שתף קטע נבחר

"הצהרות על הוזלת דירות מטעות את הציבור"

בכינוס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים בת"א-בת ים שנערך באילת, טען נשיא התאחדות הקבלנים כי הצהרות הממשלה על ירידות מחירי הדירות מטעות את הרוכשים. "לא יימכרו כאן דירות ב-700 אלף שקל". ברשות מקרקעי ישראל התחייבו להקמת 105 אלף יחידות דיור במסגרת "הסכמי גג"

 "כל מי שיוצא בהצהרות על ירידות מחירים עושה נזק לציבור". כך קרא היום (ה') נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), נסים בובליל, בכנס השנתי של ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים באילת. בובליל טען כי הקבלנים לא יצליחו למכור דירות ב-700 אלף שקל - משום שעלות הבנייה יקרה הרבה יותר. הוא טען כי בימים אלה חסרות 850 אלף יחידות דיור בישראל - כ-45% יותר מהמצב כיום.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

בובליל התייחס למצב הביטחוני והודה כי קשה לדבר על מצוקת הדיור, בזמן של מצוקה ביטחונית. הוא הוסיף כי הבעיה בכלכלה הישראלית אינה רק בשוק הנדל"ן, אם כי גם בצמיחה. "כיצד מדינת ישראל הגיעה למצב שבה הצמיחה שלה שואפת לאפס?", תהה בובליל, "יש אווירת מלחמה נגד כל מי שרוצים ליצור במדינה - וענף הנדל"ן בראשו". בובליל התייחס לקבלני הביצוע, שבונים את הכבישים והגשרים, וטען כי הממשלה אינה משלמת את הכספים לקבלנים. "דברים אלו מוכחים", טען, "הקבלנים נאנקים עם כל נושא הביורוקרטיה - הם מוסרים פרויקטים ולא מקבלים תמורה לעבודתם".

 

 (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות) (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)
(צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)

 

בהמשך התייחס לתוכנית מע"מ אפס וטען כי החלטת הממשלה משמעותה שהקבלנים "יתמוטטו או יורידו מחירים. זה כמו שייקחו מאיש עסקים 80% מתזרים המזומנים שלו". בובליל פנה לשר השיכון ואמר: "אי אפשר למכור דירות ב-700 אלף שקל כי העלות שלנו גבוהה יותר, והרווחיות של הקבלנים מגיעה רק ל-6%". הוא המשיך וטען כי מי שאומר שהמחירים יירדו - "פשוט טועה".

 

לדבריו, "צריך לשנות את שיטת המכרזים ואני מצפה ממשרד השיכון להודיע שבעוד חצי שנה-שנה ישווקו במקביל לקרקע שמשווקים היום גם במחיר מטרה. אם היזם משלם היום מחיר מלא, ומחר השכן שלו יקבל את הקרקע ב-20% פחות - צריך לקחת את זה בחשבון. צריך לעשות זאת בצורה שקופה". הוא סיפר כי שוחח עם יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, שהמליץ לפני 5 שנים לבתו לקנות דירה - וכיום הוא מתחרט על כך.

 

"כל מי שקרא קריאות על ירידת מחירים עושה נזק לציבור שלו", המשיך וטען בובליל, "המחירים לא יירדו - אלו שאיפות ורצונות, אבל אם לא יהיה מהלך משמעותי שמדינת ישראל תבין כי הקרקע היא לא משאב כלכלי בלבד, אלא שייכת לציבור ותהיה מוכנה לוותר על הכנסות מהקרקע, כפי שמנסים לעשות במחיר מטרה - לא נראה ירידת מחירים בזמן הקרוב. לטענתו, חסרות כיום 850 אלף יחידות דיור - 45% יותר ממה שיש כיום.

 

150 אלף דירות בהסכמי הגג

אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים, דיבר על "מחאת המילקי" ואמר כי "באחרונה עלו צעקות הציבור בנוגע לבריחת צעירים משכילים אל מדינות שונות באירופה. הדבר ניכר בפרט בקרב המעמד הבינוני והנמוך, שתחושת ניכור עומדת בינם לבין הממשלה. הם לא בוכים על מחירו של המילקי אלא רודפים אחר החלום - רכישת דירה ומגורים בישראל. בארצות הניכר נראה כי היצע הדירות רב יותר, עם מחירים ברי השגה. על כך עלינו ליצור שינוי מערכתי ותפיסתי שישאיר בארץ את הצעירים בעלי המקצועות - והאחריות מוטלת על הקבלנים, היזמים, מקבלי ההחלטות, הגורם המבצע והציבור".

 

"הצורך הדיור בר-השגה הוא קיומי ומהותי, ואנחנו חייבים לתת לציבור את הגישה אליו", המשיך לוי. לדבריו, "חלק גדול ממתינים לאישור תוכנית מע"מ אפס והחליטו לוותר על רכישת דירה בזמן הקרב. רבים נאלצים להתמודד עם מחירי שכירות גבוהים המהווים נטל שהוא כבר בשגרה. מחובתנו להציב אלטרנטיבת דיור ראויה לאזרחי המדינה על ידי שינוי מדיניות שיווק קרקע לבנייה למגורים ולהשכרה וקידום אישורים של חוקים בדומה למע"מ אפס, אשר אי-אישורו הוביל להאטה חריפה במשק. צעד נוסף הוא הקמת רשות התחדשות עירונית - כלי חשוב לקידום פרויקטים למשיכת צעירים למרכזי הערים".

 

עדיאל שמרון, מנהל החטיבה העסקית ברשות מקרקעי ישראל, התייחס אף הוא למצוקת הדיור. "כשאתה טס מנתב"ג לאילת אתה שואל את עצמך - למה יש משבר נדל"ן בישראל? הרי רואים כל כך הרבה שטחים פתוחים וקרקעות ענק שאפשר לבנות עליהם. השטח של ישראל עומד על כ-22 מיליון דונם, אבל אם מורידים את שטחי האש מגיעים ל-14 מיליון דונם ואם מורידים את שמורות הטבע והגנים הלאומיים, מגיעים ל-10 מיליון דונם וכך הלאה. בסופו של דבר, ההשפעה של רשות מקרקעי ישראל חלה רק על 1.6 מיליון דונם".

 

שמרון ציין כי כבר לפני 10 שנים הגיעה ממשלת ישראל להחלטה למקד את שטחי ההשפעה של הרשות באמצעות מדיניות של תכנון, שיווק והקצאה נכונה של הקרקע. לדבריו, עיקר שיווקי הקרקעות בישראל מתבססים על המסגרת של "הסכמי הגג" שנחתמו וייחתמו בערים נוספות ברחבי הארץ. הוא הזכיר כי היעד לשנת 2015 הוא שיווק קרקעות להקמת 46 אלף יחידות דיור, והבהיר כי בכוונת הרשות לעמוד ביעדים אלה. "אין לנו במדפים תוכנית אחת שקיבלה אישור ולא תשווק", ציין שמרון. עם זאת, הצהיר כי הרשות לא תפרסם מכרזים, אם אין להם אפקטיביות בשטח.

 

על פי התוכניות של רשות מקרקעי ישראל, עד שנת 2016 יאשרו מוסדות התכנון במדינה לא פחות מ-52,332 יחידות דיור. לדבריו, עד כה אישרו מוסדות התכנון כ-48,400 יחידות דיור לבנייה, לעומת נתון של 12 אלף יחידות דיור בלבד בשנת 2010. באשר להסכמי הגג, גילה שמרון כי בסך הכל צפויות להיבנות כ-105 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ, בערים נוספות שטרם נחתמו בהם הסכמים: הרצליה (6,062 דירות), ירושלים (5,116), חיפה (5,745), יבנה (10,624), אשקלון (13,776) ובאר שבע (12,500).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים