שתף קטע נבחר

לבנים וממזריים: 8 יינות לא צפויים לארוחות עשירות

ליבי שפרלינג מסרבת להיפרד מהיינות הלבנים וממליצה על שמיניית בקבוקים שילוו בכבוד גם ארוחות כבדות ובשריות. בתפריט: הלבנים המסקרנים של יקב "צ'ילאג" ו"סוסון ים", כתום מסקרן מהנגב וורוד מעניין מעמק יזרעאל וגם יין שכולו זן ענבים חדש שפותח בישראל

על פי רוב, בעונה זו של השנה אנחנו נפרדים בצער רב מהלבנים. אבל לצד כל היינות הרעננים, הצחורים והקייצים שמפנים את מקומם ליינות כבדים ואדומים, יש גם יינות לבנים שישמחו להשתדך - לא תאמינו - אפילו לארוחת בשרים: אוסובוקו או רוסטביף למשל וכמובן למנות דגים או סלט.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

בגזרה המקומית, רואים יותר ויותר זנים חדשים שגדלים בישראל. הבולטים מביניהם הם רוסאן ושנין בלאן, שניהם במקור מצרפת. יין חדש ונפלא מגדיל לעשות ועושה שימוש בזן חדש לחלוטין. הנה 8 המלצות, כשלא יכולנו לוותר גם על כתום ועוד אחד ורוד והורס. הרי הם לפניכם.

 

1. יקב בן חיים: אלמוג

כאן אימצו לפני כ- 8 שנים זן חדש, טרמינט שמו, שהוא פרי פיתוח של פרופ' מיכאל שטרים מאוניברסיטת קורנל האמריקאית ומהווה למעשה הכלאה בין ענבי סוביניון בלאן לזן גוורצטרמינר.

 

היינן איתי בן חיים טיפח אותו בסבלנות במשך שנים ועכשיו הוא משיק יין קינוח נפלא, בבקבוקים קטנים. התוצאה מעניינת וכיפית – במיוחד לחובבי יינות מתוקים. התוצאה כל כך מענגת שביקב עשו ממנו גם רוזה, בתהליך דימום ("בלידינג") עם ענבים מזן קברנה פרנק. התוצאה יפהפייה בצבעה- יין שמדגים איזון עדין בין חמיצות למתיקות. המחירים סבירים: 70 שקלים ו- 80 שקלים, בהתאמה.

 

 (צילום: סטודיו אנני סלבי) (צילום: סטודיו אנני סלבי)
(צילום: סטודיו אנני סלבי)

 

2. וויין סטורי: בלאן דה נואר

בבר היין הקטנטן שבנווה צדק (אחד העם 8) טעמנו שלל יינות חורף שווים ולבנים מצטיינים מצרפת פלאס יינות קינוח לא מכאן. שבה את ליבנו יין כתום ומקומי שמופק באופן ייחודי עבור המקום ביקב גלאי שבצפון הנגב.

 

יינות כתומים הם יינות שהיו נפוצים מאוד בעבר וזוכים עתה לעדנה מחודשת אצל יצרני היין בכל העולם.

 

מדובר למעשה ביינות שמופקים מזנים לבנים, אלא שתהליך הייצור דומה לזה של הפקת יינות אדומים דווקא.

 

זה אומר השרייה ארוכה מאוד של התירוש על הקליפות, לפעמים גם במשך שבועות או חודשים (או תסיסה עם הקליפות במקרים אחרים). כך מתקבל מיצוי משמעותי של צבע, ארומות ובייחוד אותו עומק חמקמק, שחסר לנו לפעמים בלבנים 'רגילים'. שווה מאוד לחפש אחר יינות כתומים (בחנות של היבואנית "ג'יאקונדה",למשל).

 

ולענייננו. כאן יצרו יין כתום דווקא מענבים אדומים - בלאן דה נואר לא שגרתי שרוב רובו ענבי קברנה סוביניון. אשכולות הענבים עברו מעיכה עדינה והתירוש הבהיר שנתקבל מהם הופרד מיד מהקליפות הכהות. לאחר מכן, הועבר התירוש לשהייה על קליפות של זן הגוורצטרמינר מכרם כפר-יובל של יקב "כפיר", ליד מטולה.

 

אחרי החתונה בין הזנים ותהליך תסיסה איטי נוצר יין כתמתם, שקיבל את הגוף הבשרני של הקברנה בתוספת ניחוחות טרופיים שהגיעו מהגוורצטרמינר. התוצאה יבשה ומרגשת, עם ארומה דבשית שניתן בדרך כלל למצוא ביינות מענבי סמיון. במפתיע או שלא, היא מזכירה להפליא את יין ה"סוויטי" בסגנון פורט שהופק בגלאי לפני כעשור והיה לכוכב בביתנו באותה תקופה.

 

מומלץ, לאו דווקא קר מאוד. התמחור גבוה (145 שקלים), ועדיין – מסקרן ושווה.

 

 (צילום: אסף גלאי) (צילום: אסף גלאי)
(צילום: אסף גלאי)

 

3. עמק יזרעאל: רוזה 2013

מהיקב החדש והמקסים הזה סוף סוף מתחילים להגיח הבקבוקים וזהו, חברים, אחד הכיפיים שטעמתי בעת האחרונה . זהו יין ממסך שמשלב ענבים מזן סירה מכרם עמק קדש שבגליל העליון עם ענבי ארגמן מכרם בגבעת ניל"י, שנבצרו בבציר ידני, הושרו על הקליפות והועברו, ללא סחיטה, לתסיסה קרה ואיטית. חמיצות טובה ומתיקות עדינה. אהבנו מאוד. 69 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

4. סוסון ים: ג'יימס 2013

את האדומים של היקב הזה אני אוהבת מאד. תענוג לגלות שהלבנים לא נופלים במאום. ג'יימס הוא מחווה רומנטית לזן הענבים המפורסמם מעמק הלואר שבצרפת - שנין בלאן. התוצאה הפעם שונה מכל קודמותיה והבציר הזה ילד יין עגול ומלא, עשיר בטעמים וגוף, עם חמיצות מדייקת, פריכות נאה וסיומת יבשה ארוכה. בעינינו הוא גם ייטיב להתיישן למי שניחן בסבלנות. נסו ולא תתאכזבו. המחיר: כ-100 שקלים.

 

 (צילום: זאב דוניה) (צילום: זאב דוניה)
(צילום: זאב דוניה)

 

5. צ'ילאג : שנין בלאן 2013

היקב השיק לאחרונה 4 יינות לבנים חדשים ששווה מאוד לחפש אחריהם: מוסקט, ויונייה, גוורצטרמינר ושנין בלאן, כולם מלאי אופי, מאתגרים ומלבי עניין.

 

הכי אהבתי את השנין בלאן, שהוא צלול ומדוייק, עשבוני ורענן מאוד. יחד עם 15% סוביניון בלאן וענבים שמגיעים מכרם במצפה רמון, טעמנו יין שהוא חוויה שלמה וגם ימשיך להתפתח. כ-70 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 

6. בנימינה : רזרב רוסאן גלבוע 2012

יין ממסך שמשלב בין זני ענבים ים תיכוניים. עיקרו ענבים מזן רוסאן ומיעוטו – ענבי מרסאן וויונייה, זנים חדשים יחסית בישראל שהולכים ותופסים פה נפח. טעמנו יין רב שכבתי, משתנה ומענג שבולטים בו פירות כתומים ופרחים לבנים. חמאתי במידה ורענן. המחיר מצויין בהשוואה לתמורה: 59 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 

7. מדבר: דרומי לבן 2013

יין ממסך שמשלב באופן משוחרר ולא מתאמץ ענבים מזן סמיון, סוביניון בלאן, שנין בלאן, ויונייה ושרדונה, מחלקות המדבר החמות של היקב. טעמנו, במפתיע, יין לבן חד ורענן, מדוייק ומתרונן מפרי. תמורה מעולה לכסף ויופי של יין אוכל. 65 שקלים.

 

 (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
(צילום: אייל קרן)

 

8. צרעה : הרי יהודה לבן 2013

יין לבן שכאילו נולד כדי לבטא את הטרואר הייחודי של הרי ירושלים ובעיקר את אדמת הטרה רוסה, בין סלעי הגיר של האיזור. ברובו מורכב היין משרדונה כש-14% הם סוביניון בלאן, שהותססו והתיישנו על השמרים, עד ליישון סבלני של 9 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ונירוסטה. מופת של אלגנטיות ואיפוק. יין צלול, בהיר ורענן. 99 שקלים.

 

 (צילום: סטודיו עמרי מירון) (צילום: סטודיו עמרי מירון)
(צילום: סטודיו עמרי מירון)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים