך מסוים ביחס למסקנות הביניים. במסקנות הביניים המליצה הוועדה להטיל מס של 42% החל מתשואה של 11% על הנכסים. כמו כן, ממליצה הוועדה שלא לשנות את רמות המיסוי על מים מינרלים ועל חומרי חציבה.

 

בנוגע לחומרי חציבה מצוין בדו"ח כי יש לבחון את הגדלת היצע חומרי החציבה בישראל, מכיוון שהוא הגורם לרווחי היתר בענף ולא היעדר מדיניות מיסוי ראויה. בנוגע למים מינרלים מציינים חבר הועדה כי לא נמצאה רווחיות חריגה וכי המים שמסופקים לעשייה זו הם אותם המים שמסופקים לצרכנים הביתיים, לתעשייה ולחקלאות.

 

בוועדה טוענים כי יישום ההמלצות צפוי להגדיל את הכנסות המדינה בכ-400 מיליון שקל בשנה. זאת, לעומת כ-500 מיליון שקל בשנה על פי המלצות הביניים. "עקרונות הדו"ח שהוגש היום הן שהמדינה תקבל את חלקה הנאות בהכנסות ממשאבי הטבע ובאותה העת להשאיר תשואה נאותה ליזמים, התמהיל של תמלוגים יחד עם הטלת מס יתר משיג מטרה זו", אמר פרופ' ששינסקי.

 

רווחי עתק בעקבות עליית מחיר האשלג 

הטלת מס רווחי יתר צפויה להשפיע על חברה אחת בלבד, שהיא חברת כימיקלים לישראל (כיל). חברה זו, הנמצאת בשליטתה של החברה לישראל שבבעלותו של עידן עופר, עוסקת בכריית מחצבים במקומות שונים בארץ והנכס המרכזי שלה הוא הזיכיון למפעלי ים המלח. במפעלים אלה מזרימים את מי ים המלח לבריכות שבהן הם מתאדים בשמש המדברית. לאחר האידוי נותרים חומרים שונים ובראשם אשלג. זהו חומר מבוקש ויקר מאוד המשמש להכנת חומרי דישון.

 

בשנים האחרונות גרפה החברה רווחי עתק בעקבות עלייה חדה במחיר האשלג שהתייצבו מאז. במאי האחרון פרסמה ועדת ששינסקי 2 המלצות ביניים שקראו להטיל על החברה מס רווחי יתר בשיעור של 42%. בעקבות פרסום המלצות הביניים פתחה החברה במאבק גלוי נגד הוועדה שכלל איום בהפסקת ההשקעות בישראל, הודעה על סגירת מפעל המגנזיום בים המלח, שבו מועסקים 400 עובדים, והודעה על צמצום הפעילות במפעל הברום שמעסיק 1,200 עובדים.

 

בהמשך הצטרף למאבק שר האנרגיה, שמתפקד גם כשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום. שלום פנה לששינסקי עצמו והביע את דאגתו מכך שהטלת מס על כיל תגרום לפיטורים נרחבים באזור הנגב. ששינסקי השיב לשר כי לא ניתן לטעון שמס רווחי יתר יגרום לפיטורים מפני שהוא יחול רק על חברות שמניבות רווחים גבוהים במיוחד ולחברות כאלה אין סיבה לפטר עובדים. כמו כן הביע ששינסקי תמיהה על כך שהשר שלום לא העלה את הסתייגויותיו בעל פה כאשר נפגש עימו וקיבל עדכון על מסקנות הביניים.

 

מנכ"לי משרדי הכלכלה והאנרגיה מסתייגים

מנכ"לית משרד האנרגיה, אורנה הוזמן בכור, הגישה היום - יחד עם מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, אף הוא חבר הוועדה, מכתב שבו הביעה את הסתייגותה ממסקנות הוועדה, למרות הריכוך שהן עברו. "במהלך הדיונים שנערכו בשבועות האחרונים בוצעו תיקונים והתאמות של הממצאים והמדיניות שהוצעה בטיוטה הראשונה של הועדה והנוסח המוצע כעת - מאוזן יותר", כתבו השניים.

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)
 

"יחד עם זאת, אנו חוששים כי ההמלצות המיועדות לתקן עיוות ולאפשר צדק חלוקתי נכון יותר – עדיין עלולות לפגוע במקומות אליהם לא כיוונה הוועדה, כגון פעילות מו"פ והשקעות נוספות ולפיכך מכוונות גבוה מדי ועשויות לגרום להקטנת האטרקטיביות של ההשקעה בפיתוח המשכי של המשאבים בישראל ובמקביל אף לצמצום פעילויות אחרות תוך אובדן מקומות עבודה ותוצר".

 

מנהלי משרדי האנרגיה והכלכלה מציינים במכתבם כי בדו"ח הוועדה מצוין כי "חבריי הוועדה משוכנעים כי המערכת המוצעת על ידה היא מערכת פרוגרסיבית המתחשבת בעלויות השכר של החברות ומעניקה לסקטור העסקי תשואות גבוהות ועל כן אין במסקנות אלו לפגוע בתעסוקה באזור הנגב והדרום או בתמריץ החברות לבצע השקעות עתידיות". "לדאבוננו", מציינים השניים במכתבם. "איננו שותפים להערכה זו ולנחרצות בה היא כתובה".

 

לפיד: האיומים לא יצליחו

שר האוצר, יאיר לפיד, הודה היום ליו"ר הוועדה ולחבריה עבודתם והתייחס גם לטענות של כיל כנגד המסקנות. "בשנים 2006-2012 העבירה כיל לידי בעלי מניותיה כ-500 מיליון דולר בשנה", אמר לפיד. "באותן השנים העבירה החברה לידי המדינה תמלוגים העומדים על כ-60 מיליון דולר בשנה. זה נעצר כאן ועכשיו.

 

"החלק הארי של הרווחים אשר אפשרו את חלוקת הדיבידנד הזו טמון באדמה. האדמה הזו היא קודם כל של אזרחי ישראל. עיני לא צרה באיש, זוהי מדינה חופשית ואין לי בעיה עם זה שאנשי עסקים מרוויחים כסף, אבל הפערים האלה לא סבירים. לא יכול להיות שמנהלי ובעלי מניות חברת כיל ייהנו מרווחי עתק, באופן שהוא חסר פרופורציות לציבור הישראלי שהוא הבעלים החוקי של המחצבים האלו.

 

"אנחנו לא רוצים לפגוע במפעלים ובמקומות התעסוקה, ואנחנו צריכים שהמשק ימשיך להיות אטרקטיבי למשקיעים, אבל התפקיד שלנו הוא ליצור פה משחק הוגן שבו הכסף לא נשאר אצל בעלי הון מעטים, אלא מגיע גם לציבור. זה מה שהוועדה התבקשה לעשות, זה מה שהוועדה עשתה. למי שיש טענות על התוצאה, שישאל את עצמו מה היה קודם. התשובה היא שום דבר. הוועדה יצרה את האיזון הנכון. משאבי הטבע הם של הציבור והציבור צריך ליהנות מהם".

 

כיל תוקפת בתגובה: עול המס הגבוה בעולם

בחברת כיל עצמה תקפו את ההמלצות למרות הריכוך שהן עברו וחזרו על האיום לבטל השקעות בישראל אם יאומצו ההמלצות. "בשנים האחרונות, עוד בטרם אושרו ההמלצות הסופיות, כיל העבירה כל שנה מעל למיליארד שקלים תקבולים למדינה - יותר מכל חברה אחרת בישראל - ולמעלה מהשיעור הממוצע העולמי של מתחרותיה", נכתב בהודעה רשמית מטעם החברה.

 

"כיל היא המעסיק הגדול ביותר בנגב והיא השקיעה בו בממוצע כ-1.5 מיליארד שקל כל שנה - יותר מכל חברה אחרת. השקעות אלה נעשו מתוך אמונה בישראל ככלכלה יציבה וידידותית לתעשייה. כצעד אחרון להרס אמונה זו, ממליצים רוב חברי ועדת ששינסקי, כפי שהוועדה עצמה אומרת, לכפות על כיל את הסביבה הכלכלית ואת עול המס הכי גבוהים והכי קיצוניים בעולם. כתוצאה מתהליך הפגיעה בכיל נאלצת החברה להתאים את האסטרטגיה העסקית שלה בישראל לסביבה הכלכלית הקשה וחוסר היציבות הנכפה עליה".  

 

בהודעת החברה צוין כי היא מתכוונת לבטל השקעות של מיליארדים בישראל ולסגור את מפעל המגנזיום בים המלח. "כיל רק עתה קיבלה את הדו"ח הסופי ודירקטוריון החברה ואנשיה ילמדו אותו בקפידה. לצערנו, עיון ראשוני בהמלצות הסופיות של הוועדה מלמד על כך שההמלצות לא שונו באופן מהותי כך שיתאפשר לכיל לממש את תוכניות ההשקעה שהיא תיכננה לבצע ערב הקמת ועדת ששינסקי 2".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יאיר לפיד ואיתן ששינסקי
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים