שתף קטע נבחר

תופעה: סטודנטים נוטלים תרופה לאלצהיימר לשיפור זיכרון

היא אמנם מיועדת לאלצהיימר, אבל סטודנטים ברחבי העולם משתמשים בתרופה פיראצטם לשיפור הזיכרון, כביכול. סטודנט ישראלי לרפואה: "חומר הלימודים נקלט טוב יותר, יש לי ביטחון רב יותר בבחינה". מומחה: אין כל הוכחה שהתרופה משפרת הישגים. טרנד מסוכן?

האם תרופה לאלצהיימר משפרת את הסיכוי להצליח בבחינות? כך לפחות משוכנעים סטודנטים ברחבי העולם וגם מישראל, המשתמשים בתרופה פיראצטם לשיפור הציונים, כביכול. מומחה מזהיר: אין כל הוכחה שלתרופה השפעה כלשהי על ההישגים בלימודים. 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חדשות בריאות נוספות:

הסרטן הפריד בין התאומים אמיתי ואופיר בני ה-13

הבעיה עם נתרן ומלח ומאילו מזונות כדאי שתתרחקו

מנתח בכיר בהדסה: "בטיחות ההשתלות בבי"ח - בסימן שאלה"

 

"חומר הלימודים נקלט טוב יותר"

פיראצטם מוכרת לעולם הרפואה כבר משנת 1964, והיא חלק ממשפחת תרופות נוטרופיות, לשיפור לכאורה של התפקוד המוחי. אופן ההשפעה של התרופה אינו ברור עדיין, אולם על פי ההערכות היא משפיעה על מטבוליזם של קולטנים ומעבירים עצביים, בהם GABA ואצטילכולין.

 

השערה נוספת גורסת כי התרופה משפרת את זרימת הדם המחומצן למוח ומשפיעה גם על המיטוכונדריה, האברון המהווה את המנוע האנרגטי בתאי הגוף.

 

התרופה נמכרת ברחבי העולם תחת שמות מסחריים שונים כגון נוטרופיל, נוסטאן, לוצטאם ואחרים, ומשמשת לטיפול בחולי אלצהיימר, פגיעה מוחית באלכוהוליסטים, סכיזופרניה, שבץ מוחי ודיכאון. עם זאת, ההוכחות המדעיות ליעילות התרופה להתוויות אלה אינן מוצקות, וקיים ספק רב אם מדובר בהשפעה פיזיולוגית או שמא באפקט פסיכולוגי כשל פלצבו (תרופה ללא חומר פעיל).

 

באחרונה, הפכה כאמור התרופה לטרנד בקרב סטודנטים ברחבי העולם, בניסיון לשיפור הישגים בלימודים. אייל (השם המלא שמור במערכת), סטודנט ישראלי  לרפואה הלומד בחו"ל, נוטל את התרופה כבר מספר חודשים. "התחלתי לקרוא דיונים על התרופה בקבוצות שונות באינטרנט ולא ממש התייחסתי", הוא מספר, "אבל אז חברה ללימודים סיפרה לי על התרופה, והחלטתי לנסות. אין בעיה לקנות את התרופה ללא מרשם בבית מרקחת.

 

"אני משלב את התרופה עם קונצרטה ומרגיש שיפור משמעותי. קשה לשים את האצבע בדיוק, אבל יש תחושה שונה, שהחומר שאני לומד נקלט ויושב טוב יותר, שאפשר לשבת יותר בספרייה וללמוד, יש לי יותר ביטחון בבחינה. זה שילוב של אלמנטים שנותן תוצאות. בגלל שתופעות הלוואי מעטות ולא מסוכנות יותר מדי, אני ממשיך לקחת אותה גם עכשיו לפני בחינות הגמר".

טרנד בקרב סטודנטים ברחבי העולם. פיראצטם ()
טרנד בקרב סטודנטים ברחבי העולם. פיראצטם

משרד הבריאות מזהיר

פיראצטם אינה מאושרת לשיווק בישראל. בתחילת השנה אף הזהיר משרד הבריאות מפני תרופות המכילות פיראצטם, בעקבות אשפוזו של ילד שקיבל תכשיר שהכיל את התרופה. תופעות הלוואי האפשריים מהתרופה כוללות חרדה, הפרעות שינה, עצבנות, כאבי ראש, רעד, עלייה במשקל, דיכאון, חולשה, הגברת הליבידו והגירוי המיני.

  

רוני, סטודנטית לתיאטרון בניו יורק, מספרת שלמרות זאת גם היא ותלמידים נוספים משתמשים בתרופה. "מספיק להסתכל קצת באינטרנט ולראות כמה משתמשים בתרופה, וכנראה שאנחנו לא טועים. מאז שהתחלתי לקחת את התרופה אני מסוגלת לזכור עמודים על גבי עמודים של טקסטים בקלות, כשקודם הייתי שוכחת מה קראתי בעמוד הקודם".

 

ד"ר גל איפרגן, מנהל מחלקת נוירולוגיה בסורוקה, מכיר את תופעת השימוש בתרופות המבטיחות שיפור של היכולת המוחית. "ממש כמו שספורטאים משתמשים לרעה בחומרים להגביר מהירות וחוזק, כך גם סטודנטים", הוא אומר. "זה טרנד שרץ כבר שנים רבות, ומדברים עליו יותר ויותר בחוגים המקצועיים.

 

"בהרבה מאוד מדינות ניתן להשיג פיראצטם מאוד בקלות, אבל אין שום הוכחה שהוא באמת גורם לשינוי משמעותי בהישגים האקדמיים. ככל הנראה שיש פה אפקט פלצבו, כמו דמבו עם הנוצה. אנחנו עדיין לא יודעים אם ריטלין באמת עוזר בהישגים אקדמיים, אבל אנשים מאמינים בו ולוקחים.

 

"סטודנטים מוציאים הרבה מאוד כסף על חומר שאין ממש הוכחה מדעית לכך שהוא עוזר. מצד שני, תופעות הלוואי של פירצטאם מצומצמות וחולפות, כך שהתרופה לא ממש מסוכנת לרוב האנשים, רק מיותרת".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה לשיפור הזיכרון הפכה לטרנד בקרב סטודנטים בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים