שתף קטע נבחר

חוק שקיות הפלסטיק אושר בקריאה ראשונה

הצעת החוק הממשלתית נועדה להפחית בהיקף דרמטי את השימוש בשקיות המהוות פסולת בלתי מתכלה וגורמות לנזק סביבתי בלתי הפיך. מוקדם יותר התעוררה התנגדות לחוק בוועדת הכנסת: "אתם מעמיסים על הצרכנים די והותר מסים שגורמים ליוקר המחיה", אמרה ח"כ איילת שקד

הצעת החוק הממשלתית לצמצום השימוש ב"שקיות הגופייה" מפלסטיק בחנויות המזון עברה אמש (ב') פה אחד בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. הצמצום נועד להפחית בהיקף דרמטי את השימוש בשקיות הקיימות שמהוות פסולת בלתי מתכלה הגורמת לנזק סביבתי בלתי הפיך. בימים הקרובים יוחלט אם הצעת החוק תעבור להכנה לאישור סופי בוועדת הכלכלה או בוועדת הפנים והגנת הסביבה.

 

 

הצעת החוק חותרת להרגיל את הציבור להחליף את השימוש ב"שקיות הגופייה" הניתנות בחינם - בסלים רב פעמיים העשויים מחומר עמיד. החל מראשית 2015 תקבל כל משפחה בחינם 7 סלים רב-פעמיים. 4 סלים גדולים ו-3 מתקפלים, תמורת קופונים של המשרד להגנת הסביבה. הם יישלחו לבתי הצרכנים במנגנון ההפצה של חברת החשמל. לאחר מכן יימכרו שקיות הפלסטיק תמורת 30-20 אגורות לשקית במשך שנתיים. לאחר מכן ההיטל יופחת עד ביטולו, בהנחה שהציבור יוותר על השקיות.

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, אמר שאין כוונה להנציח את ההיטל. גבייתו מוגבלת ל-3 שנים, בהנחה שבינתיים יתחולל "מהפך תרבותי".

 

השר ציין כי רשתות השיווק משתפות פעולה על בסיס אמנה שחתמו עם הממשלה כדי לחסוך את עלותן בסך של כ-100 מיליון שקל בשנה. לכן הן הסכימו להשתתף בייצור החלופה של השקיות הרב-פעמיות ולהשקיע בהן את העלות הקיימת של השקיות החד פעמיות. משרדו יממן יצור של עד מיליון שקיות חדשות. 

 

ההכנסות מההיטל מיועדות לקרן לשמירת הניקיון המנוהלת במשרד להגנת הסביבה. פרץ הודיע כי חלק מהכנסות ההיטל נועד לפיצוי יצרני השקיות מפלסטיק שמתנגדים לחקיקה. 

 

"העלאת מסים במסווה סביבתי"

הוויכוח בכנסת על הצעת החוק החל שעות ספורות לפני הדיון במליאה, בוועדת הכנסת הקובעת את סדרי עבודת הבית. הוועדה קיבלה את בקשת השר להגנת הסביבה לקדם את החקיקה בנוהל מזורז, לדבריו עקב חיוניותה. "החקיקה דורשת מהלכים רבים. כיום הציבור משתמש ב-3 מיליארד שקיות בשנה. זו כמות שחייבים להיפטר ממנה בהקדם", אמר השר.

 

ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) היתה הראשונה שהתנגדה לחוק המוצע. "אתם מעמיסים על הצרכנים די והותר מסים שגורמים ליוקר המחיה. אני משתמשת בשקיות לפח האשפה הביתי. עכשיו אתם מאלצים אותי לקנות את השקיות לפח". השר פרץ הגיב: "תקני במקומן שקיות שמיועדות לפח הזבל. המטרה היא לא שתשלמי על השקיות של הסופרמרקט אלא שלא תשתמשי בהן. לוקח 100 שנה עד שהן מתכלות, והן כמו חומר הדברה מרעיל שנזקו עולה על התועלת שבו".

 

את ההתנגדות להצעת החוק מוביל פורום יצרני ומשווקי השקיות שליד איגוד לשכות המסחר. יו"ר הפורום, אבישי זהבי, שיגר היום פנייה דחופה לראש הממשלה לעצור את החקיקה. הוא צרף חוות דעת של מומחי השוללים אותה. הפורום טוען כי חוק האריזות שנחקק לפני 3 שנים מאפשר למנוע בצורה יעילה יותר את הזיהום שנגרם משקיות הגופייה. "ההיטל המוצע בחוק גבוה פי 5-4 מעלות השקית שהיא 5 אגודות בלבד. זהו היטל לא מידתי שאין דומה לו בהיקפו על מוצרים מזהמים אחרים במשק", אומר זהבי.

 

לדבריו, "ההיטל הינו העלאת מסים במסווה סביבתי. חישוב העלויות הנגרמות לסביבה מהזיהום של השקיות אינו מצדיק יותר מחצי אגורה לשקית. מנסחי החוק עצמם מעריכים את ההכנסות מההיטל בכמעט 100 מיליון שקל בשנה הראשונה, ובכל שנה נוספת בעוד 111 מיליון שקל. זה מס עקיף ורגרסיבי הפוגע בשכבות החלשות שייקר את סל המזון המשפחתי. כל היטל מעל 10 אגורות לשקית הוא גזר דין מוות על התעשייה המקומית, כשהתועלת הסביבתית מוגבלת".

 

הכנסת אישרה את הגדלת התקציב

בנוסף להצעת חוק השקיות אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה גם את הצעת הממשלה לתיקון חוק הפחתת הגירעון, כדי לאפשר לממשלה להגדיל את התקציב מעבר למה שאושר במהלך השנה. זאת כדי לממן את ההוצאות על מבצע צוק איתן החל משנת התקציב הבאה. לפי ההצעה, יתמתן תוואי הפחתת הגירעון בשנים הקרובות, כך שמצד אחד תישמר מחויבותה של הממשלה להמשך הפחתת יחס החוב-תוצר, אך מצד שני ימותן הצורך בביצוע קיצוצים בשנים הקרובות.

 

סגן שר האוצר, מיקי לוי, אמר כי בעקבות המבצע נוספו עלויות חד פעמיות וגם התוספת לתקציב הביטחון ב-2015 תהיה חד פעמית וללא פגיעה בהוצאות האזרחיות.

 

במליאה עברה בקריאה ראשונה גם הצעת חוק ממשלתית שקוראת למס הכנסה שלילי בשם חדש – "מענק עבודה" – וגם מרחיבה את מעגל הזכאים שנמצאים באותו טווח של הכנסות המזכה במס הכנסה שלילי, כך שיכלול גם את העצמאים, המשרתים במילואים, ובעלי המוגבלויות. החוק גם מגדיל את טווח ההכנסה המקנה זכאות למענק לעובד שהוא הורה במשפחה חד-הורית, ומקצר את ההליכים הביורוקרטים הנדרשים היום לקבלת המס השלילי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים