שתף קטע נבחר

הכבד של עידן בן ה-6 קרס; אונה של אמו הצילה אותו

בפתאומיות וללא סיבה נראית לעין, הכבד של עידן ברנשטיין בן ה-6 וחצי, ילד בריא לחלוטין, קרס. האפשרות היחידה שנותרה הייתה השתלת כבד. אמו נועה לא היססה לרגע ותרמה לו אונת כבד, בהשתלה שנערכה בבית החולים שניידר

אונת כבד מגופה של אמו - תציל את חיי עידן: לפני כשלושה שבועות עידן ברנשטיין, רק בן שש וחצי, החל להרגיש לא טוב. בבית החולים אבחנו שמדובר באי ספיקת כבד, וכעבור כמה ימים כבר עבר את ההשתלה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

"עידן סבל מכאבי בטן, ולא התייחסנו לכך באופן חמור, עד שבבת אחת הוא נהיה צהוב", מספרת אמו. ההורים, נועה ומאיר, תושבי חיפה, פינו את בנם לבית החולים רמב"ם, שם אבחנו שמדובר במחלת הצהבת, והבחינו שתפקודי הכבד של עידן מידרדרים מסיבה לא ידועה. הכבד של עידן קרס, והרופאים המליצו למשפחה לעבור למרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה מחשש שיזדקקו להשתלה בקרוב.

 

עוד על תרומת איברים

לראשונה בעולם: ילדה בן לאחר שהושתל בה רחם

לראשונה בישראל: בת 39 עברה השתלת מעי

לראשונה בישראל: כליה הושתלה מתורם ללא דופק

 

"לא היססתי לפני שהחלטתי לתרום לבני אונת כבד"

עידן אושפז בשניידר לפני כשבועיים וחצי. "לא היה טיפול, פשוט ביצעו מעקב וקיוו שהגוף יצליח להתגבר, אבל היינו במשך עשרה ימים בירידה", אומרת נועה. כשלא היה אפשר להמתין יותר, נועה החליטה לתרום אונת כבד עבור בנה ולהציל את חייו.

 

"יום לפני ההשתלה עברתי סדרת בדיקות מקיפה כדי לבדוק שאני מתאימה. זה היה מזל מאד גדול כי לא פשוט בכלל למצוא תורם. לא היססתי לרגע אם לתרום לו. מאיר ואני היינו ממש במלחמה על החיים שלו. היינו בריצה להצלתו, אמרנו שנעשה בשבילו הכל וזה היה עוד צעד במירוץ". ההשתלה בוצעה בהצלחה בדיוק לפני שבועיים.

 

עידן ברנשטיין והוריו. לא ברורה הסיבה לקריסת הכבד הפתאומית (צילום: באדיבות מרכז שניידר לרפואת ילדים) (צילום: באדיבות מרכז שניידר לרפואת ילדים)
עידן ברנשטיין והוריו. לא ברורה הסיבה לקריסת הכבד הפתאומית(צילום: באדיבות מרכז שניידר לרפואת ילדים)

 

למרות כל הבדיקות האינטנסיביות שעבר, גם ברמב"ם וגם בשניידר לא הצליחו לגלות מהי הסיבה לקריסת הכבד הפתאומית והדרמטית. מדובר במצב נדיר. פעם או פעמיים בשנה יש לנו מצב כזה של ילד עם אי ספיקת כבד למרות שהם בריאים לגמרי.

 

"במצב כזה, מבצעים להם בדיקות לגילוי מחלות זיהומיות, אוטואימוניות או מטבוליות, והרבה פעמים לא מוצאים את הסיבה לכך", מסביר ד"ר מיכאל גורביץ', רופא בכיר במערך ההשתלות בשניידר, שהיה ממבצעי הניתוח.

 

אחת מהסיבות לקריסה שנבדקו ונשללו היא חיסון השפעת שקיבל יום קודם. "לא מתואר בספרות הרפואית מקרה בו חיסון שפעת גרם לדלקת בכבד או לקריסת כבד", מדגיש ד"ר גורביץ'. גם נועה שוללת את האפשרות.

 

"המקור לבעיה לא ידוע וכנראה שלא נדע גם לעולם. כל האפשרויות נבדקו, כל הבדיקות נעשו, ולא יודעים. אמרו לנו שזה מצב מאד נדיר שילד מגיע מבריאות מלאה לקריסת כבד. מיטב הזיהומולוגים אמרו שאם הילד הפך לצהוב תוך יממה, אז הוא כנראה היה כבר חולה קודם".

 

17 השתלות כבד השנה

תפקיד הכבד הוא לסנן רעלים מהדם, ולייצר חלבונים ותפקודי קרישה ההכרחיים לפעילות הגוף. "אם מחכים יותר מדי זמן להשתלה, עלול להיווצר נזק נוירולוגי בלתי הפיך.

 

"זה לפעמים יכול להיות עניין של שעות ולכן הפתרון הוא השתלה מן החי, מכיוון שזה מאד נדיר שבדיוק ברגע הנכון תגיע השתלה מן המת", אומר ד"ר גורביץ'. השנה בוצעו כבר 17 השתלות כבד בשניידר. "זו שנת שיא".

 

עידן כעת מתאושש בהדרגה. כיום הוא עדיין מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ, אך צפוי לעבור השבוע למחלקה רגילה.

 

בינתיים, הילד הפעלתן שהתחיל השנה ללמוד בכיתה א', הצליח להסתגל היטב למצב החדש. "אנחנו מופתעים ממנו לטובה וקוראים לו גיבור. אנחנו מודים לצוות הרפואי בשניידר ולמשפחה שלנו שעוזרת לנו ובלעדיה היינו קורסים", אומרת נועה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מרכז שניידר לרפואת ילדים
לא היססה לרגע לפני שתרמה לבנה אונת כבד. עידן ברנשטיין והוריו
צילום: באדיבות מרכז שניידר לרפואת ילדים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים